Αν φοβάστε ότι ο/η σύντροφός σας δεν σας εμπιστεύεται, φτιάξτε του/της μια ομελέτα! Και για να κάνετε τη μεγαλύτερη δυνατή εντύπωση σερβίρετε για επιδόρπιο σουφλέ σοκολάτας. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που εντοπίζεται στα αβγά και τη σοκολάτα, συνδέεται με το αίσθημα της εμπιστοσύνης.
Άλλες τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη είναι το κόκκινο κρέας, το γάλα και πολλάτυριά, το σπανάκι, οι ξηροί καρποί, ο τόνος, η γαλοπούλα και τα οστρακοειδή.
Το παιχνίδι της εμπιστοσύνης
Προκειμένου να καταλήξουν στα… εμπιστευτικά συμπεράσματα, ολλανδοί ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών να χωριστεί σε ζευγάρια και να λάβει μέρος σε ένα παιχνίδι εμπιστοσύνης. Στο πλαίσιο του παιχνιδιού, οι ερευνητές δίνουν στο πρώτο μέλος του κάθε ζευγαριού κάποια χρήματα καθώς και την επιλογή να δώσει εκείνο κάποια από αυτά τα χρήματα στο άλλο μέλος του ζευγαριού. Στη συνέχεια το χρηματικό ποσό τριπλασιάζεται και το δεύτερο μέλος του ζευγαριού μπορεί να δώσει κάποια από τα χρήματα πίσω στο πρώτο μέλος.
Το παιχνίδι αυτό θεωρείται ότι αποτελεί ένα μέτρο του επιπέδου εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο ατόμων καθώς ο πρώτος παίκτης μπορεί να καταλήξει με πολλά χρήματα, αρκεί να εμπιστευθεί τον δεύτερο παίκτη αρκετά ώστε να του δώσει εξαρχής ένα μεγάλο ποσό.
Η τρυπτοφάνη αύξανε τα… μετρητά
Στους συμμετέχοντες στο παιχνίδι δόθηκε χυμός πορτοκαλιού ο οποίος, στις μισές περιπτώσεις, είχε «εμπλουτιστεί» με τρυπτοφάνη. Όπως φάνηκε, οι παίκτες που είχαν πιει τον χυμό με την τρυπτοφάνη έδιναν 40% περισσότερα μετρητά στο ζευγάρι τους, σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο «Psychological Science».
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λάιντεν στην Ολλανδία στους οποίους ανήκει η νέα μελέτη αναφέρουν ότι «η εμπιστοσύνη αποτελεί σημαντικό στοιχείο της κοινωνικής ζωής και της συνεργασίας. Αλλωστε οι περισσότεροι άνθρωποι συνεργάζονται με άλλους μόνο όταν και εκείνοι έχουν την ίδια συμπεριφορά απέναντί τους. Η εμπιστοσύνη λοιπόν είναι μια σημαντική προϋπόθεση για να υπάρξει συνεργασία. Ανακαλύψαμε ότι τα άτομα που έλαβαν τρυπτοφάνη μετέφεραν στο ζευγάρι τους πολύ περισσότερα ευρώ από εκείνα που έλαβαν εικονικό αμινοξύ».
Είμαστε ό,τι τρώμε
Οι επιστήμονες από την Ολλανδία συμπληρώνουν ότι τα ευρήματά τους ενισχύουν την άποψη ότι «είμαστε ό,τι τρώμε, δηλαδή οι τροφές που καταναλώνουμε επιδρούν στο μυαλό και στη συμπεριφορά μας. Η τροφή μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον φυσικό κόσμο και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μας. Συγκεκριμένα η προσθήκη τρυπτοφάνης στη διατροφή ή η κατανάλωση τροφών με τρυπτοφάνη είναι ένας απλός, φθηνός και υγιεινός τρόπος για να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη μας προς τους άλλους».
Η τρυπτοφάνη σχηματίζεται στον οργανισμό κατά τη διάρκεια της πέψης ορισμένων πρωτεϊνών και αποτελεί δομικό λίθο του χημικού της ευχαρίστησης του εγκεφάλου που ονομάζεται σεροτονίνη. Είναι επίσης ένα φυσικό ηρεμιστικό – για αυτόν τον λόγο άλλωστε «κατηγορείται» πως είναι η «ένοχη» για τη νύστα που εμφανίζεται μετά από ένα γεύμα με γαλοπούλα (όπως στο τραπέζι των Χριστουγέννων).