Σε 1.800 υπολογίζονται οι νεκροί και «εξαφανισμένοι» το πρώτο οκτάμηνο του 2013 στο τμήμα της Κυρηναϊκης της Λιβύης, ανεβάζοντας σε τουλάχιστον 24.000 τα άτομα που βρήκαν τον θάνατο είτε εκτελέστηκαν από κρατικά όργανα, τάγματα ενόπλων ισλαμιστών, ορδές τοπικών τζιχαντιστών και άλλων στην διετία από την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι. Μεταξύ αυτών είναι περί τις 1.200 γυναίκες και περισσότερα από 60 παιδιά ηλικίας κάτω των 15 χρόνων.
Τα στοιχεία περιέχονται σε έκθεση ομάδας από φιλανθρωπικά σωματεία της Σουηδίας η οποία εργάσθηκε στη Λιβύη από τα μέσα του 2011 ως τον περασμένο Σεπτέμβριο, Η έκθεση, η οποία υποβλήθηκε στην Γραμματεία του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα, κάνει λόγο για το «απίστευτο δράμα» που περνά ο πληθυσμός της Λιβύης, ιδιαίτερα οι γυναίκες – κατά μέσον όρο σημειώνονται πέντε βιασμοί την ημέρα ακόμη και κοριτσιών ηλικίας 6 – 7 χρονών – μιλά για «αγριότητες» όπως ο αποκεφαλισμός ανθρώπων που «απλώς έτυχε να βρεθούν κοντά από κάποιους ενόπλους» και αποκαλύπτει ότι ακόμη και άσπονδοι αντίπαλοι του Κανταφι έχουν μεταβληθεί σε υπερασπιστές του.
Οι ληστείες και οι κλοπές σε σπίτια, ακόμη και σε καλύβες χωριών, οι «εξαφανίσεις» τροχοφόρων και ζώων είναι πλέον «μια καθημερινότητα» και η μαύρη αγορά σε τρόφιμα ακόμη και σε βενζίνη, πετρέλαιο και πόσιμο νερό αποτελεί τον «καθιερωμένο πλέον τρόπο διαβίωσης». Δεν υπάρχει ούτε στοιχειώδης νυχτερινή ζωή καθώς κανένας δεν τολμά να βρεθεί στο δρόμο μετά την δύση του ηλιου. Ακόμη και την Παρασκευή, ήμερα αργίας των μουσουλμάνων. Τα καφενεία όπου συνηθιζόταν να συγκεντρώνονται οι άντρες μετά την προσευχή, τώρα κλείνουν λίγο πριν δύσει ο ήλιος.
Η έκθεση θεωρεί ως χαρακτηριστικό της «ατμόσφαιρας φόβου, ταραχής και αβεβαιότητας» που επικρατεί στις πόλεις το γεγονός ότι «ακόμη και οι Πρεσβείες που εξακολουθούν να λειτουργούν» έχουν διώξει όλο το γυναικείο προσωπικό και έχουν περιορίσει τους διπλωματικούς υπαλλήλους τους σε δυο ως τρία πρόσωπα.