Οι κινητοποιήσεις και οι έντονες διαμαρτυρίες ολυμπιονικών, παγκόσμιων πρωταθλητών και αθλητών με διεθνείς επιτυχίες, κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας είχαν (ένα κάποιο) αποτέλεσμα.
Ανέκρουσε πρύμναν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και τροποποίησε δική του ρύθμιση που όχι μόνο έβαζε στη δεξαμενή της διαθεσιμότητας αθλητές με μεγάλες διακρίσεις αλλά δεν τους έδινε καν μόρια κατά τις διαδικασίες επιλογής των προς μετάταξη ή μεταφορά υπαλλήλων.
Νέα ρύθμιση δεν εξαιρεί από τη διαθεσιμότητα τους αθλητές οι οποίοι διορίστηκαν στο δημόσιο λόγω εξαιρετικών αγωνιστικών επιτυχιών, αλλά τους πριμοδοτεί για τοποθέτησή τους σε νέα θέση στο δημόσιο.
Ο κ. Μητσοτάκης υπέγραψε απόφαση με την οποία μοριοδοτούνται (με 20 μόρια), κατά την αποτίμηση προσόντων των προς μετάταξη υπαλλήλων, όσοι προσλήφθηκαν βάσει του νόμου Ν2725/1999, ο οποίος αφορά στο διορισμό των Διακριθέντων Αθλητών στην δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα με διατάξεις αυτού του νόμου, οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες με εξαιρετικές διακρίσεις σε Ολυμπιακά, Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, διορίζονται σε κενές Οργανικές θέσεις Δημοσίου Δικαίου, εφόσον έχουν τα απαραίτητα γενικά και ειδικά τυπικά προσόντα για τις θέσεις στις οποίες επιθυμούν να διοριστούν.
Έτσι, οι κινητοποιήσεις τους έπιασαν τόπο, έστω κι αν οι αθλητές θεωρούν άδικες τις αποφάσεις και τους νόμους που δεν περιλαμβάνουν την ρητή εξαίρεσή τους από τη διαθεσιμότητα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Μητσοτάκης υπέγραψε την απόφαση με την οποία προστίθεται στα βαθμολογούμενα κριτήρια ως προς τον τρόπο εισαγωγής στη δημόσια διοίκηση και η περίπτωση των εξαιρετικά διακριθέντων αθλητών -δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 2757, τευχος Β’, 29.10.2013)- μια ημέρα πριν από την προαναγγελθείσα εκδήλωση διαμαρτυρίας τους.
Την Τετάρτη, αθλητές με εξαιρετική αγωνιστική διάκριση έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και έδωσαν στη συνέχεια ψήφισμα διαμαρτυρίας στη Βουλή. Εξέφρασαν την αντίθεσή τους για το μέτρο της διαθεσιμότητας αλλά και για τον τρόπο αντιμετώπισής τους από την Πολιτεία.
Είναι οι αθλητές των οποίων ο διορισμός στη δημόσια διοίκηση ήταν ένδειξη τιμής για τις διακρίσεις τους σε διεθνείς αγώνες του ολυμπιακού προγράμματος, σε παραολυμπιάδες, σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ένα από τα πανό της διαμαρτυρίας τους έγραφε: «Δώστε μας ό,τι μας ανήκει. Δοξάσαμε την Ελλάδα. Δεν είμαστε επαίτες»…
Ο κ. Μητσοτάκης τροποποίησε προηγούμενη απόφασή του (είχε εκδοθεί τον περασμένο Αύγουστο) με θέμα «Καθορισμός της διαδικασίας επιλογής των προς μετάταξη ή μεταφορά υπαλλήλων, των κριτηρίων επιλογής και κατάταξής τους καθώς και του τρόπου μοριοδότησής τους». Με τη νέα ρύθμιση, σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού (πανεπιστημιακής, τεχνολογικής, δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης ) στον πίνακα με τα βαθμολογούμενα κριτήρια όσον αφορά στον τρόπο εισαγωγής προστίθεται «πρόσληψη βάσει Ν2725/1999, όπως ισχύει» – 20 μόρια.
Παραμένουν ως είχαν οι υπόλοιπες προβλέψεις μοριοδότησης του τρόπου εισαγωγής: «εισαγωγή με διαγωνισμό στην ΕΣΔΔ (Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης) ή στην ΕΣΤΑ (Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης)»-30 μόρια, «γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ» -30 μόρια , «κατά προτεραιότητα μέσω ΑΣΕΠ με κριτήρια και διαδικασία του άρθρου 18 του νόμου 2190/1994 »- 25 μόρια, «λοιπές διαδικασίες υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ» -20 μόρια, «πρόσληψη βάσει Ν1648/1986 ή Ν2643/1998»-15 μόρια, «διαδικασίες με τη συμμετοχή μέλους του ΑΣΕΠ σε επιτροπή αξιολόγησης»-15 μόρια, «γραπτός διαγωνισμός προ ΑΣΕΠ»-20, «Επετηρίδα»- 5 μόρια.
Ήδη, εδώ και δυο μήνες, αθλητικοί φορείς, εκπρόσωποι, κυρίως, κομμάτων της αντιπολίτευσης -αλλά όχι μόνο-, έχουν αναδείξει το ζήτημα, ότι οδηγούνται εκτός δημοσίου ολυμπιονίκες και πρωταθλητές με διεθνείς διακρίσεις. Βουλευτές, που υπήρξαν και οι ίδιοι σπουδαίοι αθλητές, όπως η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Σοφία Σακοράφα και ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κ. Πύρρος Δήμας, είχαν κάνει ερώτηση στη Βουλή.
Την Τρίτη, μέλη της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών εξέδωσαν ανακοίνωση, προαναγγέλλοντας τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας της Τετάρτης (30.10.2013). Ευθείες ήταν οι βολές τους κατά του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης. Στην ανακοίνωση ανέφεραν, μεταξύ άλλων ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «για να καταφέρει να πετύχει «να βγουν οι αριθμοί», ξεχνά και αυτά που έχει νομοθετήσει η ίδια η Πολιτεία». Επίσης, τονίζουν ότι «η Κυβέρνηση με το να μην εξαιρεί τους Εξαιρετικά Διακριθέντες Αθλητές από τη διαθεσιμότητα και χωρίς να τους μοριοδοτεί καθόλου με μόρια πρόσληψης, κάτι που κάνει για άλλες ομάδες υπαλλήλων, οι οποίοι μονιμοποιήθηκαν χωρίς διαδικασία ΑΣΕΠ, αλλά με «άλλες διαδικασίες», δίνει στην κοινή γνώμη το μήνυμα, ότι ο διορισμός τους στο Δημόσιο είναι χαριστικός».Και προσθέτουν ότι «η δική μας διαδικασία ΑΣΕΠ είναι η σκληρή προσπάθεια και η επιτυχία μας στα Ολυμπιακά, Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, καθώς και η συμμετοχή μας στον πολυετή Εθνικό Σχεδιασμό περί Αθλητισμού».