Με την ελληνικά ταινία «Κυρία δήμαρχος» με τη Γεωργία Βασιλειάδου βγήκε στοναέρα στις 9 μ.μ. (όπως είχε δημοσιευθεί στο vima.gr) το πρόγραμμα του μεταβατικού φορέα «Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση». Θα ακολουθήσει ντοκυμαντέρ και άλλη μία ελληνική ταινία για να κλείσει η πρώτη ημέρα μετάδοσης. Το πρόγραμμα θα συνεχίσει το πρωί στις 8 π.μ. με παιδικό πρόγραμμα. Θα ακολουθήσει η προβολή δύο ντοκυμαντέρ και το μεσημέρι θα μεταδοθεί ελληνική ταινία. Στη συνέχεια του προγράμματος θα εναλλάσσονται οι ταινίες με τα ντοκυμαντέρ ως αργά το βράδυ.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε η εναλλαγή ονόματος του νέου φορέα μέσα στην ημέρα: το πρωί στην κάρτα που είχε εμφανιστεί στις συχνότητες της ΕΡΤ αναγραφόταν ως ΕΔΤ και το βράδυ ως ΔΤ…

Η καθημερινή εκπομπή προγράμματος της ΕΔΤ σε αυτή τη μεταβατική περίοδο θα αρχίζει το πρωί στις 8 π.μ., θα ολοκληρώνεται κατά τα μεσάνυχτα και θα γεμίζει με ντοκυμαντέρ και ταινίες. Η εκπομπή του προγράμματος στις 9 το βράδυ πάντως όπως και η διάρθρωσή του για τις επόμενες μέρες έφερε στη μνήμη όσων θυμούνται τις ασπρόμαυρες και μετέπειτα εποχές της ΕΡΤ ως τις αρχές της δεαετίας του 1990, το σήμα έναρξης προγράμματος, τον γνωστό «Τσοπανάκο», να παίζει τις απογευματινές ώρες και τον εθνικό ύμνο να ακούγεται πριν πέσουν τα «χιόνια» στην οθόνη…

Όλα ήταν έτοιμα από νωρίς και αναμενόταν άνωθεν εντολή για να κινηθεί ο μηχανισμός των στούντιο της ιδιωτικής εταιρείας παραγωγής στην Παιανία απ’ όπου είχε κάνει τα πρώτα της βήματα και η ιδιωτική τηλεόρση καθώς εκεί φιλοξενήθηκε το Mega.

Στον μεταβατικό φορέα θα προβληθούν ταινίες από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ταινίες της εταιρείας «Παπανδρέου» για τις οποίες υπάρχει δικαίωμα δεύτερης μετάδοσης καθώς και αρχειακό υλικό με βιογραφίες – ντοκυμαντέρ που βρίσκονται στο αρχείο του καναλιού της Βουλής. Αυτό το υλικό προβλέπεται να καλύψει το κενό για μία εδβομάδα σε πρώτη φάση ενώ συνεχίζεται ο σχεδιασμός για να βγει πρόγραμμα το οποίο θα καλύψει το επόμενο δίμηνο όσο περίπου αναμένεται να διαρκέσει η μεταβατική φάση μέχρι την λειτουργία του κανονικού φορέα.

Νωρίτερα, το πρωί της Τετάρτης, ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Καψής δήλωσε στο Mega ότι ήταν θέμα ωρών η εκπομπή προγράμματος από τον μεταβατικό φορέα «Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση». Περιέγραψε ότι σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ταινίες, ντοκυμαντέρ και τίτλους ειδήσεων ενώ τις επόμενες ημέρες και μετά την κάλυψη των θέσεων του ενημερωτικού τομέα από δημοσιογράφους θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και τα δελτία ειδήσεων. Η εκπομπή του σήματος γίνεται από τις εγκαταστάσεις της ιδιωτικής εταιρίας παραγωγής TVE στην Παιανία και έτσι θα συνεχίσει, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υφυπουργός.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Καψής δήλωσε ότι το σήμα της ΕΔΤ εκπέμπεται από ιδιωτικό στούντιο και πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί διαφορετικά η απόφαση του ΣτΕ, καθώς το ραδιομέγαρο της Μεσογείων βρίσκεται υπό κατάληψη.

Για μεταβατικό πρόγραμμα σε εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ έκανε λόγο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Για «ψεύτικο αντίγραφο της ΕΡΤ» κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ στο blog τους ERTOPEN.

Σύμφωνα με τον τεχνικό της ΕΡΤ Νίκο Μιχαλίτση, το σήμα κωδικοποιείται ψηφιακά στις εγκαταστάσεις της Digea και γίνεται η πολυπλεξία -μαζί με τα σήματα της Βουλής, του ΡΙΚ Sat, της Deutsche Welle και του BBC World- και φεύγουν ως ένα σήμα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από την Digea το σήμα πηγαίνει στον ΟΤΕ και αυτός στέλνει τα σήματα ως ένα στους ψηφιακούς πομπούς και εκπέμπονται στα σημεία όπου υπάρχει ψηφιακή τηλεόραση, κυρίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Απαντώντας στις αιτιάσεις των εργαζομένων περί νομιμότητας εκπομπής από την ΕΔΤ, ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης κ. Π. Καψής ανέχερε χαρακτηριστικά: «Δεν χρειάζεται άδεια η δημόσια τηλεόραση. Εκπέμπει εξ ορισμού και φυσικά έχει ενημερωθεί ακι το ΕΣΡ».

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συγκεκριμένα θέτουν τα εξής ερωτήματα: Ο «ΕΔΤ», ως διακριτός τίτλος, έχει αναγνωριστεί από το ΕΣΡ;

Πώς οι δύο φορείς, Digea και ΟΤΕ, εκπέμπουν σταθμό στην περίπτωση που δεν έχει πάρει αδειοδότηση;
Ποιος πληρώνει αυτούς τους δύο ιδιωτικούς φορείς και τους τεχνικούς, σκηνοθέτες κλπ που φέρονται να εργάζονται αυτή τη στιγμή και με τι είδους συμβάσεις;

Στις 8.30 βγήκε στον αέρα το σήμα

Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης, λίγο πριν από τις 08:30, εξέπεμψε σήμα «Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση», στις τρεις συχνότητες της ΕΡΤ, έναν μήνα μετά το «μαύρο» που έπεσε με απόφαση της κυβέρνησης. Προς το παρόν, εκπέμπεται μόνο μια κάρτα με το σήμα του καναλιού και με ταυτότητα «ΕΔΤ».

Από το βράδυ της Τρίτης υπήρχαν πληροφορίες ότι ετοιμαζόταν η εκπομπή του μεταβατικού φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Οι πληροφορίες ότι θα εκπέμψει ο νέος φορέας από ιδιωτικά στούντιο προκάλεσαν χθες Τρίτη τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ.

Σημειώνεται ότι χθες Τρίτη εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) στην αρμόδια επιτροπή, εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης, το νομοσχέδιο ίδρυσης της ΝΕΡΙΤ.

ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση

Πειρατική χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την εκπομπή σήματος της Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης, κάνοντας λόγο για «κορύφωση της παρανομίας που διαπράττεται εδώ και εβδομάδες εκ μέρους της κυβέρνησης».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, επισημαίνει ότι η μη συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, η εκπομπή του σήματος «μαϊμού» χωρίς άδεια και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη νομιμότητα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της.

Απαιτούμε, προσθέτει ο κ.Σκουρλέτης, την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ και την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με βάση την οποία έκλεισε η ΕΡΤ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «τα σχέδια της κυβέρνησης για την απαξίωση και τη συρρίκνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και τον απόλυτο έλεγχο της ενημέρωσης θα βρουν απέναντί τους το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, που αξιώνει σεβασμό στη δημοκρατία και στην πλουραλιστική ενημέρωση».