Περισυλλογή, προβληματισμό, αμηχανία, έκπληξη και ερωτηματικά, προκάλεσε στην κυβέρνηση η απόφαση των ανακριτικών αρχών να αφήσουν ελεύθερους με περιοριστικούς όρους, τους τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, τους Ηλ. Κασιδιάρη, Ηλ. Παναγιώταρο και Ν. Μίχο.
«Είχαμε άλλη εικόνα. Δεν το περιμέναμε» είπε αυθόρμητα προς «Το Βήμα» ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος και έδειξε και αυτός, όπως και άλλα στελέχη του κεντρικού πρωθυπουργικού πυρήνα, ότι υπήρξε ο απόλυτος αιφνιδιασμός.
Η απόφαση των ανακριτικών αρχών, προέκυψε, λίγες ώρες μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά στις ΗΠΑ (σε εκδήλωση του Peterson Institute for International Economics σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), όπου έλεγε: «Συντρίβουμε τον εξτρεμισμό, έχουμε σαν κυβέρνηση την πολιτική βούληση, πάντα με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής έχει οδηγηθεί στην φυλακή».
Μετά τον αιφνιδιασμό της κυβέρνησης και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στο πολιτικό σκηνικό, άρχισε αμέσως μια στοιχειώδης πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης και μεταδόθηκε από κυβερνητικές πηγές, ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχε τονίσει πως πρέπει η δικαιοσύνη να κάνει ανεπηρέαστη την δουλειά της.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές, υποστήριζαν ότι οι κατηγορίες είναι βαρύτατες και αυτό δεν αλλάζει και διατύπωναν ερωτηματικά γιατί αντί του μέτρου της προσωρινής κράτησης, επελέγησαν οι περιοριστικοί όροι. «Ο δρόμος είναι μακρύς. Δεν τελειώσαμε. Είναι πολύ νωρίς ακόμα» αναφέρουν.
Μάλιστα, μιλούσαν για την περίοδο που υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ο κ. Χ. Καστανίδης και συγκεκριμένα για διάταξη του Νόμου 3904/2010, με την οποία θεσμοθετήθηκαν κριτήρια εξαιρετικά αυστηρά για την επιβολή της προσωρινής κράτησης.
Ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε αμέσως για την απόφαση των ανακριτικών αρχών και φέρεται να εμφανίστηκε έκπληκτος από το πώς εξελίσσεται η υπόθεση, αν και η κεντρική γραμμή είναι «ψυχραιμία».
Αμέσως όμως δόθηκε εντολή να υπάρξει μια προσεκτική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Σ. Κεδίκογλου, όπου παρέμενε ο χαρακτηρισμός περί ναζισμού.
«Το κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο απέναντι στο ναζισμό και τους εκφραστές του είναι δεδομένο και αρραγές. Η ποινική προδικασία είναι μόλις στην αρχή της και δεν χρειάζεται να γίνει κανένα σχόλιο» τόνισε ο κ. Κεδίκογλου.
Επίσης, όσα κυβερνητικά στελέχη εμφανίστηκαν στα ΜΜΕ, όπως ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μ. Βορίδης, έλεγαν ότι πρέπει να αναμένουμε την ολοκλήρωση της έρευνας για τη Χρυσή Αυγή.
Μάλιστα, ο κ. Βορίδης έλεγε στο Βήμα fm 99.5 ότι είναι μια πρώτη πολιτική νίκη το γεγονός ότι πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά, επιβάλλεται σε εν ενεργεία βουλευτής (σσ. ο Ι. Λαγός) το μέτρο της προσωρινής κράτησης.
Την ίδια στιγμή ανώτερα κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι η μη επιβολή του μέτρου της προσωρινής κράτησης δεν σημαίνει και απαλλαγή από τις κατηγορίες και δεν μπορεί κανείς να προδικάσει το αποτέλεσμα.
«Η Δικαιοσύνη κάνει ανεπηρέαστη την δουλειά της και δεν υπάρχουν κυβερνητικές επιρροές» λένε και σημειώνουν με έμφαση, απαντώντας ουσιαστικά στις κατηγορίες των χρυσαυγιτών περί πολιτικής διώξης: «Φάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν υπήρχε κανένα πολιτικό κίνητρο. Το Σύνταγμα και οι νόμοι είναι υπεράνω όλων».
Σε αυτό το κλίμα έχει ενδιαφέρον η εσωκομματική κριτική για «προχειρότητες», ειδικά με την «αποκάλυψη» των στοιχείων του βασικού μάρτυρα που κατέθεσε μάλιστα και υπό καθεστώς προστασίας.
Γιʼ αυτό και εκφράζεται φόβος μήπως αυτό το εγκληματικό λάθος, αφού το όνομά του υπήρχε στην δικογραφία, επηρεάσει την έρευνα και λειτουργήσει αποτρεπτικά σε άλλους πολίτες να καταθέσουν κατά της Χρυσής Αυγής.
«Μήπως βάλαμε εξ αρχής ψηλά τον πήχη και υπάρχει κίνδυνος να περάσουμε από κάτω;» διερωτήθηκε γνωστός βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, μιλώντας προς «Το Βήμα» και εκφράζοντας πολλούς συναδέλφους του έλεγε πως έγιναν βεβιασμένες κινήσεις και ήταν λάθος το πανηγυρικό κλίμα που καλλιεργήθηκε από το περασμένο Σάββατο, όταν έγιναν οι πρώτες συλλήψεις.
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ οι απόψεις διίστανται για τον τρόπο που η κυβέρνηση έχει χειριστεί την υπόθεση και μάλιστα ορισμένοι έλεγαν πικρόχολα: «Όταν οι ίδιοι άνθρωποι τα κάνανε ʽʽμπάχαλοʼʼ με την ΕΡΤ, πως μπορούν να διαχειριστούν μια υπόθεση που είναι πολύ πιο σοβαρή».