Η πρόταση θα φανεί λίγο ανορθόδοξη, όμως ο πιο ευχάριστος τρόπος να ξεκινήσει κανείς τη μέρα του στη Χάλκη είναι με μια μπουγάτσα (με κρέμα) από τον έναν (και μοναδικό) παραδοσιακό φούρνο του νησιού. Αφενός δεν θα πιστεύετε ότι βρήκατε τόσο νόστιμη μπουγάτσα σε νησί (εξαιρείται φυσικά η Κρήτη – αν και αυτή δεν ήταν νησί, ήταν θεριό που κειτόταν στη θάλασσα), αφετέρου η ζήλια δεν αντέχεται με άδειο στομάχι. Ναι, ζήλια.

Διότι αφόρητη ζήλια σε κυριεύει όταν κάνεις βόλτα στον Ημπορειό (ή Εμπορειό). Για όλους όσοι κατοικούν στα πολύχρωμα σπίτια του, αλλά κυρίως για εκείνους που οι αυλές τους βγάζουν στη θάλασσα και μπορούν να βουτήξουν στα διαυγή νερά της κάνοντας συνολικά δέκα βήματα. Οι περισσότεροι έχουν τοποθετήσει και από μία μεταλλική σκαλίτσα για να μη χρειάζεται καμία προσπάθεια. Την κατεβαίνεις και κολυμπάς. Ολα αυτά στο λιμάνι του μικρού νησιού, αυτό το υπέροχο δείγμα νεοκλασικής «νοστιμιάς» που δεν κάνει καμία προσπάθεια να σε γοητεύσει. Αρκεί που υπάρχει.

Δεν είναι φυσικά το μόνο που μπορεί να χαρεί κανείς σε αυτό το διαμαντάκι των Δωδεκανήσων. Οσο φιλόξενα μοιάζουν τα σπίτια του λιμανιού, τόσο άγρια είναι η ομορφιά του υπόλοιπου νησιού. Το Χωριό, για παράδειγμα, η παλιά πρωτεύουσα του νησιού, εγκαταλείφθηκε πριν από μερικές δεκαετίες, τότε που η ζωή θέριευε στο λιμάνι και δεν υπήρχε πια ο κίνδυνος των πειρατικών επιδρομών. Είναι χτισμένο σε αρχαία θεμέλια. Οι τοίχοι των σπιτιών χάσκουν ασκεπείς. Το μόνο κτίσμα του που παραμένει ανέπαφο σήμερα είναι η εκκλησία της Παναγίας. Αν ψάχνετε απαράμιλλη θέα εκεί κοντά, τότε θα πρέπει να ανεβείτε στο Κάστρο (δέκα λεπτά με τα πόδια από το Χωριό), το οποίο χτίστηκε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη μεταξύ 14ου και 15ου αιώνα. Υπέροχη θέα διαθέτει και ο Πανορμίτης, το εκκλησάκι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που συγκεντρώνει όλους τους κατοίκους του νησιού στη γιορτή του, στις 8 Νοεμβρίου. Ολόκληρη η Ανατολική Χάλκη είναι ορατή από εδώ, αν και την παράσταση κλέβει ο Πόνταμος, η παραλία με τα ρηχά, πεντακάθαρα νερά, ιδανική για οικογένειες, η πιο οργανωμένη και πιο κοντινή στον Ημπορειό.

Ο μοναδικός μεγάλος δρόμος που υπάρχει στο νησί οδηγεί στη Μονή του Αϊ-Γιάννη του Αλάργα. Ο χώρος τελεί υπό την τρυφερή επιμέλεια της οικογένειας της Σταματίας και του Δημήτρη Αναστάση. Τα τελευταία χρόνια έχουν χτιστεί μικρά κελιά, που φιλοξενούν τους προσκυνητές. Ενα μεγάλο πανηγύρι στήνεται εκεί στις 28 και 29 Αυγούστου. Αν σας ενδιαφέρουν οι ιστορικές πληροφορίες, μάθετε πως σύμφωνα με τη μυθολογία οι Τιτάνες ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της Χάλκης. Οι Πελασγοί έζησαν στο νησί για πολλά χρόνια, αφήνοντας πίσω τους πολλά κτίσματα. Τους διαδέχθηκαν οι Κάρες, οι Δωριείς και αργότερα οι Φοίνικες. Η βασίλισσα της Χάλκης, η Αρετάνασσα, έζησε στη Χάλκη και μετά την εξόρισαν στην Κάρπαθο όπου αυτοκτόνησε όταν έμαθε για τον θάνατο του συζύγου της. Απομεινάρια τριών ναών προς τιμήν του θεού Απόλλωνα υπάρχουν ακόμη στην τοποθεσία Πευκιά.

Αν δεν σας αρέσουν τα trivia, υπάρχει πάντα η θάλασσα. Οι πιο εύκολα προσβάσιμες παραλίες της Χάλκης είναι ο (προαναφερθείς) Πόνταμος, τα Φτενάγια, μια λιλιπούτεια βραχώδης παραλία, τα Κάνια και το Γιάλι. Αν αποφασίσετε να κάνετε μια βόλτα με το καΐκι, θα μπορέσετε να επισκεφθείτε την Τραχιά και την Αρέτα, αλλά και το μικρό νησάκι Αλιμιά (Αλιμνιά). Αν δεν αντέχετε τον ήλιο, μπορείτε να καθήσετε στα ήρεμα cafe του λιμανιού ή για (πιο σπιτικό δεν γίνεται) γλυκό και παγωτό στη Θεοδοσία. Σχεδόν δίπλα, στο Λουλούι, ένα κατάστημα με παραδοσιακά προϊόντα και όχι μόνο, θα βρείτε γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, αλίπαστα, τυροκομικά, βότανα, μπαχαρικά, αλλά και κοσμήματα.

Διαμονή

St Nicholas Boutique Hotel: Στην άκρη του λιμανιού, με υπέροχη θέα στον Ημπορειό. Φροντισμένες σουίτες, φιλόξενο roof garden, αλλά και ένα πλήρως εξοπλισμένο συνεδριακό κέντρο. Στο εστιατόριό του μπορείτε να δοκιμάσετε εδέσματα μεσογειακής fusion κουζίνας, καθώς και μια ποικιλία από θαλασσινά, αλλά και τοπικά πιάτα, όπως τα χαλκίτικα μακαρόνια, το γεμιστό αρνί και το φακόρυζο. (τηλ.22460 45333,www.facebook.com/SaintNicholasBoutiqueHotel).

Villa Kalypso: Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα αρχοντικά του νησιού, χτισμένο προ εκατονταετίας και βάλε, όταν ακόμη το νησί έσφυζε από ζωή και το εμπόριο βρισκόταν στην ακμή του. Αναπαλαιώθηκε πλήρως το 2012, με απόλυτο σεβασμό τόσο στις αρχικές αρχιτεκτονικές του γραμμές όσο και στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του νησιού συνολικά, χρησιμοποιώντας οικολογικά υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον, με γνώμονα την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας που στο νησί είναι τόσο πολύτιμη (τηλ. 6936 128 308,www.villakalypso.com).

Φαγητό

Ταβέρνα Μαύρη Θάλασσα: Κλασικές ελληνικές γεύσεις, μουσική από παραδοσιακή ελληνική μέχρι μεγάλες επιτυχίες της ρωσίδας ντίβας Αλα Πουγκατσιόβα (τηλ.22460 45221).

Ταβέρνα Μπάμπης: Παραδοσιακά χαλκίτικα μακαρόνια, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, ντόπιο αρνάκι Χάλκης, παραδοσιακά ελληνικά φαγητά, κρασί δικής τους παραγωγής (τηλ.22460 45343, 6947 122 151).

Χρήσιμα

www.dimoschalkis.gr/portal
gr.chalkiholidays.gr