Οριστικό διαζύγιο του ΣΥΡΙΖΑ με τον Θ. Καρυπίδη στη Δ. Μακεδονία

Σε μονόδρομο για τον ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται η απόσυρση της στήριξης προς τον κ. Θ. Καρυπίδη, τον οποίο ο κ. Αλ. Τσίπρας είχε περιλάβει ως υποψήφιο για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην εισήγησή του και είχε ψηφίσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος την περασμένη Κυριακή.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε την άρση της υποστήριξης στην υποψηφιότητα του κ. Θ. Καρυπίδη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, λαμβάνοντας υπόψη «τα νέα δεδομένα» που ανέκυψαν, επικαλούμενη σχόλια, δηλώσεις και θέσεις του κ. Καρυπίδη στο παρελθόν.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, εκ μέρους της Αριστερής Πλατφόρμας και ζήτημα άρσης της υποστήριξης στην υποψηφιότητα του Οδ. Βουδούρη στην Πελοπόννησο, ωστόσο η πλειοψηφία του οργάνου απέρριψε τέτοια συζήτηση.

Αναμένεται η έκδοση επίσημης ανακοίνωσης της Πολιτικής Γραμματείας.

Τα γεγονότα της Πέμπτης

Με μεγάλη πλειοψηφία η περιφερειακή επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Θ. Καρυπίδη για τη θέση του περιφερειάρχη.

Το γεγονός αυτό, όμως, δεν αναμένεται να επηρεάσει την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, η οποία θα συνεδριάσει την Παρασκευή προκειμένου να επανεξετάσει τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα μετά τις ακραίες τοποθετήσεις του υποψήφιου Περιφερειάρχη και σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου θα άρει την υποστήριξη στον κ. Καρυπίδη.

Στην ψηφοφορία στο περιφερειακό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν -διά της ανατάσεως των χεριών- εννέα ψήφοι υπέρ της υποψηφιότητας Καρυπίδη και τρεις κατά.

Εντούτοις, κύκλοι από το περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι επρόκειτο για άτυπη ψηφοφορία, το αποτέλεσμα δεν είναι δεσμευτικό και δεν θα επηρεάσει την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Θ. Καρυπίδης σε γραπτή του ανακοίνωση σχετικά με το θέμα ανέφερε ότι συνεχίζει τον αγώνα του, απευθυνόμενος στους πολίτες «ανεξαρτήτως πολιτικών χρωμάτων» και δήλωνε την αντίθεσή του στον αντισημιτισμό και τον φασισμό.

«Με δεδομένη και κάθετη την αντίθεσή μας στον αντισημιτισμό και στον φασισμό αντιστεκόμαστε στην αδηφάγα επικοινωνιακή ανθρωποφαγία. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Τα χαλκεία δεν μας τρομάζουν» αναφέρει ο κ. Καρυπίδης.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Μαζί θα δώσουμε την απάντηση στις επερχόμενες εκλογές, που η σημασία τους ξεπερνά πλέον τα όρια της περιφέρειάς μας.

Οι εκλογές αυτές θα αποτελέσουν μια πραγματική καταδίκη στην κυβέρνηση των μνημονίων και της υποτέλειας και την απαρχή μιας νέας ελπιδοφόρας πορείας. Θα απαντήσουν με τον πιο απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο πως οι Δυτικομακεδόνες *δεν* είμαστε διαθέσιμοι να χαρίσουμε τον τόπο μας σε κανέναν.

Με δεδομένη και κάθετη την αντίθεσή μας στον *αντισημιτισμό* και στον *φασισμό* αντιστεκόμαστε στην αδηφάγα επικοινωνιακή *ανθρωποφαγία*. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, τα χαλκεία δεν μας τρομάζουν.

Οι ανοίκειες επιθέσεις τους όχι μόνο δε μας λυγίζουν, αλλά ούτε και είναι σε θέση να μας πλήξουν.

Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις νέες επιθέσεις τους.

Συνεχίζουμε ανένδοτοι και αταλάντευτοι.

Δεν πτοούμαστε και πάμε πιο αποφασιστικά με πίστη στις Δημοκρατικές Αρχές και Αξίες μας. Ενάντια σε κάθε είδους εθνικιστικού-ρατσιστικού εκφοβισμού, απʼ όπου κι αν αυτός προέρχεται.

Καλούμε όλους τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, ανεξαρτήτως πολιτικών «χρωμάτων», να συστρατευτούμε στον κοινό αγώνα, ώστε το ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας να βαδίσει στο δρόμο της διαφάνειας, της δημοκρατίας, της υπεράσπισης του δημόσιου πλούτου και της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Ο… μονόδρομος του ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ σε μονόδρομο για τον ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται η απόσυρση της στήριξης προς τον κ. Θ. Καρυπίδη, τον οποίο ο κ. Αλ. Τσίπρας είχε περιλάβει ως υποψήφιο για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην εισήγησή του και είχε ψηφίσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος την περασμένη Κυριακή.

Επειτα από πολλές αμφιταλαντεύσεις και συζητήσεις της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου και της πλειοψηφίας που στηρίζει τον κ. Τσίπρα, η άποψη που φαίνεται να προχωρεί και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να επικυρωθεί στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που πραγματοποιείται το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες και ανακοινώσεις, καθώς είναι πλέον σαφές ότι οι δηλώσεις και τα σχόλια του κ. Καρυπίδη έχουν δημιουργήσει ένα αδιέξοδο για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ηδη από το πρωί της Πέμπτης ο κ. Π. Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι το θέμα Καρυπίδη κλείνει, κάνοντας λόγο (στον Σκάι) για λάθη που είναι καλό να αναγνωρίζονται.

Παράλληλα, πάντως στην Κουμουνδούρου επικρατεί βαρύ κλίμα, και ήδη κάποιοι σπεύδουν να επιρρίψουν ευθύνες, αφενός στις τοπικές οργανώσεις που δεν είχαν εγκαίρως διαμορφώσει εικόνα για τον κ. Καρυπίδη, και αφετέρου στον γραμματέα του κόμματος κ. Δ. Βίτσα και τον υπεύθυνο του τομέα Εσωτερικών κ. Κ. Πουλάκη, οι οποίοι «πήραν πάνω τους» την υποψηφιότητα.

Αμφότεροι έχουν μεταβεί την Πέμπτη εσπευσμένως στην Κοζάνη, όπου θα συμμετάσχουν στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Μακεδονίας.

Πάντως οι πληροφορίες από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο το θέμα έχει τελειώσει και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει άλλον υποψήφιο στη Δυτική Μακεδονία.

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στην αμερικανοεβραϊκή οργάνωση American Jewish Committee

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του επιτίθεται στη δημόσια τοποθέτηση του εκτελεστικού διευθυντή της αμερικανοεβραϊκής οργάνωσης American Jewish Committee, Ντέιβιντ Χάρις αναφέροντας:

«Δυστυχώς υπήρξε μια απαράδεκτη απόπειρα παρέμβασης στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της χώρας και ως απαράδεκτη ενέργεια μπορεί να χαρακτηριστεί η δημόσια τοποθέτηση του εκτελεστικού διευθυντή της αμερικανοεβραϊκής οργάνωσης American Jewish Committee, Ντέιβιντ Χάρις, ο οποίος εξαπέλυσε εντελώς αναίτια επίθεση σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον, ούτε λίγο, ούτε πολύ ως εξτρεμιστικό κόμμα, το οποίο έχει ενσωματωμένες στους κόλπους του αντισημιτικές απόψεις.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο τρόπος της διατύπωσης της παρέμβασης του κυρίου Χάρις, παρουσιάζει εντυπωσιακές ομοιότητες με τις μονταζιέρες του Μεγάρου Μαξίμου και της λεωφόρου Συγγρού.

Δεν χρειάζεται να αναφερθεί κανείς στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθεί έμπρακτα απέναντι στους νεοναζί και στους αρνητές του ολοκαυτώματος. Δεν χρειάζεται καμία αναφορά στις δράσεις , σε όλα τα επίπεδα, του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία. Είναι πασίγνωστες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Ως εκ τούτου, προκαλούν έκπληξη κάποια σημεία των χθεσινών δηλώσεων του κ. Χάρις τα οποία μπορούν να χαρακτηρισθούν ως άστοχα. Σε κάθε περίπτωση οι θέσεις της Αριστεράς απέναντι στα δεινά που υπέστησαν οι Εβραίοι από τους ναζί είναι γνωστές και αποτελούν έλλειψη σεβασμού στα εκατομμύρια των Εβραίων θυμάτων των ναζιστών τέτοιες τοποθετήσεις.

Παρόλο που ο κ. Χάρις επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς δεν θα διστάσουμε να συμφωνήσουμε μαζί του ως προς την έξαρση του αντισημιτισμού στην Ελλάδα.

Παραθέτουμε ενδεικτικά γεγονότα που συμβάλλουν όντως στην ενίσχυση τέτοιων φαινομένων

– Η δήλωση του συμβούλου του πρωθυπουργού και ενός εκ των έμπιστών του, κ. Τάκη Μπαλτάκου ότι υπάρχει προοπτική συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με την ναζιστική Χρυσή Αυγή.


– Η προσχώρηση στη ΝΔ και η ανάδειξη σε κυβερνητικές θέσεις στελεχών, που έχουν κατ’ επανάληψη εκθειάσει τον θεωρητικό του Ναζισμού στην Ελλάδα, Κωνσταντίνο Πλεύρη.

Μπορεί ο εκτελεστικός διευθυντής της AJC, αν θέλει, να απευθυνθεί αρμοδίως στο Ισραήλ για περεταίρω πληροφόρηση. Θα πληροφορηθεί σίγουρα ότι ο κ. Βορίδης υπήρξε ο διάδοχος του σημερινού επικεφαλής της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Νίκου Μιχαλολιάκου, στην ηγεσία της νεολαίας της χουντικής και Παπαδοπουλικής ΕΠΕΝ. Θα πληροφορηθεί επίσης ότι κ. Βορίδης ήταν δεδηλωμένος αντισημίτης από τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια. Θα πληροφορηθεί ακόμη πιο εύκολα και γρήγορα ότι ο κ. Βορίδης ηγείτο στο παρελθόν ξενοφοβικού και ακροδεξιού κόμματος, που λειτουργούσε ως φορέας αντισημιτικών και ρατσιστικών απόψεων, του «Ελληνικού Μετώπου» . Κυρίως, όμως, θα πληροφορηθεί ότι ο κ. Βορίδης υπήρξε προσωπική επιλογή του κ. Σαμαρά, όπως επίσης και ο σημερινός υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Λησμονεί ή δεν γνωρίζει ο κ. Χάρις, ότι ένας από τους βασικότερους υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, υπήρξε «μαθητής» ενός δηλωμένου αντισημίτη, του Κωνσταντίνου Πλεύρη, ο οποίος έχει συγγράψει βιβλίο εναντίον των Εβραίων και τηρεί στάση αμφισβήτησης του ολοκαυτώματος; Υπενθυμίζεται ότι ο Κωνσταντίνος Πλεύρης, στα χρόνια της νιότης του φωτογραφιζόταν με ναζιστικές στολές, μιμούμενος τον Χίτλερ.

Τόσο ο Μάκης Βορίδης, όσο και ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπήρξαν μέλη του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, του οποίου ο πρόεδρος, Γιώργος Καρατζαφέρης, έχει διακριθεί για την αντισημιτική του στάση και την εχθρότητά του προς κάθε τι εβραϊκό.

Λησμονεί ή δεν γνωρίζει ο κ. Χάρις, ότι πριν από λίγο καιρό η βρετανική εφημερίδα Guardian έγραψε ότι «Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει επικίνδυνα ίδιες ιδέες με την ναζιστική Χρυσή Αυγή»;


Λησμονεί ή δεν γνωρίζει ο κ. Χάρις, ότι στη Νέα Δημοκρατία και στον περίγυρο του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κινούνται σύμβουλοι, κομματικά και κυβερνητικά στελέχη, τα οποία έχουν εκφράσει ρατσιστικές απόψεις και αντιλήψεις;

Αν ο κ. Χάρις είναι απληροφόρητος, τότε οφείλει να ενημερωθεί σχετικά με το ποιοι είναι εκείνοι των οποίων πλέκει το εγκώμιο.


Σε κάθε περίπτωση, πάντως, γεννά εύλογα ερωτηματικά η απόλυτη ταύτιση απόψεων αναφορικά με την ελληνική πραγματικότητα, του εκτελεστικού διευθυντή μιας από τις μεγαλύτερες αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις, με εκείνες τις οποίες διατυπώνουν ακροδεξιοί θύλακες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στο Μέγαρο Μαξίμου
».

.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk