Η… «Λοχίας Σουλτς», όπως αποκαλείται από τους «συναγωνιστές» της η κυρία Ελένη Ζαρούλια, κλήθηκε τώρα να αναλάβει τα ηνία στη θέση του συλληφθέντος συζύγου της. Είναι άλλωστε ο μοναδικός άνθρωπος που εμπιστεύεται ο κ. Ν. Μιχαλολιάκος και το διαλαλούσε στο εσωτερικό του νεοναζιστικού αυτού μορφώματος προς κάθε κατεύθυνση.

***

Οταν τα ξημερώματα του Σαββάτου οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής χτύπησαν το κουδούνι της οικίας του κ. Ν. Μιχαλολιάκου στην Πεύκη, την πόρτα δεν άνοιξε η κυρία Ζαρούλια, αλλά ο ίδιος ο κ. Μιχαλολιάκος. Η σύζυγός του δεν εμφανίστηκε. Ούτε παρουσιάστηκε για να ρωτήσει τι συμβαίνει, ούτε ο κ. Μιχαλολιάκος έδειξε ότι ήθελε να την ενημερώσει την ώρα που του περνούσαν τις χειροπέδες χωρίς να προβάλει την παραμικρή αντίσταση.

***

Από οδηγός του συζύγου της (γιατί ο κ. Μιχαλολιάκος δεν γνωρίζει ούτε να οδηγεί) η κυρία Ζαρούλια βρέθηκε τώρα να τον αναπληρώνει κυρίως στη Βουλή, όπου νομίζει ότι θα μεταφέρει εκεί την αντιπαράθεση. Το πρώτο πάντως που έκανε την ώρα που ο κ. Μιχαλολιάκος μεταφερόταν στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής ήταν να ειδοποιήσει όσους μπορούσε για τη σύλληψη του συζύγου της. Ανάμεσα σε αυτούς που ειδοποίησε, θα πρέπει, όπως με πληροφόρησαν, να είναι και ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Π. Ηλιόπουλος, ο οποίος έκανε εδώ και αρκετό καιρό τον γραμματέα Οργανωτικού.

***

Ο κ. Ηλιόπουλος ήταν από τους πρώτους που είχαν ειδοποιηθεί εσωτερικά για τα όσα συμβαίνουν σχετικά με τις συλλήψεις. Ηταν, ως υπεύθυνος του Οργανωτικού, ένα από τα στελέχη που κάλεσαν μέσω SMS στελέχη και φίλους της Χρυσής Αυγής σε συγκέντρωση για συμπαράσταση του «αρχηγού». Στόχος τους, όπως κυκλοφόρησε ήδη ανάμεσα στους σκληροπυρηνικούς του ναζιστικού μορφώματος που δεν έχουν συλληφθεί, είναι να… ηρωοποιηθεί ο κ. Μιχαλολιάκος.

***

Πάντως στο εσωτερικό της Χρυσής Αυγής επικρατούσε το πρωί του Σαββάτου πανικός. Αλλοι εξαφάνιζαν όπως-όπως από τα σπίτια τους ρόπαλα, λάβαρα, σιδηρογροθιές και στιλέτα και άλλοι έπαιρναν τηλέφωνα να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει. Αφήστε που μερικοί, όταν έμαθαν για τα νέα καθήκοντα της κυρίας Ζαρούλια, έλεγαν ότι «τώρα θα φεύγουν ο ένας μετά τον άλλον από το παράθυρο». Ακόμη και ο κ. Ηλ. Παναγιώταρος (ο πρώτος αρχηγός των ταγμάτων εφόδου) προφανώς μόλις το έμαθε αυτό πήγε αυτοπροσώπως στη ΓΑΔΑ και ζήτησε να… συλληφθεί.

Πυρετός στο Μαξίμου

Σε πολιτικό επίπεδο τώρα εκείνο που πληροφορήθηκα είναι ότι ο κ. Ν. Δένδιας είχε ενημερώσει από την Παρασκευή το βράδυ τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά ότι επρόκειτο να γίνουν από ώρα σε ώρα συλλήψεις. Το ίδιο έκανε και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου, πλην όμως και οι δύο δεν αποκάλυψαν την ακριβή ώρα. Μάλιστα, μου λένε ότι ο Πρωθυπουργός είπε χαμογελώντας στον κ. Αθανασίου: «Οχι και να μην ξέρουμε πότε θα συλλάβουν τον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης…».

***

Από πολύ νωρίς το Σάββατο ο Πρωθυπουργός πήγε στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε σύσκεψη (συμμετείχαν οι κκ. Λαζαρίδης, Κεδίκογλου, Μπούρας, Σταμάτης) και εκεί τους είπε ότι «οι ώρες είναι κρίσιμες. Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της». Κάποια στιγμή κυκλοφόρησαν φήμες ότι θα αναβληθεί και το ταξίδι του στις ΗΠΑ, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε και ο κ. Σαμαράς θα έφευγε στις 2 μετά το μεσημέρι για τη Νέα Υόρκη. Προηγουμένως πρόλαβε και ενημέρωσε, μέσω του κ. Ι. Στουρνάρα, και την τρόικα για τις συλλήψεις των χρυσαυγιτών λέγοντας ότι από εδώ και πέρα αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη.

***

Μια δεύτερη σύσκεψη γινόταν εκτάκτως το μεσημέρι του Σαββάτου, αυτή τη φορά στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου ο υπουργός κ. Αθανασίου διαβεβαίωσε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα υπάρξει δίκαιη λύση. Θέμα ωστόσο της σύσκεψης ήταν σε ποια φυλακή θα κλείσουν τον Μιχαλολιάκο και την παρέα του. Η πρόταση που έπεσε – γιατί δεν μπορούν να κλείσουν όλους αυτούς στην Αντιτρομοκρατική – είναι να τους μεταφέρουν σε φυλακές της περιφέρειας και όχι στον Κορυδαλλό, για ευνόητους λόγους. Στον Κορυδαλλό, άλλωστε, κάποιος υπενθύμισε ότι είναι έγκλειστα μέλη των «Πυρήνων».

Ζητούνται εθελοντές συνοδοί υπουργών!

Πενία τέχνας κατεργάζεται. Επεσε στα χέρια μου ένα έγγραφο με ημερομηνία 20 Σεπτεμβρίου 2013 του υπουργείου Οικονομικών το οποίο ζητεί εθελοντές συνοδούς υπουργών και επιτρόπων που θα επισκέπτονται τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ και οι οποίοι θα συμμετέχουν στις άτυπες υπουργικές συναντήσεις. Το υπουργείο Οικονομικών ζητεί εθελοντές γιατί προφανώς δεν έχει χρήματα για να τους πληρώσει. Αλλά μη νομίζετε ότι μπορεί ο καθείς να γίνει εθελοντής συνοδός ευρωπαίου υπουργού. Απαιτείται να έχει και ορισμένα προσόντα, όπως γνώση της γλώσσας της χώρας ενδιαφέροντος, προηγούμενη εμπειρία σε ανάλογη θέση και (κυρίως) «ετοιμότητα και πρακτικό πνεύμα για άμεση επίλυση ζητημάτων υπό συνθήκες πίεσης». Και εκτός από όλα αυτά, πρέπει απαραιτήτως να γνωρίζει άριστα και αγγλικά. Οσοι και όσες ενδιαφέρονται προλαβαίνουν να υποβάλουν αιτήσεις. Η προθεσμία λήγει την 1η Οκτωβρίου.

Δεν πήγε στα «βατράχια»
Στα «βατράχια», στα ΟΥΚ, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, επρόκειτο να μεταβεί ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς για να παραστεί στην ορκωμοσία των νέων σημαιοφόρων, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο υιός του κ. Τάκη Μπαλτάκου, γραμματέα της κυβέρνησης. Τελικά την τελευταία στιγμή το ακύρωσε. Δεν πήγε. Αλλωστε, γιατί να πάει μέσα σ’ όλη αυτή τη θύελλα των αποκαλύψεων για θυλάκους της Χρυσής Αυγής στα σώματα ασφαλείας;

***

Δεν πρέπει όμως να περάσει απαρατήρητο και το γεγονός ότι υπάρχει μια γενική δυσφορία από υπουργούς και βουλευτές για τον κ. Μπαλτάκο για τους χειρισμούς του σε πολλά θέματα, ανάμεσα στα οποία και η απόρριψη του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Ακόμη και σήμερα επιμένει ότι δεν χρειάζεται ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι υπουργοί που συχνά παραπονούνται ότι ο κ. Μπαλτάκος είναι φορτικός, επίμονος και πιεστικός απέναντί τους. Τα παράπονα έφθασαν, όπως ήταν φυσικό, και στο Μέγαρο Μαξίμου. Οπως επίσης δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο κ. Μπαλτάκος ήταν και θιασώτης της συνεργασίας ανάμεσα στη ΝΔ και στη Χρυσή Αυγή (είχε στο παρελθόν συναντήσεις, λέγεται, και με τον χρυσαυγίτη κ. Χρ. Παππά). Οπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά τον εκθέτουν μέσα στη δίνη των κρίσιμων εξελίξεων για την κυβέρνηση και τη χώρα.

Ο Τζέφρι Σακς στην Ελλάδα
O οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης και επικεφαλής του Ινστιτούτου της Γης του ιδίου πανεπιστημίου κ. Τζέφρι Σακς έρχεται στην Ελλάδα την Τρίτη 1η Οκτωβρίου, καλεσμένος από τον διεθνή επενδυτή κ. Στ. Ζαββό. Θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα την Ευρώπη μετά τις γερμανικές εκλογές που διοργανώνει η Ελληνική Ενωση Αποφοίτων του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στην οποία θα παρευρίσκεται και θα μιλήσει επίσης ο γερμανός πρεσβευτής στην Ελλάδα κ. Βόλφγκανγκ Ντολτ. Οι ομιλητές θα επιχειρήσουν να διαφωτίσουν την ελληνική ελίτ καθώς προχωρεί μέσα στην πυκνή ομίχλη των διαθέσεων των βόρειων ευρωπαϊκών χωρών.

Εξελίξεις στο Εθνικό
Η ξαφνική εξέλιξη στο Εθνικό Θέατρο το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής ανέτρεψε το ρεπορτάζ στο ένθετο «Πολιτισμός» του «Βήματος» έτσι όπως είχε διαμορφωθεί ως το βράδυ της Πέμπτης, οπότε και τυπώθηκε. Η επικοινωνία του καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Σωτήρη Χατζάκη με την κυρία Ελλη Παπαγεωργακοπούλου στις 27/9 άλλαξε τα ισχύοντα δεδομένα, με αποτέλεσμα την πραγματοποίηση της συνεργασίας της σκηνογράφου με την πρώτη σκηνή της χώρας, υπό νέες όμως συνθήκες.

***

Οι ενδιάμεσες προσπάθειες όλες αυτές τις ημέρες να πέσουν οι τόνοι αλλά κυρίως η αλλαγή στάσης του κ. Σωτήρη Χατζάκη λόγω και της δημοσιότητας που πήρε το ζήτημα από το δημοσίευμα στο BHMAonline (Παρασκευή 20/9) οδήγησαν σε λύση. Ετσι η κυρία Ελλη Παπαγεωργακοπούλου θα αναλάβει τις τρεις από τις τέσσερις παραγωγές – αυτές που σκηνοθετούν ο κ. Νίκος Καραθάνος, η κυρία Λυδία Κονιόρδου και ο κ. Αργύρης Ξάφης και όχι τον «Μόγλη» για το Παιδικό Στέκι που ανεβάζει η κυρία Φωτεινή Μπαξεβάνη, παράσταση που αποτέλεσε και την αιτία για τη διένεξη ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ελαβε δε διαβεβαιώσεις για τη μη εμπλοκή της κυρίας Ερσης Δρίνη στη δουλειά της ως συμβούλου επί των σκηνογραφιών εκ μέρους της διεύθυνσης.

Πιο ραγιάς… πεθαίνεις
Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης (φωτογραφία) τελευταίως υπερηφανεύεται για ένα και μόνο πράγμα. Οτι είναι ο πιο μνημονιακός βουλευτής και εν συνεχεία υπουργός που υπάρχει σήμερα στο Κοινοβούλιο. Πιο μνημονιακός ακόμη και από την ηγεσία της ΝΔ. Αυτή την ιδιότητά του την αποκάλυψε και στον κ. Μορς της τρόικας, ο οποίος τον κοίταζε παραξενεμένος: «Είμαι ο πιο μνημονιακός γιατί εγώ ψήφισα και τα τρία μνημόνια» του είπε. Ο κ. Μορς και η παρέα του πρώτη φορά συναντούσαν υπουργό τόσο ένθερμο προς την τρόικα, αλλά ο κ. Γεωργιάδης συνέχισε ακάθεκτος: «Μη μας πιέζετε για νέα μέτρα. Δεν θα τα ψηφίσω, παρ’ ότι είμαι φανατικός μνημονιακός. Και αν δεν τα ψηφίσω εγώ, δεν πρόκειται να τα ψηφίσει κανένας. Συνεπώς θα πέσει η κυβέρνηση. Και αν πέσει αυτή η κυβέρνηση, ποιοι νομίζετε ότι θα έρθουν, κύριε Μορς; Οι Κόκκινοι, και δεν πρόκειται να πάρετε μ’ αυτούς πίσω τα λεφτά σας». Και το μόνο που ψέλλισε ο έκπληκτος τροϊκανός ήταν: «Καταλαβαίνω, σας καταλαβαίνω πλήρως…». Τόσο ραγιάς!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ