Προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, των ιατρικών επιστημών, του πνεύματος και της τέχνης έδωσαν το «παρών» στο «Μέγαρο Μουσικής Αθηνών». Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών που δημιούργησε ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», το 1993, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Οικοδέσποινα της βραδιάς η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Κοντά της όλοι αυτοί οι οποίοι μοιράζονται τα ιδανικά της «ΕΛΠΙΔΑΣ». Την αλληλεγγύη, την ειρήνη, τον ανθρωπισμό και τον πολιτισμό. Αυτοί που έγιναν αγγελιοφόροι του μηνύματός της πέρα από τα σύνορα της χώρας μας, και βεβαίως τα παιδιά – πρωταθλητές ζωής που νίκησαν τον καρκίνο, διαπρέπουν στον τομέα δράσης τους και αποτελούν φωτεινά παραδείγματα δύναμης και αισιοδοξίας. Ήταν μια εκδήλωση για το δώρο της ζωής που δόθηκε σε 670 παιδιά κατά τα διάρκεια της 20χρονης λειτουργίας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών. Μια εκδήλωση – φόρος τιμής στα παιδιά και τις οικογένειές τους που έδωσαν με γενναιότητα τη μάχη ενάντια στον καρκίνο αλλά και σε όλους εκείνους, εντός και εκτός των συνόρων της χώρας μας, που συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ»:
• Τη δημιουργία της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών
• Τη δημιουργία του Ξενώνα «ΕΛΠΙΔΑ»
• Τη δημιουργία της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ»
• Την αδελφοποίηση της Ογκολογικής Μονάδας με νοσοκομεία διεθνούς επιστημονικού κύρους

Η σημαντική βραδιά, οι ομιλίες, οι παρουσίες
Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη λέγοντας: «Αυτή η στιγμή είναι για εμάς πολύ ξεχωριστή. Γιατί απόψε εδώ βρίσκεται όλη η ΕΛΠΙΔΑ. Η πραγματική ΕΛΠΙΔΑ. Όσοι πρόσφεραν και όσοι δούλεψαν για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα. Είναι εδώ η Πολιτεία, με την ανώτατη εκπροσώπησή της, που από την πρώτη στιγμή μας στήριξε το έργο μας. Είναι εδώ τα παιδιά. Τα παιδιά που αυτά μας έμαθαν τι θα πει κουράγιο. Αλλά και οι γονείς, που προσωποποίησαν την ελπίδα, αφού κάθε στιγμή γι’ αυτούς ήταν γεμάτη ελπίδα πως το παιδί τους θα γίνει καλά. Είναι εδώ και όσοι μας έδειξαν τον δρόμο της πραγματικής αγάπης στον άνθρωπο, τι είναι να δίνεις κάτι από τον εαυτό σου για να σωθεί κάποιος άλλος. Είναι εδώ οι επιστήμονες και οι νοσηλευτές που επιτυγχάνουν το θαύμα της δεύτερης ζωής, της δεύτερης ευκαιρίας. Είναι εδώ όσοι μας πίστεψαν, όσοι μας στήριξαν, όσοι έκαναν δυνατότερο το μήνυμά μας και τον αγώνα μας. Η υπόσχεση που δίνω απόψε είναι δέσμευση για όλους μας στην ΕΛΠΙΔΑ: πως το όνειρο που λέει, πως ο παιδικός καρκίνος μπορεί να νικηθεί, θα μείνει για μας ζωντανό. Γιατί για μας στην ΕΛΠΙΔΑ, η ζωή και ενός μόνον παιδιού αξίζει τον αγώνα μας!»

Ο αγγελιοφόρος Sakis και τα βραβεία

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Αγγελιοφόρος της «ΕΛΠΙΔΑΣ», Σάκης Ρουβάς, στο ρόλο του αφηγητή «ταξίδεψε» τους παρευρισκόμενους πίσω στο χρόνο, στην αρχή της δεκαετίας του 90, όταν ένα «φωτάκι» ελπίδας άναψε για τα παιδιά που έπασχαν από καρκίνο, με την ίδρυση του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ».

Εν συνεχεία η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, απένειμε Αριστείο «Αλληλεγγύης» στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο.

Αριστεία «Διεθνούς Αλληλεγγύης» απονεμήθηκαν στη Μεγάλη Δούκισσα του Λουξεμβούργου Maria Teresa για την συμβολή της στον διαπολιτισμικό διάλογο, στην κυρία Anne-Aymone Giscard d’ Estaing, ιδρύτρια του Ιδρύματος για την Προστασία της Παιδικής Ηλικίας, στον Federico Mayor, πρώην Γενικό Διευθυντή της UNESCO, για τη διάδοση του Πολιτισμού Ειρήνης, στην Πρέσβη Καλής Θελήσεως της UNESCO, Kim Phuc Phan Thi για την εκστρατεία της υπέρ των παιδιών – θυμάτων του πολέμου, στον καρδιοχειρουργό Sir Magdi Yacoub, στον Γάλλο καθηγητή Ογκολογίας David Khayat, στον Τούρκο Πρέσβη στην Ελλάδα κύριο Kerim Uras, για τη συμβολή του στο πρόγραμμα αδελφοποίησης της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» με νοσοκομεία του εξωτερικού, στον Υπουργό Υγείας της Τουρκίας, κύριο Mehmet Muezzinoglou, για την υπογραφή της συμφωνίας για συνεργασία μεταξύ της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» με παιδιατρικό νοσοκομείο της Άγκυρας, στον Καναδό Πρέσβη στην Ελλάδα, κύριο Robert Peck, για τη συμβολή του στο πρόγραμμα αδελφοποίησης της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» με το Sick Kids Hospital του Καναδά, στον διάσημο πιανίστα από την Αργεντινή και Πρέσβη Καλής Θελήσεως της UNESCO, Miguel Angel Estrella, για τη διάδοση της μουσικής στα παιδιά, στη δική μας μεγάλη καλλιτέχνη Νάνα Μούσχουρη για την προσφορά της στην «ΕΛΠΙΔΑ» και στον γνωστό συνθέτη Jean Michel Jarre (φωτογραφία).

Τα παιδιά
Στην εκδήλωση τιμήθηκαν επίσης 5 παιδιά – πρωταθλητές ζωής, που όχι μόνο κατάφεραν να νικήσουν τη μάχη ενάντια στον καρκίνο αλλά και να διαπρέψουν με υψηλές επιδόσεις στους τομείς που δραστηριοποιούνται. Τα «Παράσημα ΕΛΠΙΔΑΣ» στα 5 παιδιά, τον Αντώνη Φωτιάδη, τη Χριστίνα Φυτιλή, την Έφη Βλάμη, τον Στέλιο Παπαρδέλα και τη Μαρία Μπούσια, απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Κάρολος Παπούλιας. Αριστείο «ΕΛΠΙΔΑΣ» απονεμήθηκε και στον κύριο Ζαφείρη Φωτιάδη, τον πατέρα του Αντώνη, που από τότε που ο γιος του έγινε καλά, στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την «ΕΛΠΙΔΑ».

Το μετάλλιο της Εφης στη Μαριαννα
Η κορυφαία και πιο συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν η Έφη Βλάμη, δυο φορές πρωταθλήτρια Ελλάδας στην ξιφασκία πρόσφερε το μετάλλιό της στην κυρία Βαρδινογιάννη, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, λέγοντάς της ότι «είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω για σας».

Τη παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο Σάκης Ρουβάς και την απονομή των «Αριστείων Διεθνούς Αλληλεγγύης» συντόνισε η Ευρωβουλευτής και πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρία Ρόδη Κράτσα.
Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η MOTOR OIL (HELLAS) S.A.