Βαρκελώνη, Αποστολή

Πλήρωσε 19 δισ. δολάρια για να αγοράσει την κινητή εφαρμογή WhatsApp, προκειμένου να συνδέσει και την υπόλοιπη ανθρωπότητα στο διαδίκτυο. Αυτό υποστήριξε την Δευτέρα ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, κ. Μαρκ Ζάκερμπεργκ, μιλώντας στην παγκόσμια έκθεση της κινητής τηλεφωνίας, που πραγματοποιείται στην Βαρκελώνη.
Ο διάσημος, νέος επιχειρηματίας, ντυμένος απλά με ένα t-shirt, τόνισε ότι το WhatsApp είναι μία φοβερή εταιρία, η οποία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον σχεδόν μισού δισ. χρηστών, οι οποίοι το χρησιμοποιούν για να ανταλλάζουν μηνύματα και χαρακτήρισε το ντιλ ως μία πολύ καλή ευκαιρία για την εταιρία του. Μάλιστα, επιβεβαίωσε ότι το WhatsApp θα παραμείνει αυτόνομο.
Επίσης, επισήμανε ότι η αποστολή της διασύνδεσης ολόκληρης της ανθρωπότητας στο διαδίκτυο, αποτέλεσε και το βασικό αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του κ. Ζάκερμπεργκ και του ιδρυτή του WhatsApp, κ. Γιαν Κουμ, που ταυτίζεται και με το όραμα του internet.org, την πρωτοβουλία που ξεκίνησε ο ιδρυτής του startup.
Όπως τόνισε, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα μίνιμουμ διαδικτυακών υπηρεσιών για όλους όσοι δεν έχουν σήμερα στο διαδίκτυο δωρεάν «ή πολύ φτηνά». Αυτό το μπουκέτο υπηρεσιών θα μπορούσε να είναι η πρόβλεψη του καιρού, η πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό και την Wikipedia, οι τιμές των τροφίμων κτλ. Ο ιδρυτής του Facebook υπογράμμισε ότι το βασικό πλέον είναι το πως θα χτιστεί εκείνο το μοντέλο, που θα διασφαλίσει έσοδα, προκειμένου αυτή η υπηρεσία να βγάζει τουλάχιστον τα λεφτά της.
Ο κ. Ζάκερμπεργκ τόνισε πως όταν το Facebook έφτασε το 1 δισ. συνδρομητών, η διοίκησή του έκανε ένα βήμα πίσω για να δει τι μπορεί να γίνει στην κατεύθυνση επίλυσης μεγαλύτερων προβλημάτων των ανθρώπων. Μάλιστα, παρατήρησε ότι εάν κάποιος έχει πρόσβαση στο ίντερνετ, μπορεί πιο εύκολα να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες υγείας και εκπαιδευτικό υλικό, ενώ υπογράμμισε ότι το internet.org αποτελεί μία διαδικτυακή συμμαχία που έχει ως στόχο να φέρει ένα πιο καλό ίντερνετ για τον κόσμο.
Το μπουκέτο των υπηρεσιών έχουν κάτι κοινό, είπε, καθώς δεν απαιτούν υψηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο ούτε έχουν μεγάλο όγκο και μπορούν να δοθούν δωρεάν ή φτηνά. Επίσης, παρατήρησε ότι οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, αλλά και το Facebook αποτελούν πύλες για περισσότερο περιοχόμενο.
Ήδη, όπως τόνισε, ορισμένες δράσεις του internet.org στις Φιλιππίνες οδήγησαν σε αύξηση των ατόμων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και σε διπλασιασμό της κατανάλωσης δεδομένων.
Ο ιδρυτής του Facebook σημείωσε ότι μόλις φτιαχτεί ένα κερδοφόρο μοντέλο για όλα αυτά, θα είναι πιο εύκολο να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Μάλιστα, τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον των εταιριών να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα, αφού θα διευρύνουν την συνδρομητική τους βάση και θα αυξήσουν τα έσοδά τους.
Βέβαια, υπογράμμισε ότι αυτό μπορεί να συμβεί μακροπρόθεσμα, αφού η διαφημιστική αγορά στις πολύ φτωχές περιοχές είανι πρκατικά ανύπαρκτη.
Ο κ. Ζάκερμπεργκ σχολίασε ότι το διοικητικό συμβούλιο του Facebook είναι εντάξει με το συγκεκριμένο σχέδιο, διότι για να βρίσκονται τα μέλη του στην εταιρία, όπως είπε, σημαίνει ότι πιστεύουν στο όραμά της.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην σύμπραξη του Facebook με την Ericsson για την δημιουργία ενός εργαστηρίου καινοτομίας που θα παράσχει υποδομή, στην οποία οι προγραμματιστές θα μπορούν να τρέξουν τις εφαρμογές τους, προκειμένου να δοκιμαστούν σε όλες τις δυνατές μορφές για να εφαρμοστούν στη συνέχεια στο internet.org.
Τέλος, άσκησε κριτική στην NSA, την οποία κατηγόρησε ότι ξεπέρασε τα εσκαμμένα στο ζήτημα των προσωπικών δεδομένων.
Ο ιδρυτής του Facebook παρόλο που επαναλάμβανε τα ίδια πράγματα και από ένα σημείο και μετά έγινε κουραστικός, αποχώρησε από τον συνεδριακό χώρο της Fira Europa, όπως εισήλθε. Δηλαδή, καταχειροκροτούμενος.