Υπό σχεδιασμό βρίσκονται τα πλάνα των τραπεζών για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων, τα οποία πλέον κινούνται σε επίπεδα άνω του 30%.

Με αφορμή δημοσίευμα τουReutersπερί δημιουργίας ξεχωριστώνbadbanksαπό τις Εθνική και Πειραιώς με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των επισφαλειών, τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως ακόμη τίποτε δεν έχει αποφασιστεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ειδικότερα, σημειώνουν πως η οριστικοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης των χορηγήσεων που βρίσκονται σε καθυστέρηση θα αποτυπωθεί στα πενταετή πλάνα ανασυγκρότησης, τα οποία θα κατατεθούν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου στην Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δεδομένου λοιπόν, ότι τα πλάνα αυτά δεν έχουν ακόμη λάβει την τελική τους μορφή και θα τεθούν εκ νέου υπό διαβούλευση με τις αρχές, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των στρες τεστ που θα διενεργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, στην παρούσα φάση τίποτε δε θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο.
Ακόμη και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία έχει ήδη κάνει γνωστή την πρόθεσή της να μετατρέψει τηGenikiBankσε τράπεζα με ειδίκευση στην αναδιάρθρωση δανείων, σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως το επιχειρησιακό σχέδιο της θυγατρικής της βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση.
Εξάλλου, πηγές από την Εθνική Τράπεζα αποκλείουν το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας ξεχωριστής από τον όμιλο οντότητας για τη διαχείριση των προβληματικών του δανείων, προσθέτοντας ότι ήδη εντός του ιδρύματος λειτουργεί ξεχωριστή διεύθυνση για τις επισφάλειες, η οποία έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με στελεχιακό δυναμική.
Μεταξύ των σεναρίων που έχουν διακινηθεί στον τύπο είναι και αυτό της δημιουργίας μία κοινήςbadbank, η οποία θα αναλάβει από κοινού για όλο το τραπεζικό σύστημα την αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων και των συμβάσεων που έχουν μεταφερθεί στα υπό εκκαθάριση πιστωτικά ιδρύματα (ΑΤΕ, ΤΤ,Proton,Probank,FBBank, συνεταιριστικές).
Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως μία τέτοια λύση, σε συνδυασμό με τη μερική απελευθέρωση των πλειστηριασμών από την αρχή του 2014, θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία μεγαλύτερης αξίας από τα χαρτοφυλάκια των «κόκκινων» χορηγήσεων.
Προσθέτουν ωστόσο ότι για να προχωρήσουν τα πράγματα προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται η χάραξη μίας κεντρικής στρατηγικής από τις αρχές και το κοινό μέτοχο των τεσσάρων συστημικών ομίλων, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).