Αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες εξερράγη έξω από το προξενείο της Σουηδίας στη Βεγγάζη, στην τελευταία μιας μακράς σειράς επιθέσεων κατά διπλωματικών αποστολών στη Λιβύη όπου δύο χρόνια μετά την πτώση Καντάφι η κεντρική κυβέρνηση πασχίζει να ελέγξει αντίπαλες πολιτοφυλακές και ισλαμιστές αντάρτες που βυθίζουν τη χώρα στην ανομία.

Η έκρηξη του παγιδευμένου οχήματος προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές στην πρόσοψη του προξενείου και κοντινά κτίρια, αλλά δεν υπήρξαν τραυματίες μεταξύ του διπλωματικού προσωπικού καθώς το κτίριο ήταν άδειο.

Το προξενείο -μία από τις ελάχιστες ξένες διπλωματικές αποστολές που εξακολουθούν να λειτουργούν στη Βεγγάζη- είναι συνήθως κλειστό την Παρασκευή, όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών Ούρσουλα Αλεν.

Η επίθεση σημειώνεται την επομένη της απαγωγής και ολιγόωρης κράτησης του Λίβυου πρωθυπουργού Αλί Ζεϊντάν από πρώην αντάρτες που σήμερα βρίσκονται στο μισθολόγιο της κυβέρνησης.

Ουδείς ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή, η οποία έλαβε χώρα στον απόηχο της επιχείρησης των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων για τη σύλληψη του φερόμενου ως βασικού στελέχους της Αλ Κάιντα Αμπού Άνας αλ-Λίμπι, η οποία συνοδεύτηκε από όρκους αντιποίνων εκ μέρους Λίβυων ισλαμιστών.

Οι πρώην αντάρτες που απήγαγαν τον πρωθυπουργό κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την αμερικανική έφοδο. Ο Αλί Ζεϊντάν αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από λίγες ώρες και απέφυγε να ασκήσει κριτική στους απαγωγείς του.

Για τη διατήρηση της ασφάλειας στη χώρας η κυβέρνηση της Λιβύης εξαρτάται από τις πολιτοφυλακές που συγκρότησαν χιλιάδες Λίβυοι που πήραν τα όπλα σε βάρος του Μοαμάρ Καντάφι.

Ωστόσο, αυτές οι αντίπαλες ομάδες γίνονται οι ίδιες απειλή για την ασφάλεια και αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στη Βεγγάζη, όπου ξεκίνησε η εξέγερση του 2011 και όπου σκοτώθηκε ένα χρόνο πριν ο Αμερικανός πρεσβευτής Κρίστοφερ Στίβενς σε επίθεση ισλαμιστών κατά του προξενείου των ΗΠΑ.

Η επίθεση-σοκ κατά του αμερικανικού προξενείου ήταν το χειρότερο χτύπημα στη Βεγγάζη, όπου πολλοί ισλαμιστές επιδιώκουν την αυτονομία της από την Τρίπολη.

Μετά τη δολοφονία του πρεσβευτή πολλές χώρες έκλεισαν τις διπλωματικές αποστολές τους στη Βεγγάζη -και το σουηδικό προξενείο, όπου σημειώθηκε η επίθεση της Παρασκευής, είναι από τις ελάχιστες αποστολές που εξακολουθούν να λειτουργούν.

Νωρίτερα τον Οκτώβριο απομακρύνθηκε επίσης από την Τρίπολη το διπλωματικό προσωπικό της Ρωσίας έπειτα από επίθεση κατά του κτιρίου της διπλωματικής αποστολής. Τον Ιούνιο είχε επίσης εντοπιστεί αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά έξω από την ιταλική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Λιβύης, ενώ είχε προηγηθεί το Μάιο η απομάκρυνση μέρους του διπλωματικού προσωπικού της Βρετανίας για λόγους ασφαλείας.