Ο υπερπληθυσμός στις φυλακές αποτελεί μια μορφή κακομεταχείρισης, δηλαδή βασανιστηρίου, υποστήριξε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Χουάν Μέντες.
«Η υπερβολική προσφυγή στις φυλακίσεις αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες του υπερπληθυσμού των φυλακών, που οδηγεί σε συνθήκες που μοιάζουν με κακομεταχείριση, ή ακόμη και με μια μορφή βασανιστηρίων», ανέφερε ο Μέντες παρουσιάζοντας την τελευταία έκθεσή του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Λέγοντας πως ο αριθμός των φυλακισμένων αυξάνεται στις πέντε ηπείρους, σημείωσε πως σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 10 εκατομμύρια κρατούμενοι. «Είναι ένα τεράστιο οικονομικό βάρος για τα κράτη, με αρνητικό αντίκτυπο στις συνθήκες κράτησης».
Ο Μέντες ζήτησε να υπάρξει αναθεώρηση των διεθνών κανόνων που έχει ορίσει ο ΟΗΕ για τη μεταχείριση των κρατούμενων, οι οποίοι θεσπίστηκαν πριν περισσότερα από 50 χρόνια. Οι κανόνες αυτοί, επεσήμανε ο Μέντες, «είναι απαρχαιωμένοι σε πολλούς τομείς» και σε κάποιες περιπτώσεις είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι κανόνες αυτοί, διευκρίνισε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ, δεν προβλέπουν συγκεκριμένα «την απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι κανόνες θα πρέπει να αναθεωρηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να «ρυθμιστεί η χρήση της κράτησης στην απομόνωση» και να απαγορευθεί εντελώς για τους ανήλικους, τους διανοητικά πάσχοντες και τις εγκύους.
Η εφαρμογή των κανόνων θα πρέπει επίσης «να επεκταθεί σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει στέρηση της ελευθερίας των ατόμων», μεταξύ αυτών τα ψυχιατρικά νοσοκομεία και τα αστυνομικά τμήματα.