Κυριολεκτικά σε ναρκοπέδιο, γεμάτο νάρκες, κινείται η δικομματική κυβέρνηση, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την προγραμματισμένη έλευση της τρόικας, καθώς αυξάνεται το μέτωπο των αντιδρώντων βουλευτών για το νόμο σχετικά με τη φορολογία των ακινήτων.

Το κλίμα στην συνάντηση των περίπου 70 βουλευτών της ΝΔ με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που έγινε το βράδυ της Τετάρτης ήταν ιδιαίτερα βαρύ και ενισχύθηκε η εκτίμηση έμπειρων πολιτικών παραγόντων πως η κυβέρνηση θα περάσει δύσκολες στιγμές μέχρι να ψηφιστεί.

Στον τρίτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών, στην οδό Νίκης, η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι εξ αρχής. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, που συναντούσε για πρώτη φορά, τόσο μεγάλη ομάδα βουλευτών, άκουσε πλήθος επικρίσεων, παρατηρήσεων και ενστάσεων για τη φορολόγηση των ακινήτων, ενώ διέγνωσε και το διχασμό μεταξύ βουλευτών που εκλέγονται σε αστικές περιοχές και σε συναδέλφους τους αγροτικών νομών.

Τόσο ο κ. Στουρνάρας όσο και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Χρ. Σταϊκούρας και ο υφυπουργός κ. Γ. Μαυραγάνης, διαπίστωσαν ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία θα είναι ιδιαίτερα επώδυνη για την κυβέρνηση που κυριολεκτικά, με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, θα περάσει από… σαράντα κύματα.

Η ένταση κυριάρχησε από την πρώτη στιγμή, με τους βουλευτές κκ. Ι. Τζαμτζή και Γ. Βλάχο να είναι αρκετά επιθετικοί, ενώ χαρακτηριστικές ήταν και οι επικριτικές τοποθετήσεις της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, της κυρίας Φωτεινής Πιπιλή, του κ. Ανδρ. Ψυχάρη, κ.α. με τον τελευταίο να σημειώνει αυτό που η συντριπτική πλειοψηφία στη ΝΔ λέει, ότι δηλαδή δεν μπορεί να τιμωρείται ο αστικός κόσμος.

Δεν υπήρξε ούτε ένας βουλευτής να υπερασπιστεί το σχέδιο του υπουργείου, ενώ στο τέλος της συνάντησης, ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε ανοικτός -αν και δεν γίνεται πιστευτός από τους περισσότερους βουλευτές- σε βελτιώσεις.

Βέβαια ο υπουργός Οικονομικών έθεσε την προϋπόθεση της δημοσιονομικής ουδετερότητας και ζήτησε από τους βουλευτές της ΝΔ τις προτάσεις τους. «Στείλτε μου τις προτάσεις, θα τις δω με πολύ δημιουργικό τρόπο αρκεί να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες» είπε, ώστε να γίνουν οι όποιες αλλαγές κριθούν αναγκαίες.

Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, διότι όπως επισημάνθηκε, το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφισθεί έως το βράδυ της προσεχούς Δευτέρας, προγραμματισμένης ημέρας έλευσης της τρόικας.

Αυτή η πίεση δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας στους βουλευτές που θεωρούν ότι οι δυνατότητες αλλαγών παρά τις αδικίες του νέου φόρου είναι περιορισμένες. Στη σύσκεψη, παρά την γκρίνια και το πολύ βαρύ κλίμα δεν φάνηκε ότι θα καταψηφιστεί το νομοσχέδιο, αν και θεωρείται σίγουρο όπως έλεγαν ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις σε άρθρα εάν δεν γίνουν αλλαγές.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις δυο πάρα δέκα τα ξημερώματα της Πέμπτης με τους βουλευτές της ΝΔ να είναι εξάλλοι και εμφανώς απογοητευμένοι από την στάση του υπουργείου Οικονομικών. Πολλοί βουλευτές κάνανε λόγο για επικείμενο «Βατερλό» της ΝΔ, ενώ αποτυπώθηκε ξεκάθαρα και η διάσταση μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαξ. Χαρακόπουλος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός, καθώς ο ίδιος έχει πλήρη εικόνα τι συμβαίνει στον αγροτικό κόσμο. Μάλιστα όταν έλαβε το λόγο, είπε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις ότι εξαιρούνται από τη φορολόγηση οι στάνες και την ίδια στιγμή να ράβουν κοστούμι 1000-1500 ευρώ για κάθε κτηνοτρόφο. «Δεν μπορείτε να παραπλανείτε τον Πρωθυπουργό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρακόπουλος.

Σε κάποια στιγμή αντέδρασε ο κ. Γ. Στουρνάρας και είπε απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης: «περιμένω προτάσεις για ισοδύναμα. Αν έχει ο κ. Χαρακόπουλος ας μας τις πει». «Δεν είναι αυτή η δουλειά μου» απάντησε ο κ. Χαρακόπουλος και συμπλήρωσε ότι άλλη μια φορά που κλήθηκε να πει την άποψή του, μετά δεν ξανακλήθηκε.

Στη συνάντηση ακούστηκαν σκληρές φράσεις. Για «γονατογράφημα» μίλησε ο κ. Εμμ. Κεφαλογιάννης, ενώ ο κ. Νταβλούρος ανέφερε πως με όσα γίνονται η ΝΔ θα φθάσει στο 5% και θα κινδυνεύσει να γίνει ΠαΣοΚ. Άλλοι μίλησαν για «χαριστική βολή» στη ΝΔ και η κυρία Άννα Καραμανλή μίλησε για ανθρώπους που τρώνε από τα σκουπίδια και είπε: «βλέπετε αριθμούς και όχι ανθρώπους».

«Δεν μπορούμε να τιμωρούμε τον αστικό κόσμο και όσους εργάζονται. Δεν μπορούμε να έχουμε υψηλές αντικειμενικές αξίες. Δεν μπορεί να εξαιρούμε στάνες και όχι τις αποθήκες των καταστημάτων» ανέφερε ο κ. Ανδρ. Ψυχάρης.

Πολύ σκληρός ήταν ο κ. Γ. Βλάχος που είπε: «Μην διανοηθείτε να το φέρετε για ψήφιση πριν γίνουν αλλαγές και ξανασυζητήσουμε». Ο κ. Αλ. Δερμετζόπουλος υπογράμμισε πως μας καλείτε για ψυχοθεραπείας και όχι για διάθεση να κάνετε αλλαγές. Ο κ. Ι. Ιωαννίδης σημείωσε ότι δεν μπορεί να φορολογούνται σκληρά οι αγρότες και την ίδια στιγμή να θέλουμε να επιστρέψουν νέοι άνθρωποι στην ύπαιθρο. Κριτική άσκησαν όλοι σχεδόν οι βουλευτές, όπως π.χ. η κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου, ο κ. Γ. Στύλιος, κ.α.

Αρκετά αιχμηρή ήταν και η κυρίαΝτόρα Μπακογιάννηπου έκανε λόγο για βάρβαρη φορολόγηση ακινήτων, ενώ σημείωσε ότι οι φόροι είναι πάνω από τα μέτρα μας.
Ο κ.Μ. Βολουδάκηςανέφερε πως η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει πιάσει ταβάνι, ενώ ο κ.Δ. Σταμενίτης(η σύζυγός του είναι γραμματέας του Πρωθυπουργού) σημείωσε ότι είναι άδικη η φορολόγηση των οικοπέδων εντός των οικισμών.
Με αρκετή δόση ειρωνείας τοποθετήθηκε ο κ.Χρ. Κέλλαςπου είπε, ότι «φορολογούνται οικόπεδα, σπίτια και αέρας», ενώ ο Μεσσήνιος κ.Δ. Σαμπαζιώτηςείπε με γλαφυρό τρόπο: «με τον τρόπο που φορολογούνται οι πολίτες, στο τέλος θα φάμε πιστολίες».
«Χάνουμε τον κόσμο μας και πρέπει να ξυπνήσουμε» είπε ο κ.Β. Υψηλάντης, ενώ ο κ.Γ. Βλάχοςανέφερε ότι η κυβέρνηση «ακολουθεί το μοντέλο της αρπαχτής» για αντιδράσει οργισμένα η κυρία Κατερίνα Παπακώστα, ρωτώντας τον: «Και εμείς τι είμαστε, βουλευτές της αρπαχτής;».
Στη συνεδρίαση οι κκ. Τζαμτζής και Κεφαλογιάννης πρότειναν τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος, δηλ. του ΕΕΤΗΔΕ (σ.σ. του λεγόμενου χαρατσιού), αλλά μειωμένου κατά 10% και διεύρυνση της φορολογικής βάσης, πρόταση που δεν αποδέχθηκε ο κ. Στουρνάρας, λέγοντας ότι είναι αντισυνταγματική.

Ο κ.Ν. Κακλαμάνης ήταν εξοργισμένος με τον κ. Στουρνάρα και σε κάποια στιγμή, διέκοψε τη συνεδρίαση και ρώτησε τον υπουργό «αν υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων στο νόμο». Ο υπουργός Οικονομικών του εξήγησε ότι θα εξεταστούν όλες οι προτάσεις δημιουργικά, αρκεί να οδηγούν σε ισοδύναμο αποτέλεσμα δημοσιονομικά». Όμως ο κ. Κακλαμάνης δεν ικανοποιήθηκε, του ανταπάντησε «μου απαντάτε τεχνοκρατικά και όχι πολιτικά» και αποχώρησε από την αίθουσα.