Ολοι θυμούνται την πρώτη και την τελευταία κολεξιόν ενός σχεδιαστή για έναν διάσημο οίκο μόδας. Και για αυτό ακριβώς το show του Μαρκ Τζέικομπς για την Ανοιξη του 2014 και τον οίκο Louis Vuitton που παρουσιάστηκε στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού ήταν το καλύτερο που έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα. Μετά από 16 χρόνια θητείας ως δημιουργικός διευθυντής στον ιστορικό γαλλικό οίκο μόδας, ο Τζέικομπς αποφάσισε να αποχωρήσει για να ασχοληθεί με τη δική του εταιρεία, αν και παραμένει στον όμιλο LVMH – μέλος του οποίου είναι φυσικά και η Louis Vuitton.

Όπως ήταν λοιπόν αναμενόμενο, η παρουσίαση της κολεξιόν ήταν εορταστική, φαντασμαγορική και κάπως γλυκόπικρη, αφού ο Τζέικομπς είναι πλέον συνώνυμος με την αναβίωση του οίκου. Τα σκηνικά σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να παραπέμπουν σε αυτά από παλαιότερα shows του, περιλαμβάνοντας ασανσέρ, κυλιόμενες σκάλες, διαδρόμους ξενοδοχείου και φυσικά το μεγαλοπρεπές σιντριβάνι. Κάθε σεζόν άλλωστε οι επιδείξεις της Louis Vuitton ήταν δικαιωματικά οι καλύτερες.

Ηταν μια συλλογή αφιερωμένη «στο showgirl που κρύβουμε όλοι μέσα μας» και περιελάμβανε αρκετά στοιχεία από παλαιότερες κολεξιόν του. Η απουσία του χρώματος ήταν καθολική – όλα σε μαύρο εκτός από μερικά κλασικά τζιν. Το αποτέλεσμα όμως δεν ήταν σκοτεινό και στενάχωρο, αλλά πολυτελές και αισθησιακό. Σε αυτό βοήθησε φυσικά ο αέρας της δεκαετίας του ’40, τα όμορφα υφάσματα, τα αστραφτερά κεντήματα με κρυστάλλους, χάντρες, φτερά και τα συγκλονιστικά δερμάτινα τζάκετ, για τα οποία υπάρχει σίγουρα ήδη λίστα αναμονής. Όλα τα μοντέλα φορούσαν στο κεφάλι τους δημιουργίες του Στήβεν Τζόουνς και αυτό έδινε στην επίδειξη την extravagant πινελιά για την οποία φυσικά φημίζεται ο 50χρονος αμερικανός.

Για 16 συνεχόμενα χρόνια ο Μαρκ Τζέικομπς ήταν ο βασιλιάς της Louis Vuitton, ένας πραγματικός ροκ σταρ της μόδας που ποτέ δεν προσποιήθηκε ότι είναι ένα «καλό παιδί». Η καριέρα του σημαδεύτηκε από πολλές επιτυχίες, αν και βέβαια υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν αυτοί που τον αμφισβητούν. Δεν θα πρέπει όμως να ανησυχούμε για αυτόν, αλλά για εκείνον που θα τον αντικαταστήσει και θα κληθεί να φανεί αντάξιος. Δύσκολο έργο.

Απολαύστε την τελευταία κολεξιόν του