Ενόχληση από τις δηλώσεις Σβόμποντα για την ελληνική προεδρία

Σάλο εκτός Ελλάδας έχει προκαλέσει η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, έθεσε εν αμφιβόλω την προεδρία της Ελλάδας στην ΕΕ «αν η ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορέσει να θέσει τέρμα στη γεμάτη μίσος συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής, η επικείμενη ελληνική Προεδρεία θα είναι απαράδεκτη».

Ο κ. Σβόμποντα προέτρεψε την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο να συμπεριλάβουν στις ενέργειες τους και το ενδεχόμενο απαγόρευσης της Χρυσής Αυγής, χαρακτηρίζοντας τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα «σοκαριστικό και απαράδεκτο από κάθε άποψη περιστατικό σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η φράση της δήλωσης Σβόμποντα για την ελληνική προεδρία, προκάλεσε δυσαρέσκεια σε κυβερνητικούς κύκλους αλλά στους Έλληνες ευρωβουλευτές. Μάλιστα η επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠαΣοΚ κυρία Συλβάνα Ράπτη αντέδρασε επισημαίνοντας στον συνάδελφό της ότι δεν είναι δυνατόν ταυτόχρονα μαζί με την καταδίκη των φασιστικών επεισοδίων να εξαπολύονται προκαταβολικά βολές και κατά της ελληνικής προεδρίας στρώνοντας στην ουσία το χαλί στη Χρυσή Αυγή και σε όσους απεργάζονται σενάρια αποσταθεροποίησης της χώρας.

Για το θέμα αυτό εξέδωσε ανακοίνωση και ο κ. Ευ. Βενιζέλος. «Προφανώς ο κ. Σβόμποντα εννοεί ότι τα όργανα της ΕΕ, το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που μετέχει στην τρόικα μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει ένα όριο δημοκρατικής αντοχής των κοινωνιών των κρατών-μελών που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής. Οι απροκάλυπτα ναζιστικές και εγκληματικές συμπεριφορές επιχειρούν να ψαρέψουν και στα θολά νερά των επιπτώσεων της κρίσης, πίσω από τις οποίες κρύβονται άνθρωποι που ούτως ή άλλως πίστευαν και πιστεύουν βαθειά στη βία και πριν και μετά την κρίση. Η ελληνική Κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα θεσμικά μέτρα και ζητά από την ελληνική Δικαιοσύνη να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία. Διαβάζουμε, λοιπόν, τη δήλωση του κ. Σβόμποντα, ως μια δήλωση στήριξης που πρέπει να πάρει πρακτικά και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά», επισήμανε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk