Τη στήριξή του στην πρωτοβουλία των «58» για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς εξέφρασε ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος, εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία του ότι «έχει συρρεύσει όλο το «σημιταριό» και προσπαθεί να κάνει την κίνηση των 58 σαν να είναι δική του». Επισήμανε, δε, ότι η πρωτοβουλία των «58» θα πρέπει να κατέβει στις ευρωεκλογές και σημείωσε ότι σε αυτήν την περίπτωση θα ήθελε να ψηφίσει τον Ανδρέα Παπαδόπουλο.{{{ audio1 }}}

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5, ο Θ.Πάγκαλος δήλωσε: «Το υποστηρίζω, όμως. Τι άλλο να πω; Εάν δεν θεωρείτο καπέλωμα η παρουσία μου, όπως κινδύνευε να θεωρηθεί, θα πήγαινα. Αν υπήρχε τρόπος να μην είναι τόσο εμφανής η παρουσία μου, θα πήγαινα. Αλλά, με συγχωρείτε, δεν θεωρώ και τόσο ευχάριστο το γεγονός ότι πήγε εκεί ο κ. Σημίτης. Ο κ. Βενιζέλος πήγε εκεί, διότι είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αυτό εκφράζει την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί και αυτό είναι μια θετική κίνηση. Τι πάει να πει πρώην πρωθυπουργός; Ο κ. Σημίτης μάς οδήγησε στην ήττα και κάλυψε αυτά που συνέβησαν από το 2002 μέχρι την ήττα».

Προσθεσε, ακόμη: «Με τον εκτελωνισμό των παλαιών που αναζητούν με αυτόν τον τρόπο να βρουν μια θέση στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ και έχουν το ψώνιο σε μεγάλη ηλικία να μην καταλαβαίνουν ότι η ζωή κάποτε τελειώνει και τα αξιώματα κάποτε έχουν ένα ηλικιακό όριο που δεν τίθεται για όρους ρατσισμού ούτε είμαι υπέρ του οι άνθρωποι που είναι πάνω από μια ηλικία πρέπει να αποσυρθούν από τα δημόσια αξιώματα. Δεν μπορεί, δηλαδή, ο πρωθυπουργός να είναι 80 ετών. Ξέρετε τι ψώνια υπάρχουν; Ούτε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι 90 ετών. Είναι καιρός να περάσουμε σε νέες ηλικίες, διότι έχουμε καταντήσει σαν την κομμουνιστική Κίνα, όπου το Πολιτικό Γραφείο έχει μέσο όρο 75 ετών…»

Αναφορικά με την παρουσία στελεχών της ΔΗΜΑΡ στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ακροπόλ τη Δευτέρα, εξέφρασε την ικανοποίησή του. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι η πρωτοβουλία των «58» πρέπει να κατέβει στις ευρωεκλογές.

«Θα ήταν αστέρια στην Ευρωβουλή αυτοί. Να τους κατεβάσουν στις ευρωεκλογές και να έχουμε την ευκαιρία να τους ψηφίσουμε, διότι δεν θέλω να ξαναψηφίσω τον Αυγερινό ή τον Σημίτη ή τον εαυτό μου. Θέλω να ψηφίσω αυτόν τον Παπαδόπουλο, κάποιον σαν αυτόν και άλλους τέτοιους νέους ανθρώπους, 25άρηδες που δεν τους γνωρίζω και ελπίζω να είναι καλοί».

Πιο συγκεκριμένα την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου ο Θεόδωρος Πάγκαλος μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για την κίνηση των 58, την Κεντροαριστερά, το ΠΑΣΟΚ, τον Σημίτη και τον Βενιζέλο, τη ΔΗΜΑΡ και τις αποκρατικοποιήσεις{{{ audio2 }}}

Για την πρωτοβουλία για την Κεντροαριστερά

«Είναι πολύ θετικό (ότι είχε πολύ κόσμο). Πάντοτε υποστήριξα την πρωτοβουλία, αλλά θα είχε ενδιαφέρον να ξέραμε ποιοι από αυτούς δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ. Διότι εάν αποδειχθεί ότι είναι μια εσωτερική κίνηση και πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, αφού μερικοί από τους 58 και κάποιοι που τους υποστηρίζουν είναι πρώην υπουργοί και στελέχη του, δεν θα προχωρήσει. Δεν είναι κακό να υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά μέσα στην κίνηση, να μιλά εξ ονόματος της κίνησης πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ που έχει συνδεθεί με αρνητικά πράγματα, δεν γίνεται… Δεν λέω κακό για το ΠΑΣΟΚ, διότι έχει διακριθεί για την πορεία της χώρας, έχει διακεκριμένα στελέχη που έχουν σημαντική συμβολή στη δημόσια ζωή και δεν είμαι από αυτούς που το βρίζουν ή λένε ότι η πολιτική του τάξη κατέστρεψε στην Ελλάδα. Έχω γράψει σχετικό βιβλίο και εννοώ με το «μαζί τα φάγαμε» ότι όλοι κάναμε μαζί τα ίδια λάθη.

Γιατί γεννιούνται οι κινήσεις και τι πάνε να κάνουν; Να βρίσκουν δουλειά να γίνεται; Πρέπει να είναι πολιτικές, με στόχο εξουσίας και αυτή είναι η διαφορά τους από συλλόγους κυνηγών, αλιέων και παρέες. Η πολιτική κίνηση επιδιώκει την εξουσία και πρέπει να έχει αυτήν την προοπτική, να καλύπτει αυτό το χώρο που θεωρώ ότι είναι πλειοψηφικός και εκτείνεται ανάμεσα στη δεξιά που εκφράζεται από τη Ν.Δ. και τον κ. Σαμαρά και την αριστερά που εκφράζεται με ποικίλους τρόπους, αντιφάσεις και περίεργο τρόπο, κάποιες φορές, από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ έχει θέσει εαυτόν εκτός πολιτικού συστήματος. Δεν το λέω εγώ, το λένε εκείνοι, που θέλουν να κάνουν επανάσταση. Ε, όταν γίνει η επανάσταση, το ΚΚΕ θα παίξει ρόλο…

Έχω μεγάλο σεβασμό για τον Π. Αυγερινό που με τη δράση του έχει καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος της πολιτικής ιστορίας και καλό είναι να μιλάνε τα ιστορικά πρόσωπα κι εγώ μιλάω ως ιστορικό πρόσωπο πολύ συχνά. Αλλά, με συγχωρείτε, έχει λεχθεί τόσες πολλές φορές στην ιστορία μας ότι αν δεν κάνουμε κάτι, θα καταστραφούμε. Για μένα, το πρόβλημα της χώρας δεν είναι αν θα ψηφίσουμε ή δεν θα ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ και θα γίνει κάτι. Είναι ότι μπροστά σε μια κρίση πολιτική, οικονομική και κοινωνική, αντί να αναζητηθεί μια λύση σωστή που θα ήταν η μείωση του δημοσίου τομέα μέχρι του σημείου να υπάρξει ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και τις ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αυτό το θεωρήσαμε δεξιό συμπέρασμα και ακολουθήσαμε τον κρατισμό και το λαϊκισμό που έχει φέρει στα έδρανα της Βουλής παράφρονες. Γιατί η μισή Βουλή αποτελείται σήμερα από παράφρονες, ανθρώπους χωρίς λογική και εκτός του ομαλού τρόπου σκέψης.

Το υποστηρίζω, όμως. Τι άλλο να πω; Εάν δεν θεωρείτο καπέλωμα η παρουσία μου, όπως κινδύνευε να θεωρηθεί, θα πήγαινα. Αν υπήρχε τρόπος να μην είναι τόσο εμφανής η παρουσία μου, θα πήγαινα. Αλλά, με συγχωρείτε, δεν θεωρώ και τόσο ευχάριστο το γεγονός ότι πήγε εκεί ο κ. Σημίτης. Ο κ. Βενιζέλος πήγε εκεί, διότι είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αυτό εκφράζει την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί και αυτό είναι μια θετική κίνηση. Τι πάει να πει πρώην πρωθυπουργός; Ο κ. Σημίτης μάς οδήγησε στην ήττα και κάλυψε αυτά που συνέβησαν από το 2002 μέχρι την ήττα. Ήμουν υπουργός και αυτός πρωθυπουργός. Δεν ήταν; Με τον εκτελωνισμό των παλαιών που αναζητούν με αυτόν τον τρόπο να βρουν μια θέση στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ και έχουν το ψώνιο σε μεγάλη ηλικία να μην καταλαβαίνουν ότι η ζωή κάποτε τελειώνει και τα αξιώματα κάποτε έχουν ένα ηλικιακό όριο που δεν τίθεται για όρους ρατσισμού ούτε είμαι υπέρ του οι άνθρωποι που είναι πάνω από μια ηλικία πρέπει να αποσυρθούν από τα δημόσια αξιώματα. Δεν μπορεί, δηλαδή, ο πρωθυπουργός να είναι 80 ετών. Ξέρετε τι ψώνια υπάρχουν; Ούτε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι 90 ετών. Είναι καιρός να περάσουμε σε νέες ηλικίες, διότι έχουμε καταντήσει σαν την κομμουνιστική Κίνα, όπου το Πολιτικό Γραφείο έχει μέσο όρο 75 ετών…

Το «παλιό» ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ.: οι νέοι ομιλητές της εκδήλωσης της κίνησης των 58). Γιατί ο Τσίπρας πήρε τον Συνασπισμό και είναι 40 ετών και τον πήγε πίσω από τη 12η Ολομέλεια, πίσω στον Στάλιν, σε μια λαϊκίστικη και κρατικίστικη αντίληψη και είναι σήμερα ο πιο παλιός πολιτικός που υπάρχει. Θέλω να πω ότι κάποιος σαν κι εμένα, θα καπέλωνε τη συγκέντρωση και κάποιος σαν τον κ. Σημίτη θα το έκανε και αυτό με ανησυχεί: ότι έχει συρρεύσει όλο το σημιταριό και προσπαθεί να κάνει την κίνηση των 58 σαν να είναι δική του. Δεν θέλω να είναι συνέχεια του σημιταριού, στο οποίο εγώ ανήκα. Διότι εγώ έχω υποδείξει τον κ. Σημίτη και τον έφερα στην εξουσία. Τον είχα στηρίξει, ήμουν υπουργός Εξωτερικών και Πολιτισμού στην κυβέρνησή του και είμαι σημιταριό κι εγώ, αλλά καταλαβαίνω ότι κάποια στιγμή αυτό το πράγμα διαλύθηκε όχι από την κακία του λαού ή την αδυναμία του, αλλά από τις περιστάσεις. Διότι είχε πολύ ικανούς ανθρώπους και υπάρχουν περιστάσεις στην πολιτική και όποιος δεν καταλαβαίνει το ρόλο τους, δεν καταλαβαίνει από πολιτική.»

Για την παρουσία στελεχών της ΔΗΜΑΡ στην εκδήλωση

«Χαίρομαι ιδιαίτερα, διότι τους εκτιμώ και ιδιαίτερα. Ιδού ονόματα για την προσπάθεια… Και αυτοί και ο Βενιζέλος εκδηλώσανε κάτι θετικό, είναι οργανωμένοι και ήταν στην κυβέρνηση και οι δύο μέχρι κάποιο καιρό πριν. Αυτά είναι καλά πράγματα. Και είναι καλά πράγματα, διότι πρέπει να βγουν υποψήφιοι στις ευρωεκλογές άνθρωποι που δεν έχουν βάλει ξανά υποψηφιότητα. Από τους 58, οι 40 δεν έχουν βάλει ποτέ υποψηφιότητα. Και θα ήταν αστέρια στην Ευρωβουλή αυτοί. Να τους κατεβάσουν στις ευρωεκλογές και να έχουμε την ευκαιρία να τους ψηφίσουμε, διότι δεν θέλω να ξαναψηφίσω τον Αυγερινό ή τον Σημίτη ή τον εαυτό μου. Θέλω να ψηφίσω αυτόν τον Παπαδόπουλο, κάποιον σαν αυτόν και άλλους τέτοιους νέους ανθρώπους, 25άρηδες που δεν τους γνωρίζω και ελπίζω να είναι καλοί.»

Για τη συνέντευξη Βενιζέλου στο Mega

«Διάβασα αποσπάσματα και ήταν μια καλή συνέντευξη. Συμφωνώ, όμως, (ότι τον φθείρει που απολογείται συνέχεια για το χαράτσι). Το 1983, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της Ε.Ε. που δεν είχε φόρο ακίνητης περιουσίας, πράγμα το οποίο ήταν μια πολύ μεγάλη αδικία. Διότι επιφέρει κάποια κοινωνική δικαιοσύνη. Εισήχθη τότε με κάποια μορφή που είχαν επεξεργαστεί ο Μ. Δρεττάκης με τους συμβούλους του, ένας πολύ λαμπρός επιστήμονας. Ήταν ο ΦΑΠ και φυσικά το ΠΑΣΟΚ εξεγέρθη σε όλη την Ελλάδα. Ήταν η πρώτη επανάσταση του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησής του και ήταν η εξέγερση των εχόντων και κατεχόντων που έβαζαν, ως συνήθως, τα συμφέροντά τους και το κέρδος τους πάνω από το κόμμα. Ο Παπανδρέου, δυστυχώς, όπως έκανε συχνά, το απέσυρε και άφησε εκτεθειμένο τον Δρεττάκη, ο οποίος σιγά-σιγά ξέκοψε από το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική. Θεωρώ ότι οι αντικειμενικές αξίες πρέπει να είναι χαμηλότερες από τις εμπορικές. Δεν μπορεί να γίνεται διαφορετικά, γιατί είναι άδικο και εντελώς παράλογο. Είναι πολύ δύσκολο να ταυτιστούν απόλυτα με τις εμπορικές, αλλά πρέπει να είναι λίγο μικρότερες. Και δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνει αυτό. Εγώ νομίζω ότι η προσέγγιση του κ. Στουρνάρα (σ.σ.: για τις αντικειμενικές αξίες) είναι τεχνητή.»

Για την τρόικα, τις αποκρατικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις

«Μας έχει κατακτήσει η Μέρκελ και μας βιάζει η τρόικα… Αφού είμαστε στο Μεσαίωνα. Γιατί διαμαρτυρόμαστε; Αυτός που έχει το φαρμακείο, να του βάζει ο σύλλογός του πρόστιμο επειδή άνοιξε; Αν είναι δυνατόν! Και (πού πουλήθηκε ο Αστέρας στους Τούρκους); Τι; Θα έχει Τούρκους με γιαταγάνια; Είναι ένα διεθνές κεφάλαιο, τι σημασία έχει; Δεν μπορώ να πω για το τίμημα, το εκτίμησε μια εταιρεία και υπήρχαν επισκευές και παθητικά στοιχεία. Και δεν ξέρω για βίλες. Δεν έχω διαβάσει τίποτα, αλλά αυτό το κουτσομπολιό δεν με ενδιαφέρει. Και ξεκινάμε πολύ άσχημα, διότι όταν λέμε για Τούρκους και Άραβες, προσπαθούμε να ερεθίσουμε με φυλετικά κίνητρα… Όταν οι Τούρκοι είδαν την Εθνική Τράπεζα να αγοράζει μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές, τι έπρεπε να πουν; Ότι έρχονται οι Έλληνες; Αυτά είναι οικονομία, διεθνής πρακτική, διεθνή κεφάλαια. Πρέπει αυτοί οι κεφαλαιούχοι, ό,τι και αν είναι, να γίνουν Έλληνες. Να φέρουν τα λεφτά τους, να τα πολλαπλασιάσουν και να επενδύσουν, για να έχουμε ανάπτυξη.»