Nέο τροχαίο με θύμα μια νεαρή αρκούδα σημειώθηκε και πάλι στον «αμαρτωλό» κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού, στο τμήμα «Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή». Σύμφωνα με τη μαρτυρία του οδηγού, η μικρή αρκούδα μπήκε στο δρόμο, περνώντας πάνω από την παλιά περίφραξη, που υπάρχει στη μία πλευρά. Δεν μπόρεσε όμως να κάνει το ίδιο και από την άλλη πλευρά, αφού είχε ήδη τοποθετηθεί η νέα, κατάλληλων προδιαγραφών, περίφραξη.
Στο συγκεκριμένο τμήμα, μήκους περίπου 300 μέτρων, η τοποθέτηση της υπερ-υψηλής ενισχυμένης περίφραξης από την Εγνατία Οδό Α.Ε. συνάντησε τεχνικές δυσκολίες με συνέπεια να καθυστερήσει η ολοκλήρωση της τοποθέτησης, προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλες τεχνικές λύσεις.
Το έργο της εγκατάστασης ξεκίνησε τον Μάιο του 2013, με καθυστέρηση πολλών ετών και μετά από τις έντονες πιέσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αφού εν τω μεταξύ είχαν χαθεί δεκάδες αρκούδες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία πενταετία, από τις 36 αρκούδες που έχουν χτυπηθεί, τα 23 περιστατικά συνέβησαν στην Εγνατία οδό και στους κάθετους άξονές της και τα υπόλοιπα στο παλαιό εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.
Πάντως, σήμερα, η τοποθέτηση της περίφραξης σε μήκος 105 χλμ. στον πολύ επικίνδυνο άξονα Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής προχωράει με ταχείς ρυθμούς.
Έως το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτησή της σε όλα τα τμήματα συμπεριλαμβανόμενων και των «Παναγιά – Γρεβενά», όπου απομένουν 10χλμ., και «Σιάτιστα – Γρεβενά», όπου μένουν ακόμη 3 χιλιόμετρα δίχως περίφραξη.
«Μέχρι τότε, εφιστούμε την προσοχή και στους ίδιους τους οδηγούς που κινούνται σε περιοχές που αποτελούν βιότοπο αρκούδας, ώστε να μη γίνουμε ξανά μάρτυρες αντίστοιχων περιστατικών», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ».
Όσο για το τελευταίο θύμα, τη νεαρή αρκούδα, που σκοτώθηκε το περασμένο Σάββατο, οι δύο οργανώσεις με τη βοήθεια του Δήμου Καστοριάς φρόντισαν να τη θάψουν σε δασική περιοχή. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν «η τοπική αρμόδια δασική υπηρεσία _ παρότι καθ’ ύλην αρμόδια _ παραδόξως προέβαλε εμπόδια στην όλη διαδικασία διευθέτησης και ταφής του άτυχου ζώου, γεγονός που δυσκόλεψε την όλη επιχείρηση».