Διπλασιασμό των περιστατικών μελανώματος την επόμενη δεκαετία, του καρκίνου που έχει συνδεθεί με την έντονη ηλιοφάνεια και «χτυπά» κυρίως νεαρές ηλικίες, αναμένουν οι ειδικοί επιστήμονες. Οι προβλέψεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες: τα νέα περιστατικά ανά έτος θα ανέλθουν σε 227.000 το 2019 έναντι 138.000 που είναι σήμερα. Η σοβαρή αυτή νόσος έχει συνδεθεί με το καλοκαίρι αλλά, δυστυχώς, είναι… παντός καιρού, λόγω του γενετικού της υπόβαθρου. Μάλιστα, η τωρινή εποχή, το Φθινόπωρο, θεωρείται ιδανική για τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων.
Όλες οι εξελίξεις για το μεταστατικό μελάνωμα, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των νέων θεραπειών που αυξάνουν αποδεδειγμένα το προσδόκιμο ζωής, θα παρουσιαστούν στο Skin Cancer Day που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 3ου Mediterranean Multidisciplinary Oncology Forum, στις 24-26 Οκτωβρίου στην Αθήνα.
Σημαντικά στοιχεία σε σχέση με την πάθηση και τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις έδωσαν σήμερα, Πέμπτη, ο καθηγητής Ογκολογίας στη Σχολή Επιστημών Υγείας του ΤΕΙ Αθηνών κ. Δημήτρης Μπαφαλούκος και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Έλενα Γκόγκα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μελάνωμα αν και αντιπροσωπεύει περίπου το 5-7% του συνόλου των καρκίνων του δέρματος, είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος δερματικού καρκίνου και προκαλεί το 75% των θανάτων από δερματικούς όγκους.
«Η θεραπεία των πασχόντων από μελάνωμα αποτελεί αντικείμενο έρευνας σε πολλές τυχαιοποιημένες μελέτες με συχνά αντικρουόμενα αποτελέσματα. Εντούτοις η πρώιμη ανίχνευση αποτελεί προς το παρόν την καλύτερη θεραπεία, αφού η προχωρημένη νόσος συνήθως σχετίζεται με ιδιαίτερα πτωχή πρόγνωση», ανέφεραν.
Στην Ευρώπη το μελάνωμα αντιπροσωπεύει το 1-2% όλων των κακοήθων όγκων. Στις χώρες της Ευρώπης καταγράφονται ετησίως 18.000 νέες διαγνώσεις και 5.000 θάνατοι εξαιτίας του μελανώματος.
Όπως είπε η κυρία Γκόγκα, «στην Ελλάδα η επίπτωση του μελανώματος είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, αν και το σύστημα καταγραφής και η αποτύπωση των περιστατικών εμφανίζει αρκετά προβλήματα. Σε μια επιδημιολογική μελέτη φάνηκε ότι η επίπτωση στην Κρήτη είναι τουλάχιστον ίδια με αυτή που βρίσκουμε σε χώρες του ιδίου γεωγραφικού πλάτους και υψηλότερη από την καταγραφόμενη, ενώ φαίνεται να είναι και υψηλότερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα».
Η μέση ηλικία ενός ασθενούς με μελάνωμα είναι τα 50 έτη, ηλικία σχετικώς μικρή για καρκινοπαθή ασθενή. Το μελάνωμα είναι εξαιρετικά σπάνιο πριν από την εφηβεία και η επίπτωση αυξάνει σταδιακά με την ηλικία μέχρι την πέμπτη δεκαετία ζωής.
Οι ειδικοί επιστήμονες αναφέρθηκαν επίσης στις νέες εξατομικευμένες θεραπείες για το μεταστατικό μελάνωμα, οι οποίες πήραν έλαβαν προσφάτως τιμή από την Πολιτεία, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτές οι έλληνες ασθενείς.