Ισχυροποίηση των κραταιών της ιδιωτικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με την κατάργηση των πληθυσμιακών κριτηρίων για τη λειτουργία τους λίγο προτού ξεκινήσει μεγάλος διάλογος για τη μορφή και τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο ΕΟΠΥΥ. Το βασικό θέμα, δηλαδή, στον διάλογο που αρχίζει επισήμως αύριο, Δευτέρα, είναι αν ο Οργανισμός των 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων θα παρέχει υπηρεσίες Υγείας ή θα τις αγοράζει από τον ιδιωτικό τομέα –εκτός και αν διατηρήσει και τους δύο ρόλους. Και σε αυτή την περίπτωση όμως όλα δείχνουν ότι η πλάστιγγα κλίνει προς την πλευρά του αγοραστή. Η ενδυνάμωση των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, των μονάδων δηλαδή που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προωθείται με απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδη, η οποία δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» στις 4 Οκτωβρίου 2013. Και αυτό τη στιγμή που η Ελλάδα κατέχει ήδη την πρώτη θέση στον παγκόσμιο χάρτη σε ό,τι αφορά τον αριθμό αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών.
Με απόφαση του υπουργού Υγείας αλλάζει προηγούμενη υπουργική απόφαση που όριζε, μεταξύ άλλων, έναν αξονικό για κάθε 30.000 κατοίκους και έναν μαγνητικό τομογράφο για κάθε 40.000 κατοίκους προκειμένου να μπει φραγμός στην υπερπροσφορά και υπερκατανάλωση διαγνωστικών εξετάσεων. Καταργούνται συγκεκριμένα η παράγραφος 1 του άρθρου 7 και το άρθρο 9 συνολικά της υπουργικής απόφασης του 2010 για τους «όρους, προϋποθέσεις, όργανα και διαδικασία χορήγησης αδειών σκοπιμότητας και αδειών λειτουργίας για εγκατάσταση και λειτουργία μηχανημάτων ιοντιζουσών και μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών». Τα πληθυσμιακά κριτήρια μάλιστα ισχύουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Το θέμα ετέθη την περασμένη Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής από τον βουλευτή του ΠαΣοΚ κ.Γιάννη Κουτσούκο παρουσία του υπουργού Υγείας. Ο τελευταίος ανέφερε ότι «συνειδητά δομήθηκε το σύστημα ώστε να πριμοδοτήσουν ορισμένες δραστηριότητες και αυτό να οδηγήσει σε αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων».
Λόγος και αντίλογος


Ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι, αν δεν προχωρούσε σε απελευθέρωση της αγοράς, θα εξυπηρετούσε συγκεκριμένα συμφέροντα. «Ποια είναι η βασική ιδέα του μνημονίου; Οτι πρέπει να κάνουμε την οικονομία μας ανταγωνιστική, ελεύθερη» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ραδιοφωνικό σταθμό Bήμα FM τονίζοντας ότι ως τώρα είχαμε μια κλειστή, ρυθμισμένη αγορά. «Δεν υπήρχε ανταγωνισμός, δεν υπήρχε ελεύθερη αγορά, δεν υπήρχε τίποτα. Είναι ένα είδος καρτέλ» είπε χαρακτηριστικά.
Η κεντρική ιδέα είναι ότι όσο ανοίγει η αγορά τόσο μειώνονται οι τιμές. Υπάρχει όμως και ο αντίλογος που λέει ότι όσο ανοίγει η αγορά μεγαλώνει παράλληλα η προκλητή ζήτηση υπηρεσιών Υγείας. «Τι νόημα έχει να απελευθερώνεται μια αγορά την οποία έχουν σχεδόν αποκλειστικά οι ιδιώτες;» αναρωτιούνται παράγοντες του χώρου της Υγείας. Αλλωστε αυτό που διαφάνηκε από τους τελευταίους ελέγχους που έκαναν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ είναι ότι ο όγκος των εξετάσεων αυξήθηκε επειδή ακριβώς μειώθηκαν οι τιμές τους.
Σύμφωνα με γιατρούς, τα πληθυσμιακά κριτήρια είναι ένα αντικειμενικό μέτρο. Από τη στιγμή που καταργούνται, η άδεια για κάθε Κέντρο που καταθέτει αίτηση είναι στην κρίση της Επιτροπής Ιοντιζουσών και μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών. Επίσης σημειώνουν ότι το μέτρο κατάργησης των πληθυσμιακών κριτηρίων προηγήθηκε άλλων που μπορούσαν να ελέγξουν τον όγκο των εξετάσεων προκειμένου να μην παρατηρείται προκλητή ζήτηση. Πρώτο μέτρο είναι η εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων (συγκεκριμένη διαγνωστική εξέταση για κάθε πάθηση). Σύμφωνα με πληροφορίες, τα διαγνωστικά πρωτόκολλα δεν θα είναι έτοιμα πριν από το τέλος του έτους.
Ενα ακόμη μέτρο που θα έπρεπε να έχει ήδη εφαρμοστεί είναι ο αυτόματος, δηλαδή σε πραγματικό χρόνο, ηλεκτρονικός έλεγχος των διαγνωστικών πράξεων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελεγκτικές εταιρείες, οι οποίες θα ασκούν αυτό το έργο, βρίσκονται ακόμη στη φάση της αξιολόγησης. Ως τώρα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 11 εταιρείες. Αυτές που θα πάρουν το έργο θα ελέγχουν την αναλογία των πραγματοποιηθεισών εξετάσεων ανά ασφαλισμένο σύμφωνα με τη διάγνωση του γιατρού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ