Η δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς τηλεπικοινωνιών θα μπορούσε να δώσει ώθηση 4% στην ευρωπαϊκή οικονομία έως το 2020, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα ασκήσει πιέσεις για εφαρμογή του σχεδίου στην επόμενη σύνοδο της ΕΕ.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει την Τετάρτη ότι η επίτροπος Τηλεπικοινωνιών Νέλι Κρους ασκεί νέες πιέσεις για αναμόρφωση της ευρωπαϊκής αγοράς. Έπειτα από την επιτυχή παρέμβαση της Κομισιόν για τη μείωση του κόστους περιαγωγής στην κινητή τηλεφωνία, η Κρους θα ήθελε να επιβάλει πλαφόν και στις διεθνείς κλήσεις εντός ΕΕ.

Η επίτροπος θα ήθελε επίσης να δώσει στις Βρυξέλλες το δικαίωμα βέτο στην εκχώρηση συχνοτήτων για φορητές συσκευές από τις εθνικές κυβερνήσεις. Επιθυμεί ακόμα να επιτρέψει στους παρόχους να χρεώνουν εταιρείες όπως η Google για την κίνηση μεγάλου όγκου δεδομένων.

Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι η τεχνολογία και οι τηλεπικοινωνίες συνεισφέρουν στην ευρωπαϊκή οικονομία λιγότερο από ό,τι στις ΗΠΑ.

Όμως το σχέδιο της Κομισιόν είναι πιθανό να συναντήσει αντιδράσεις από τις 28 χώρες-μέλη, από τις οποίες θα πρέπει να εγκριθεί. Επιπλέον, τα χρονικά περιθώρια για την έγκριση της πρότασης είναι στενά, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο διαλύεται τον Απρίλιο ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Στην κατοχή του Reuters περιήλθε στο μεταξύ επιστολή που έστειλε τον περασμένο μήνα στους ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοσέ Μπαρόζο.

«Οι ψηφιακές υπηρεσίες και τηλεπικοινωνίες είναι κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα σε όλους τους τομείς των οικονομιών μας» έγραφε ο Μπαρόζο.

«Παρόλα αυτά, δεν αξιοποιούμε πλήρως το δυναμικό για μια ενιαία αγορά στις τηλεπικοινωνίες και το Διαδίκτυο και σε αυτές τις βιομηχανίες η ΕΕ χάνει έδαφος προς όφελος των διεθνών ανταγωνιστών».

Σε έκθεση που θα παρουσιαστεί στη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών το διήμερο 24-25 Οκτωβρίου, η Επιτροπή εκτιμά ότι «έως το 2020, η Ευρώπη θα μπορούσε να προσθέσει 4% στο ΑΕΠ της προωθώντας την ανάπτυξη μιας ψηφιακής ενιαίας αγοράς».

Επιπλέον, επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να μειώσουν τις δαπάνες τους κατά 15 έως 20% αξιοποιώντας υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Σύμφωνα πάντως με το Reuters, το σχέδιο της Κομισιόν συναντά ήδη αντιδράσεις από κυβερνήσεις που ανησυχούν ότι παραχωρούν υπερβολικές εξουσίες στις Βρυξέλλες. Και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών όμως φέρεται να μην ενθουσιάζονται.