Την Τρίτη 8 Οκτωβρίου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο για τη Χρυσή Αυγή, τη «Διαύγεια» και το opengov.{{{ audio1 }}}
Για τη Χρυσή Αυγή
«Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε ότι η Χ.Α. διώκεται ως εγκληματική οργάνωση. Η δίωξη της Δικαιοσύνης κατά της Χ.Α. δεν σχετίζεται με τα εκλογικά της ποσοστά και υποθέτω ότι θα ήταν η ίδια ακόμη και αν η Χ.Α. δεν είχε μπει στη Βουλή και είχε πάρει 2% στις προηγούμενες εκλογές. Εδώ μιλάμε, όμως, για μια εγκληματική οργάνωση με κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις, όπως φαίνεται, και γι’ αυτό διώκεται. Διώκεται δηλαδή γι’ αυτά που πράττει και όχι γι’ αυτά που πιστεύει. Προφανώς και υπάρχει μια ευθύνη στους ίδιους τους πολίτες που επέλεξαν να ψηφίσουν τη Χ.Α. στις προηγούμενες εκλογές, εκφράζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την οργή τους, τη δυσαρέσκειά τους ή την απαξίωσή τους απέναντι σ’ αυτό που ονόμαζαν πολιτικό κατεστημένο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ περισσότερη πληροφόρηση σε σχέση με αυτό που συνέβαινε στις εκλογές του 2012. Γνωρίζουν δηλαδή οι πολίτες το πραγματικό πρόσωπο της Χ.Α. και κατά συνέπεια δεν είναι εύκολο να υπάρχει ένα άλλοθι και είναι πολύ δύσκολο πλέον να δικαιολογηθεί η επιλογή του να στείλεις στη Βουλή ένα συνονθύλευμα λούμπεν μπράβων του υποκόσμου και να είναι λύση στα προβλήματα της χώρας. Εκτιμώ ότι θα υπάρξει μια περαιτέρω αποδυνάμωση των ποσοστών της Χ.Α. και γι’ αυτό κάνω τη διάκριση της ποινικής της αντιμετώπισης από το πολιτικό σκέλος. Αποσυνδέω τις δύο αυτές εξελίξεις, την ποινική αντιμετώπιση της Χ.Α. από τις πολιτικές εξελίξεις που έχει αυτή η υπόθεση.
Για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας
«Μόνο για τον τομέα των επιχειρήσεων και της επιχειρηματικής δράσης, σε μια εμπεριστατωμένη μελέτη στην οποία έχουμε προχωρήσει με τον ΟΟΣΑ, έχουμε εντοπίσει περίπου 4.000 γραφειοκρατικά βάρη για τις επιχειρήσεις. Πολλά από αυτά είναι περιττά και μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να καταργηθούν.»
Για τη «Διαύγεια»
«Πράγματι αυτή η διάταξη έχριζε βελτίωσης. Και ενδεχομένως να χρειάζεται μια επιπρόσθετη διασαφήνιση, ώστε να καταστεί απολύτως σαφές ότι η ανάρτηση (της απόφασης) στη «Διαύγεια» είναι υποχρεωτική και ότι καμία απόφαση δεν έχει ισχύ, μέχρι να προηγηθεί η ανάρτηση στη «Διαύγεια». Να είστε απολύτως βέβαιοι ότι όταν έλθει η διάταξη στη Βουλή, στο τέλος της εβδομάδας, η «Διαύγεια» θα είναι ενισχυμένη. Θέλω να τονίσω ότι είναι ένα εργαλείο διαφάνειας που θα ενισχυθεί από το υπουργείο μας και ότι ήταν ίσως το μόνο σωστό πράγμα, κατά γενική ομολογία, που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου. Και το opengov θα ήταν το ίδιο υπό προϋποθέσεις, αλλά δυστυχώς στην πορεία απαξιώθηκε με τις τοποθετήσεις κολλητών και φίλων. Αλλά ως κεντρική έννοια, η δυνατότητα να γίνονται προσλήψεις μέσα από μία διαφανή πλατφόρμα, ανοιχτή στο κοινό, ώστε να μην τοποθετούνται κολλητοί και φίλοι, είναι επί της αρχής μια σωστή προσέγγιση.»
Για το opengov
«Ποιος σας είπε ότι δεν θα το κάνουμε; Ένα από τα ζητήματα που μας απασχολούν είναι και ο τρόπος της επιλογής των υψηλόβαθμων στελεχών του Δημοσίου, δηλαδή των γενικών διευθυντών, των διευθυντών και των τμηματαρχών. Και ένα θέμα που θέλω να ανοίξω θα ήταν και ο τρόπος επιλογής όχι απλώς των γενικών διευθυντών, αλλά και των γραμματέων των υπουργείων και των διοικητών και διευθυνόντων συμβούλων επιχειρήσεων του Δημοσίου. Εκεί πέρα, φοβάμαι ότι δεν έχουμε πετύχει το επιθυμητό επίπεδο αξιοπιστίας και προσέλκυσης πραγματικά δυνατών βιογραφικών, που θα έλθουν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους έστω και υπό το καθεστώς μειωμένων αποδοχών στο Δημόσιο.
Δεν είναι μόνο το ζήτημα του opengov, διότι μπορεί να το έχεις ως εργαλείο. Το ζήτημα είναι η πολιτική βούληση και η τελική αξιολόγηση των προτάσεων που θα κατατεθούν να είναι κατά το δυνατόν αξιοκρατική και να μην παρεισφρύουν άλλες παράμετροι.»