Όλα φήμες και εικασίες: Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες περί αλλαγής του τρόπου παροχής της βοήθειας προς την Ελλάδα είναι ανυπόστατες. Αυτό τόνισε σήμερα στο κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Χανς Γιόαχιμ Ναρτσίνσκι διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Welt». Σύμφωνα με την τελευταία, το Βερολίνο σχεδιάζει τη μείωση του αριθμού των λεγόμενων «προαπαιτούμενων» του μνημονίου σε 20 από 150 σήμερα και την ανάθεση της εφαρμογής τους αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση – έτσι ώστε να μπορεί να εμφανίζεται η τελευταία ως η κύρια του παιχνιδιού και να περιοριστεί η κατακραυγή εναντίον της «μισητής» τρόικας.

«Ο τρόπος εφαρμογής της βοήθειας δεν είναι θέμα της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά όλων των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών που συμμετέχουν στην παροχή της, καθώς και της τρόικας» είπε ο ίδιος. Επομένως, πρόσθεσε, το Βερολίνο ούτε σχεδιάζει, ούτε μπορεί να αλλάξει μονομερώς κάτι σε αυτήν. Αλλαγή του τρόπου θα μπορούσε ίσως να υπάρξει σε ένα ακόλουθο τρίτο πακέτο βοήθειας – αλλά η απόφαση για αυτό δεν έχει ακόμη ληφθεί.

Ο κ.Ναρτσίνσκι αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής οικονομικών και χρηματιστικών υποθέσεων της Ευρωβουλής, η οποία ασκεί οξεία κριτική στο βίο και την πολιτεία της τρόικας στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία και παλιότερα στην Ιρλανδία. «Είναι δικαίωμα του ευρωκοινοβουλίου να έχει άποψη επί του θέματος» είπε. Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στη δική της άποψη, ότι ο ρόλος της τρόικας ήταν και παραμένει θετικός.

Ο ίδιος εκπρόσωπος απέρριψε το αίτημα της Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης για επιστροφή των 2,5 δισεκατομμυρίων δραχμών (σήμερα περί τα 45 εκατομμύρια ευρώ) που είχε αναγκαστεί να πληρώσει, εν είδει λύτρων, το 1943 η τότε ηγεσία της στις κατοχικές δυνάμεις για να απελευθερωθούν 9000 άντρες ηλικίας 18 έως 45 ετών, που είχαν υποβληθεί σε καταναγκαστική εργασία. Προς το σκοπό αυτό μάλιστα, η Κοινότητα προσέφυγε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

«Μόλις πρόσφατα, σε απάντηση μιας επερώτησης στη Βουλή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ξεκαθάρισε, ότι το θέμα των αποζημιώσεων έχει οριστικά λήξει – για όλους και για κάθε χώρα» ήταν η απάντηση του κ.Ναρτσίνσκι.

Στο θέμα παρενέβη όμως αμέσως μετά ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ για να αποκαλύψει, ότι ο ομοσπονδιακός υφυπουργός εξωτερικών Μίχαελ Ροτ συζήτησε το θέμα με την ηγεσία της Εβραϊκής Κοινότητας κατά την επίσκεψή του τον περασμένο Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη. «Μίλησαν για την εκπόνηση διαφόρων προγραμμάτων» προς όφελος της Κοινότητας που θα χρηματοδοτηθούν από τη Γερμανία, είπε. Στο θέμα των αποζημιώσεων ήταν όμως και αυτός εντελώς αρνητικός.

«Δεν έχει νόημα να τίθεται συνεχώς το θέμα» παρατήρησε γερμανός διπλωμάτης. Ούτε και στο Στρασβούργο, δεδομένου ότι λόγω της αρχής της ετεροδικίας των κρατών (σ.σ.: σημαίνει ότι οι πολίτες μιας χώρας δεν δικαιούνται να κάνουν δικαστική αγωγή εναντίον ξένου κράτους) οι διεθνείς δικαστές θα είναι εκ των προτέρων αναγκασμένοι να την απορρίψουν. Το γεγονός, πρόσθεσε, ότι η συζήτηση για τα προγράμματα στη Θεσσαλονίκη έγιναν υπό την σκιά της προσφυγής στο Στρασβούργο, δείχνει πόσο ντελικάτο είναι το ζήτημα – κάτι που δεν αποκλείει όμως θετικές διεξόδους.