Η Ελλάδα προκαλεί και πάλι μεγάλη ανησυχία στην ευρωζώνη. Η ελληνική κυβέρνηση έχει καθυστερήσει και πάλι, τόσο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις όσο και τη δημοσιονομική εξυγίανση. Γι’ αυτό η ευρωζώνη δεν προτίθεται προς το παρόν να εκταμιεύσει νέες δόσεις από το δανειακό πακέτο για την Ελλάδα, ανέφεραν διπλωματικοί κύκλοι των Βρυξελλών.

Γύρω από τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2014 έχει ξεσπάσει έντονη διαμάχη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών δανειστών της. Ο προϋπολογισμός παρουσιάζει κενό τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο παραδέχτηκε μεν ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αλλά δεν είναι πρόθυμος να μειώσει για μια ακόμα φορά τις δημόσιες δαπάνες, προκειμένου να κλείσει το κενό αυτό. Προηγουμένως η τρόικα είχε επιμείνει ότι τα φορολογικά έσοδα που προβλέφθηκαν στον προϋπολογισμό του 2014 είναι υπερβολικά αισιόδοξα. Η ελληνική φορολογική διοίκηση συνεχίζει να μην είναι σε θέση να εισπράξει τους φόρους. Κυρίως στον ΦΠΑ παρατηρείται μεγάλη φοροδιαφυγή.

Αλλά και σε άλλα θέματα η ευρωζώνη κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για παραλείψεις. Όπως λένε στις Βρυξέλλες, η μείωση του προσωπικού στο διογκωμένο Δημόσιο δεν προχωρεί. Η Ελλάδα είχε δεσμευθεί να θέσει σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του χρόνου 25.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Επίσης, η Ελλάδα έπρεπε να εκκαθαρίσει τρεις μη βιώσιμες κρατικές επιχειρήσεις κατασκευής εξοπλισμών, πράγμα που μέχρι τώρα δεν έγινε. Στις συμφωνίες με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ αναφέρεται επίσης ότι η χώρα πρέπει φέτος να μεταρρυθμίσει τις διατάξεις για το δικηγορικό επάγγελμα. Ούτε αυτό έγινε, τονίζουν στις Βρυξέλλες.

Λόγω των προβλημάτων στην Αθήνα, η τρόικα θα καταθέσει την έκθεσή της για την Ελλάδα αργότερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί. Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα ασχοληθούν στην επόμενη συνεδρίασή τους, στις 11 Νοεμβρίου, με την Ελλάδα. Αλλά τότε θα γίνει απλώς μια καταγραφή της κατάστασης, όπως λένε στις Βρυξέλλες και δεν θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση νέων δόσεων.

Τα δημοσιονομικά κενά του 2014 θέτουν σε κίνδυνο και το τρίτο πακέτο βοήθειας της ευρωζώνης. Πέρα από τα ήδη εγκεκριμένα 240 δις. ευρώ, η Ελλάδα θα χρειαστεί το 2015 και 2016 νέα δάνεια. Η ευρωζώνη προτίθεται να τα χορηγήσει μόνον υπό μία προϋπόθεση: Η χώρα θα πρέπει φέτος να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και του χρόνου να το αυξήσει. Λόγω των νέων δημοσιονομικών κενών αυτό το πλεόνασμα έχει τεθεί και πάλι σε κίνδυνο.