Στο «δίκτυο» της τράπεζας χρόνου εντάσσεται και ο Δήμος Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, προσφέροντας στους κατοίκους – δημότες του τις ανταλλακτικές υπηρεσίες της τράπεζας. Σκοπός της ιδιαίτερης αυτής τράπεζας είναι η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της συνοχής μεταξύ των κατοίκων του δήμου, μέσω της δημιουργίας δικτύου αλληλοϋποστήριξης.
«Χρειάζεσαι οδοντίατρο, θέλεις βοήθεια στη μετακόμιση ή βάψιμο στο δωμάτιό σου, ενδιαφέρεσαι να διδάξεις χορό, ζωγραφική ή ξένες γλώσσες, κάνεις μεταφράσεις ή δακτυλογραφήσεις;» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Δήμου Παύλου Μελά
«Οι εγγραφές στην τράπεζα χρόνου έχουν ξεκινήσει ήδη από τον Απρίλιο και μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί περισσότερα από 160 άτομα» δηλώνει στο «Βήμα» μια εκ των κοινωνικών λειτουργών της τράπεζας χρόνου του δήμου, συμπληρώνοντας: «Υπάρχει ενδιαφέρον για το πώς λειτουργεί το πρόγραμμα και πώς μπορεί κανείς να βοηθήσει σε αυτό· ειδικά άτομα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι στο να βοηθήσουν με κάθε τρόπο» καταλήγει.
Τι είναι η τράπεζα χρόνου;
Πρόκειται για ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και αγαθών το οποίο λειτουργεί με μονάδα συναλλαγής τον χρόνο αντί για το ευρώ. Η ανταλλαγή των παρεχόμενων υπηρεσιών και αγαθών δεν είναι διαπροσωπική. Αν κάποιο μέλος προσφέρει μια υπηρεσία ή ένα αγαθό σ’ ένα άλλο μέλος, τον χρόνο που κερδίζει από τη συναλλαγή μπορεί να τον αξιοποιήσει κάνοντας χρήση υπηρεσίας – αγαθού από οποιοδήποτε άλλο μέλος της Τράπεζας Χρόνου.
Δεν είναι ένα ακόμα δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης το οποίο προσφέρει προϊόντα για την κάλυψη βασικών αναγκών συνανθρώπων μας που τα έχουν ανάγκη, αλλά παρέχει υπηρεσίες. Η τράπεζα χρόνου απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Παύλου Μελά και είναι ανοικτή σε οποιαδήποτε προσφορά και ζήτηση, όπως φροντίδα σπιτιού (μαγείρεμα, σιδέρωμα κ.ά.), μαθήματα κάθε είδους (χορός, ζωγραφική, ξένες γλώσσες, ελληνική γλώσσα, πληροφορική, κατασκευές κ.ά.), νομικές-λογιστικές συμβουλές, ραπτική και μικροδιορθώσεις, μικροϋπηρεσίες συντήρησης σπιτιού και επισκευών (υδραυλικά, βάψιμο σπιτιού, επισκευές οικιακών συσκευών) κ.ά.
Για παράδειγμα μια επίσκεψη σε οδοντίατρο-μέλος της Tράπεζας Χρόνου μπορεί να εξισωθεί με την καθαριότητα ενός σπιτιού, ένας υπολογιστής ανταλλάσσεται με ένα πλυντήριο ρούχων, ενώ το βάψιμο ενός δωματίου μπορεί να ανταλλαχθεί με ένα μάθημα αγγλικών. Με αυτό τον τρόπο όλοι έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και προϊόντα χωρίς χρήματα.
Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος, «οι περισσότερες ανταλλαγές αφορούν υδραυλικές και ηλεκτρολογικές επισκευές, κομμωτήρια. Μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα και στην εκμάθηση ξένων γλωσσών».
Πώς γίνεται η συναλλαγή
Η τράπεζα χρόνου απευθύνεται στους δημότες του Παύλου Μελά, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια. Κατά την εγγραφή τους όλα τα μέλη της επωφελούνται με 10 ώρες, τα επονομαζόμενα ΤΕΜ. Οι ώρες ΤΕΜ του κάθε μέλους είναι κρυφές και πρόσβαση σε αυτές έχουν μόνο οι ίδιοι και οι διαχειριστές του ιστότοπου της τράπεζας χρόνου. Κάθε συμμετέχων στην τράπεζα έχει τη δυνατότητα να παρέχει υπηρεσίες ή προϊόντα μέχρι τη συμπλήρωση 20 ωρών το ανώτερο και να λαμβάνει υπηρεσίες – προϊόντα μέχρι να αγγίξει το κατώτερο όριο, δηλαδή τις 0 ώρες.
Μεγαλώνει το δίκτυο
Το δίκτυο της τράπεζας χρόνου αρχίζει να επεκτείνεται σταδιακά σε όλη την επικράτεια: δήμοι, κοινωνικές οργανώσεις, δίκτυα πολιτών και άλλοι ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς κινητοποιούνται με τέτοια τη δράση. Από τη στιγμή που πολλοί βρίσκονται στη δίνη της οικονομικής κρίσης τέτοιου είδους δράσης φαίνεται να κεντρίζουν το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων συνανθρώπων μας.
Τράπεζες χρόνου στην Αθήνα λειτουργούν από το δίκτυο της πλατείας Συντάγματος, το δίκτυο αλληλεγγύης «Ανάσα» στην Κηφισιά, το δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών λαϊκής συνέλευσης Χαλανδρίου, το Δίκτυο γυναικών Ευρώπης, τον Δήμο Παλλήνης, το δίκτυο πολιτών Χολαργού – Παπάγου, στα Εξάρχεια, στο Μοσχάτο, στη Μεταμόρφωση.
Στη Θεσσαλονίκη μάλιστα ξεκίνησαν να λειτουργούν πριν από καιρό αντίστοιχες τράπεζες και στους Δήμους Κορδελιού – Ευόσμου, Πυλαίας – Χορτιάτη και Καλαμαριάς υπό τον συντονισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Αλλά και στη Λαμία, στην Κόρινθο, στις Σέρρες, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στην Κέρκυρα κ.α. απαντώνται τέτοιες δράσεις.
Info
Το δίκτυο «Τράπεζα Χρόνου» υλοποιείται από το Δήμο Παύλου Μελά σε συνεργασία με την Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «ΑΡΣΙΣ» στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της φτώχειας στον Δήμο Παύλου Μελά».
Για ενεργό συμμετοχή αλλά και εκδήλωση ενδιαφέροντος για την παροχή ή τη ζήτηση μιας υπηρεσίας ή αγαθών: γραφείο της τράπεζας χρόνου, στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Παύλου Μελά (Νικόπολη Λήμνου 2 με Καζαντζίδη), από Δευτέρα ως Παρασκευή 9:00 – 17:00.
Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη λειτουργία της τράπεζας μπορείτε είτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 2310 020188 είτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του δικτύου: https://xronos.koinwnikesdomes.gr/