Η γευσιγνωσία του ελαιολάδου αποτελεί μία τέχνη εφάμιλλη σε πολυπλοκότητα και δυσκολία με εκείνη του κρασιού. Προϋποθέτει καλά εκπαιδευμένους ειδικούς με άριστα προσόντα, ενώ διεξάγεται με μία αυστηρή και λεπτομερή διαδικασία με κάρτα αξιολόγησης, η οποία δημιουργήθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOOC).

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Φιλαδέλφειας, το ελαιόλαδο περιέχει ολεοκανθάλη, η οποία από φαρμακευτικής άποψης, έχει την ίδια αντιφλεγμονώδη δράση με την ιβουπροφαίνη, την ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Η αίσθηση που αποκτά κανείς δοκιμάζοντας ολεοκανθάλη και ιβουπροφαίνη, μοιάζει με το ελαφρύ κάψιμο που αφήνει και το ελαιόλαδο. Πενήντα γραμμάρια (1,7 fl oz – όγκος υγρού) ελαιόλαδο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο υψηλής δυαδικότητας ισοδυναμούν με 10% της δόσης της ιβουπροφαίνης που συνιστάται για την ανακούφιση του πόνου στους ενηλίκους. Το ελαιόλαδο είναι γνωστό επίσης και για τις αντιοξειδωτικές του ουσίες, οπότε όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, τόσο πιο πικρή είναι η γεύση του.

Ενα παρθένο ελαιόλαδο είναι πάντα ανώτερο ως προς την ποιότητα. Τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητά κανείς, είναι αρχικά η γεύση του καρπού, μία αίσθηση φρεσκοκομμένων καρπών και φύλλων ελιάς. Στη συνέχεια έρχεται μία πικάντικη αίσθηση, μία γεύση πιπεράτη στο βάθος του λαιμού και μία ελαφριά αίσθηση «καψίματος» στο ίδιο σημείο. Το ταξίδι της γευστικής δοκιμής ολοκληρώνεται με μία ευχάριστη υπόνοια πικρής γεύσης στο επάνω μέρος του στόματος και της γλώσσας.

Το τεστ με τη βραστή ή ψητή πατάτα

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς πιστοποιημένος γευσιγνώστης για καταλάβει τη διαφορά ενός ελαιολάδου κακής ποιότητας με ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα πετυχαίνεται με έξυπνο και εύκολο τρόπο η ποιοτική δοκιμή του ελαιολάδου χωρίς γευσιγνωσία.

Βράζετε ή ψήνετε μία πατάτα, την βγάζετε από την κατσαρόλα ή το φούρνο, ρίχνετε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από πάνω και στη συνέχεια μυρίζετε. Ενα καλής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αναδίδει ευχάριστα αρώματα, όπως του φρεσκοκομμένου γρασιδιού, των καρπών και των φύλλων της ελιάς. Αντίθετα, ένα κακής ποιότητας ελαιόλαδο θα απελευθερώσει μια βαριά, δυσάρεστη μυρωδιά.