Ο «Συρανό ντε Μπερζεράκ» του Εντμόν Ροστάν ανεβαίνει σε έμμετρο λόγο στη σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα και με τη μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, στο Παλλάς στις 25 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για το έργο που γράφτηκε το 1897 και απηχεί τον ρομαντισμό του 19ου αι.

Πηγή έμπνευσης για κινηματογραφικές ταινίες, έργα όπερας και μπαλέτου, μουσικές συνθέσεις, ακόμη και σειρές κόμικ, πραγματεύεται τον κρυφό έρωτα του άςχημου Συρανό για την όμορφη Ρωξάνη.

Τον ήρωα εχουν ενσαρκώσει, μεταξύ άλλων, οι Ζαν Πιά, Ζαν Μαραί, Ζαν-Πωλ Μπελμοντό, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ζαν Βεμπέρ, Χοσέ Φερέρ (1946, βραβείο Τόνι για την παράσταση στο Μπρόντγουεϊ· 1950, βραβείο Όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία), Ραλφ Ρίτσαρντσον, Ντέρεκ Τζακόμπι, Ρίτσαρντ Τσάμπερλαιν, Κρίστοφερ Πλάμερ, Κέβιν Κλάιν, Στηβ Μάρτιν (στην κινηματογραφική διασκευή Roxane), κ. ά.

Στην Ελλάδα τον ρόλο εχουν παίξει οι Μήτςος Μυράτ (1912, 1915-16, 1931), στις δύο πρώτες παραστάσεις με τη Μαρίκα Κοτοπούλη στο ρόλο της Ρωξάνης, ο Δημήτρης Μυράτ (1947-48), ο Ανδρέας Ζησιμάτος (1968-69), ο Γιώργος Κιμούλης (1992-93), ο Μηνάς Χατζησάββας (2001-02), ο Κώστας Σαντάς (2007-08) και ο Νίκος Καραθάνος (2010).

Το έργο μεταφράστηκε για πρώτη φορά το 1912 από τον Γεώργιο Στρατήγη, στην καθαρεύουσα. Στη παράσταση του Παλλας, το πεντάπρακτο έργο θα παιχθεί στην 15σύλλαβη ομοιοκατάληκτη μετάφραση της Λουίζας Μητσάκου.

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ενσαρκώνει τον εκκεντρικό ήρωα με τη διάσημη μύτη και την πολυσχιδή προσωπικότητα, ένα πρόσωπο βαθειά ποιητικό και τραγικό.
Και θα παραδεχτεί τον μεγάλο του έρωτα για την Ρωξάνη μόνο λίγο προτού ξεψυχήσει. Θύμα των στίχων του, η Ρωξάνη, που την ερμηνεύει η Σμαράγδα Καρύδη, θα αντιληφθεί την αλήθεια των συναισθημάτων της οταν είναι πια πολυ αργά. Τον. Κριστιάν παίζει ο Όμηρος Πουλάκης ενώ ο Νίκος Αρβανίτης είναι ο κόμης Ντε Γκις.

Η ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση: Λουϊζα Μητσάκου
Σκηνοθεσία/Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας
Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Εύα Νάθενα
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Χορογραφίες: Χρήστος Παπαδόπουλος
Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Σμαράγδα Καρύδη, Νίκος Αρβανίτης, Όμηρος Πουλάκης, η Ευανθία Ρεμπούτσικα και άλλοι.
Την ορχήστρα αποτελούν:
Ευανθία Ρεμπούτσικα, βιολί
Θάνος Σταυρίδης, ακορντεόν
Ανδρέας Συμβουλόπουλος, πιάνο
Άγγελος Παπαδάτος, κοντραμπάσο
Νίκος Παπαβρανούσης, τύμπανα
Θοδωρής Ματούλας, άρπα