Φορτίζεται επικίνδυνα το πολιτικό κλίμα λίγο πριν τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου

Πολεμική ατμόσφαιρα επικρατεί λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και το κλίμα φορτίζεται επικίνδυνα με την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται στα χαρακώματα και να ανταλλάσσουν πυρά.

Πολεμική ατμόσφαιρα επικρατεί λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και το κλίμα φορτίζεται επικίνδυνα με την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται στα χαρακώματα και να ανταλλάσσουν πυρά.
Δυο ακριβώς χρόνια, μετά τα πρωτοφανή επεισόδια που έγιναν στις παρελάσεις στην αντίστοιχη επέτειο του «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού κατά των Ιταλών φασιστών το 2011, κυρίαρχη είναι η ένταση μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ μετά την έμμεση προτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διαδηλώσεις την προσεχή Δευτέρα για να πει ο λαός το δικό του ΟΧΙ.
Στην κυβέρνηση σήμανε συναγερμός και μόλις ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς ενημερώθηκε στις Βρυξέλλες για την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που αναφερόταν στην ανάγκη ο λαός να ανατρέψει την κυβέρνηση και στην φετινή επέτειο να εκφράσει με μαζικό και ειρηνικό τρόπο το δικό του ΌΧΙ, έδωσε εντολή να υπάρξει απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Εξάλλου, εδώ και μέρες στο Μέγαρο Μαξίμου έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν κινητοποιήσεις την 28η Οκτωβρίου σε διάφορες πόλεις. Μάλιστα υπάρχει ο φόβος μήπως γίνουν και επεισόδια και γι’ αυτό δόθηκαν και συγκεκριμένες εντολές από την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης προς την Αστυνομία να υπάρξουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας και περιφρούρησης.
Στην κυβέρνηση είδαν πίσω από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσμα για διαδηλώσεις και επιχείρηση αμαύρωσης της εθνικής επετείου και του μηνύματός της και έθεσε την αξιωματική αντιπολίτευση προ των ευθυνών της, σε περίπτωση που υπάρξουν επεισόδια.
«Είναι πρωτοφανής, εμπρηστική, και προσβλητική για το δημοκρατικό πολίτευμα και την Ιστορία του Ελληνικού λαού η σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που καλεί σε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια των μαθητικών παρελάσεων, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης» αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου.
Στη συνέχεια υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας, αφού κατάλαβε ότι παρά τις συνεχείς «επαναστατικές» εκκλήσεις του και τον διχαστικό του λόγο, δεν μπορεί να συγκινήσει ούτε τους δικούς του, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη συμμετοχή γονιών και μαθητών στην εθνική επέτειο για να «οργανώσει την ανατροπή της κυβέρνησης.
«Θυμίζουμε στον κ. Τσίπρα ότι το 1940 ενώθηκαν όλοι οι Έλληνες –παραμερίζοντας κάθε πολιτική ή άλλη διαφορά- για να αποκρούσουν την επίθεση του φασισμού και να υπερασπιστούν την πατρίδα μας. Ο Ελληνικός λαός είναι βέβαιο ότι θα απομονώσει όποιον επιχειρήσει να αμαυρώσει την εθνική επέτειο και το μήνυμα της» συνέχισε ο κ. Κεδίκογλου.
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε όλα τα δημοκρατικά κόμματα να αποδοκιμάσουν τις ακρότητες του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ προασπιζόμενα την ίδια τη Δημοκρατία και έδειξε ως αποκλειστικό υπεύθυνο ενδεχόμενων επεισοδίων στις παρελάσεις την αξιωματική αντιπολίτευση με τη φράση: «Όμως ας γνωρίζει ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του πως για ό,τι επιχειρήσουν να συμβεί στις παρελάσεις, την αποκλειστική ευθύνη θα έχουν οι ίδιοι ! ».
Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του κάλεσε τον λαό να σταματήσει άμεσα την καταστροφή που βιώνει η πλειοψηφία της κοινωνίας, να διώξει την κυβέρνηση, την τρόικα και τα μνημόνιο, να σταματήσει το σχέδιο εκφασισμού και εξαθλίωσης της κοινωνίας και να οργανώσει την ανατροπή για μια κυβέρνηση που θα υπηρετεί τον λαό.
Στο μήνυμά του ο ΣΥΡΙΖΑ για την 28η Οκτωβρίου κάλεσε τον λαό σε συγκεντρώσεις με την αναφορά ότι: «στη φετινή επέτειο ο λαός μας θα εκφράσει με μαζικό και ειρηνικό τρόπο το δικό του ΟΧΙ», ενώ στη συνέχεια το κείμενο περιέχει και πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς για τους εκφραστές της θεωρίας των δυο άκρων.
«Σήμερα, φασιστικά νεοναζιστικά μορφώματα όπως η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύονται την οικονομική και πολιτική κρίση αλλά και το ξεθώριασμα της μνήμης. Η ΧΑ ξεπροβάλλει μέσα απ’ το βάλτο που δημιούργησαν οι πολιτικές λιτότητας, «τσεκουρώματος» του κοινωνικού κράτους και ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, που κατέστρεψαν ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας: εξαθλιώνοντας ευρύτατα τμήματα της εργατικής τάξης, οδηγώντας στη βίαιη αποδόμηση των μεσαίων στρωμάτων και το 60% των νέων εκτός προοπτικής εργασίας για πολλά χρόνια» υπογραμμίζεται στην αρχή της ανακοίνωσης, η οποία συνεχίζει:
«Μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που είναι μόνο ο πιο πρόσφατος κρίκος της μακράς αλυσίδας επιθέσεων, μαχαιρωμάτων, τραμπουκισμών, οι πολιτικοί απόγονοι των ταγμάτων ασφαλείας και των συνεργατών με τον κατακτητή επιτίθενται στη Δημοκρατία. Όπως και τότε, ο πραγματικός τους εχθρός είναι ο λαός. Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε τη συμμορία ως συμμορία, κι αυτό σημαίνει απαιτώντας με κάθε μέσο την τιμωρία εγκληματιών, την προστασία των πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Απαιτούμε την εγρήγορση και την αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών της πολιτείας, και βέβαια τη δημοκρατική τους ανασυγκρότηση».
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο φασισμό της Χρυσής Αυγής ορθώνεται η Δημοκρατία και σημειώνεται στην ανακοίνωση: «Αντιστεκόμαστε υποστηρίζοντας τη Δημοκρατία ως το πλαίσιο που κάνει δυνατή την ανάπτυξη των δυνάμεων που επιτρέπουν μια άλλη κοινωνία, και αυτές είναι δυνάμεις εργασιακές, δυνάμεις πνευματικές, δυνάμεις συμμετοχής και αλληλεγγύης. Διεκδικούμε την κληρονομιά της πολιτικής χειραφέτησης προβάλλοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προσωπική αξιοπρέπεια, τον σεβασμό του άλλου».
Η αξιωματική αντιπολίτευση ρίχνει τα βέλη και της προς το Μέγαρο Μαξίμου, υποστηρίζοντας: «Σε όσους, ανιστόρητους και φτηνούς προπαγανδιστές προβάλλουν την ψευδεπίγραφη θεωρία «των δύο άκρων», απαντάμε με κοινωνικούς αγώνες, ενάντια στη συρρίκνωσή της Δημοκρατίας, την παράκαμψη της λειτουργίας του κοινοβουλίου με το νομότυπο τέχνασμα των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, τη συστηματική καλλιέργεια του φόβου και της ανασφάλειας, τον άγριο οικονομισμό και νεοφιλελευθερισμό, τη θεοποίηση της αγοράς, την απανθρωπιά της εργασιακής εκμετάλλευσης».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά την τωρινή περίοδο, η πιο ουσιαστική πράξη μνήμης και τιμής της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης είναι να συνεχίσουμε τους αγώνες για Δημοκρατία, για κοινωνική δικαιοσύνη και καταλήγει η ανακοίνωση: «Αυτοί οι αγώνες σήμερα περνάνε μέσα από την ανατροπή των μνημονίων και των πολιτικών δυνάμεων που τα στηρίζουν. Περνάνε μέσα από τον αγώνα για μια άλλη πολιτική που θα έχει στον πυρήνα της λογικής της, τις ανάγκες της κοινωνίας, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια και όχι το κέρδος».
Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε και ο γραμματέας της ΝΔ κ. Ανδρ. Παπαμιμίκος που καταδίκασε την ανίερη, όπως την χαρακτήρισε, απόπειρα του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευτούν τις φετινές παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου, για να προωθήσουν σχέδια πολιτικής ανωμαλίας με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης. «Πολίτες και πολιτικές δυνάμεις έχουμε υποχρέωση να πούμε ΟΧΙ στις απαράδεκτες επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ για πόλωση και διχασμό» ανέφερε.
Από την άλλη πλευρά, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Βίτσας, τουλάχιστον μια ώρα πριν από την ανακοίνωση του κ. Κεδίκογλου, ανέφερε στο Βήμα FM ότι δεν υιοθετεί το κόμμα του ακραίες αντιδράσεις, αλλά μαχητικές διαδηλώσεις και σημείωσε: «Μπορούν οι κοινωνικοί φορείς να εκδηλώσουν με πανό και συνθήματα τα δικά τους αιτήματα ή το γενικότερο αίτημα να φύγει η κυβέρνηση μαζί με τις πολιτικές που υπηρετεί. Βεβαίως, βίαιες αντιδράσεις πάντοτε από τη δική μας την πλευρά δεν υιοθετούνται. Εμείς θέλουμε μόνον ειρηνικές, αγωνιστικές και μαχητικές διαδηλώσεις.»

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΠαΣοΚ με αφορμή το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου


«Για την επέτειο του «Όχι» o ΣΥΡΙΖΑ λέει πρώτα «Όχι» στο μνημόνιο και μετά «Όχι» στον ναζισμό και τους νοσταλγούς του!

Προσβολή στην ιστορία του τόπου, στην εθνική ενότητα του λαού μας.

Θέτουν την πολιτική μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης στο ίδιο επίπεδο με τον φασισμό και τον ναζισμό!».


Μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας μεταφέρει στην ανακοίνωσή του για την 28η Οκτωβρίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Αυτές οι επέτειοι μας διδάσκουν κάθε χρόνο, επίμονα, κάτι πολύ σημαντικό: Να είμαστε ενωμένοι, υπεύθυνοι, αισιόδοξοι και αποφασισμένοι για να βγάλουμε, όλοι μαζί, τη χώρα μας από τη μέγγενη της κρίσης».

Τόνισε επίσης, ότι «το «ΟΧΙ» στο ναζισμό είναι τώρα πάλι πιο επίκαιρο παρά ποτέ. Και μας γεμίζει αισιοδοξία ότι η ελληνική κοινωνία έχει επιλέξει να ξεπεράσει, όχι μόνο την οικονομική κρίση, αλλά και την κρίση αξιών και συμπεριφορών που ταλανίζουν τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο μήνυμά τους τονίζουν: «Σήμερα ζούμε ξανά τον εφιάλτη της κατοχής. Χωρίς διχόνοια, πρέπει να πούμε Όχι στο ναζισμό, Όχι στα μνημόνια, Όχι στην υποτέλεια, Όχι στην απώλεια της εθνικής κυριαρχίας. Μόνο ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να νικήσουμε. Τη νίκη έφερε ο Γοργοπόταμος και όχι ο Μελιγαλάς».

Η ΔΗΜΑΡ, με τη σειρά της αναφέρει: «Οι δημοκρατικοί πολίτες, ο προοδευτικός κόσμος δεν θα επιτρέψουν την αναβίωση εικόνων από το σκοτεινό παρελθόν, θα υψώσουν τείχος απέναντι στο ρατσιστικό μίσος και στη φασιστική δράση. Όλοι έχουμε υποχρέωση απέναντι στις νεότερες γενιές να υπερασπιστούμε το αγαθό της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

«Το ΟΧΙ του ελληνικού λαού το 1940 στο φασισμό-ναζισμό, καθώς και η μετέπειτα μαζική ηρωική πάλη του ενάντια στον κατακτητή και τους ντόπιους συνεργάτες του, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, εμπνέει και διδάσκει σήμερα τους εργαζόμενους, τη νεολαία, για να πουν το δικό τους ΟΧΙ στις πολιτικές εξαθλίωσης που του επιβάλλουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Να πουν το δικό τους ΟΧΙ στις πολιτικές που εμπλέκουν την Ελλάδα σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, όπως αυτούς που προετοιμάζουν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ σε βάρος λαών και χωρών» υπογραμμίζει το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του για την 28η Οκτωβρίου.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk