Τη Δευτέρα 3 Φευρουαρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες.{{{ audio1 }}}

Για τις έρευνες σε Ιόνιο και Αιγαίο για υδρογονάνθρακες

«Υπάρχουν ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές που έχουν σημαντικές ομοιότητες με ανάλογες δομές στις γειτονικές χώρες που έχουν υδρογονάνθρακες, όπως η Ιταλία και η Αλβανία στα βόρεια και δυτικά. Αυτό για τους επιστήμονες είναι ένα πολύ σημαντικό εύρημα, γιατί μέχρι σήμερα δεν μπορούσε κανείς να έχει τέτοια δεδομένα, επειδή δεν είχαν γίνει τόσο εκτεταμένες γεωφυσικές και σεισμικές έρευνες. Άρα, αυτό που μας λένε τώρα, είναι ότι έχουμε συνέχεια των δομών και είναι αυτό ενθαρρυντικό στοιχείο για να προσδιορίσουμε τα επόμενα βήματα και πιθανούς στόχους.

Μια τεχνική λεπτομέρεια είναι ότι αυτή τη στιγμή, με τον τρόπο που διερευνούμε τα δεδομένα μας, έχουμε τα δυνατά κοιτάσματα. Το επόμενο βήμα είναι τα πιθανά και το τρίτο τα βέβαια κοιτάσματα. Σ’ αυτό πρέπει να γίνει και γεώτρηση και άρα είναι μια μεγάλη διαδικασία, αλλά δεν αναιρεί τα αποτελέσματα της έρευνας. Και ακριβώς η σημαντικότητα επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι αρκετές πετρελαϊκές εταιρείες χτυπούν πια την πόρτα της νορβηγικής εταιρείας που έκανε τις (σεισμικές) έρευνες. Όποιος, όμως, πιστεύει ότι θα αρχίσουμε να τρυπάμε αύριο και θα βγάλουμε πετρέλαιο και θα σωθεί η χώρα, κάνει μεγάλο λάθος και το τονίζω αυτό, διότι αρκετές φορές υπάρχει αυτή η συζήτηση. Χρειάζονται 3-4 χρόνια για να αρχίσουν να υπάρχουν βεβαιότητες. Όμως, αυτό που έχει σημασία και το αξιοποιούν όλες οι χώρες, είναι ότι από τη στιγμή που υπάρχει σημαντική πιθανότητα ή και βεβαιότητα ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αυτό δίνει ένα πολύ σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί στις χώρες που ενδιαφέρονται να βγει το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο και αξιοποιούν τα πλεονεκτήματά τους.

(Ο ακριβής χρόνος) θα προσδιοριστεί από τα ακριβή στοιχεία που θα μας δώσουν οι έρευνες το επόμενο τρίμηνο. Για να το πω διαφορετικά, είναι ένα πρώτο στάδιο και ολοκληρώνουμε τις διαπραγματεύσεις με τους αναδόχους στο Κατάκολο και τον Πατραϊκό, όπου έχουμε προκηρύξει το διαγωνισμό. Σύντομα θα έχουμε αναδόχους στον Πατραϊκό και τα Ιωάννινα, όπου οι ενδείξεις είναι εξαιρετικά ευνοϊκές και νομίζω ότι θα επιβεβαιώσουν την αισιοδοξία των ερευνών. Μέσα στο 2014, θα βγούμε στο μεγάλο γύρο των παραχωρήσεων, ο οποίος τελειώνει μέσα σε ένα χρόνο τα διαδικαστικά του και θα έχουμε αναδόχους σε όλο το Ιόνιο και νότια της Κρήτης και ξεκινούν αμέσως τις έρευνές τους. Η εγκατάσταση και μόνο των αναδόχων, όμως, δίνει πολύ μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ σε κάθε χώρα.»