Ο διάσημος Αμερικανός κινηματογραφιστής Γούντι Αλεν απέσυρε από την Ινδία τη νέα του ταινία «Θλιμμένη Τζάσμιν». Ο λόγος; Πληροφορήθηκε ότι θα προβαλλόταν στους κινηματογράφους με αντικαπνιστικές διαφημίσεις κάθε φορά που στην οθόνη θα εμφανίζονταν οι πρωταγωνιστές να καπνίζουν.
Σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία στην Ινδία, ένας νέος νόμος του 2012 υποχρεώνει κάθε ταινία που προβάλλεται στο σινεμά να εμπεριέχει αντικαπνιστικά μηνύματα κάθε φορά που οι ηθοποιοί καπνίζουν, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η κατανάλωση καπνού στη χώρα.
«Έπρεπε να συμμορφωθούμε με τον νόμο», τονίζει ο Ντιπάκ Σάρμα, επικεφαλής της εταιρείας PVR που είναι και ο διανομέας της «Θλιμμένης Τζάσμιν» στους 30 κινηματογράφους της Ινδίας, προσθέτοντας πως «ο Αλεν ένιωθε άβολα με τις διαφημίσεις αυτές και αποφάσισε να αποσύρει την ταινία,. Θεώρησε ότι το αντικαπνιστικό μήνυμα θα προσέλκυε τα βλέμματα των θεατών και θα αποσπούσε την προσοχή τους από την ταινία του».
Η δημοφιλέστερη μορφή καπνού στην Ινδία είναι ο καπνός για μάσημα και οι περισσότεροι άνδρες και γυναίκες τον προτιμούν από τα τσιγάρα. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Προγράμματος Ελέγχου του Καπνού (ITCP), η κατανάλωση καπνού προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία των κατοίκων της Ινδίας και ενδέχεται να ευθύνεται για τον θάνατο έως και 1.5 εκατομμυρίου ανθρώπων ετησίως έως το 2020. Παρότι η Ινδία έχει υπογράψει διεθνή συνθήκη για τον έλεγχο του καπνού και διαθέτει πολυάριθμους αντικαπνιστικούς νόμους και νόμους απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, αδυνατεί να εφαρμόσει τη νομοθεσία αποτελεσματικά.
Η Ινδία που σήμερα αριθμεί 1.2 δισεκατομμύριο κατοίκους, έχει περίπου 275 εκατομμύρια χρήστες προϊόντων καπνού.
Διεθνώς, ο αριθμός των θανάτων από τον καπνό αναμένεται να αυξηθεί από περίπου έξι εκατομμύρια τον χρόνο, που είναι σήμερα, σε οκτώ εκατομμύρια μέχρι το 2030, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.