Φρόσω Ράλλη: Για να ξαναγεννηθεί κάτι, πρέπει να πεθάνει

Η συζήτησή μας έγινε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, γεγονός που δεν τη βρίσκει αντίθετη, για πολλούς λόγους. Δούλεψε κάποια χρόνια εκεί, ξέρει τα πράγματα και τα πρόσωπα από μέσα, και επιπλέον δεν διστάζει να πει τη γνώμη της.

Η συζήτησή μας έγινε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, γεγονός που δεν τη βρίσκει αντίθετη, για πολλούς λόγους. Δούλεψε κάποια χρόνια εκεί, ξέρει τα πράγματα και τα πρόσωπα από μέσα, και επιπλέον δεν διστάζει να πει τη γνώμη της. Αλλωστε η Φρόσω Ράλλη είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της ελληνικής τηλεόρασης και έζησε και δούλεψε σε εποχές όπου όλα γίνονταν περισσότερο με το συναίσθημα και λιγότερο με τα budget. Στην παρούσα φάση έχει αποσυρθεί, καθώς παραμένει πιστή της άποψης «τόπο στα νιάτα», αλλά δεν αποκλείει να κάνει κάτι έστω και από άλλο πόστο. Στη συνέντευξή της στο «Βήμα» μίλησε για όλα.
Συμφωνείτε με το κλείσιμο της ΕΡΤ;
«Δεν διαφωνώ με το κλείσιμο και επειδή μεγάλωσα πια, μπορώ να λέω ό,τι θέλω, γιατί δεν με αφορά αυτή η δουλειά έτσι όπως γίνεται. Υπάρχουν άξιοι άνθρωποι που έμειναν χωρίς δουλειά και είναι κρίμα. Ομως έπρεπε να κλείσει, καθώς ήταν ένας γίγαντας που κοιμόταν όλα αυτά τα χρόνια η ΕΡΤ. Οποιος έχει δουλέψει εκεί ξέρει πολύ καλά τι γινόταν. Με βρίσκει απολύτως σύμφωνη η πρόθεση να δημιουργηθεί μια νέα, υγιής εταιρεία. Δυστυχώς έτσι είναι η ζωή. Χρειάζονται νέοι, κεφάτοι άνθρωποι να το ξαναχτίσουν από την αρχή το οικοδόμημα της ΕΡΤ. Αν λειτουργούσε σωστά, δεν θα γινόταν ό,τι συνέβη».
Γιατί να κλείσει και να μη γίνει εξυγίανση και αξιολόγηση του προσωπικού;
«Για να ξαναγεννηθεί κάτι, πρέπει να πεθάνει. Αν γινόταν αυτό που λέτε, θα ερχόταν ο καθένας και θα έλεγε γιατί να φύγω εγώ και όχι ο άλλος, και ούτω καθεξής. Δυστυχώς την ΕΡΤ και όποιους άξιους υπαλλήλους είχε τους κατέστρεψε η νοοτροπία του δημοσίου υπαλλήλου. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε εγώ και κάθε έλληνας πολίτης με τον λογαριασμό της ΔΕΗ ανταποδοτικό τέλος για ανθρώπους που δεν είναι ικανοί – και σας επαναλαμβάνω ότι δεν αναφέρομαι στους άξιους και ικανούς».
Τι προσδοκάτε από τη νέα ΕΡΤ; Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο χαρακτήρας της;
«Μπορεί να κάνει πολύ διαφορετικά πράγματα, άλλης κουλτούρας. Θα μπορούσε να κάνει σειρές βασισμένες σε λογοτεχνικά βιβλία και όχι τα mainstream που κάνουν τα ιδιωτικά κανάλια. Να γυριστούν πρωτότυπα ντοκυμαντέρ και εκπομπές που θα πειραματιστούν. Μπορούν να γίνουν εξαιρετικά ντοκυμαντέρ, πρωτογενείς παραγωγές, όχι έτοιμα. Να αξιοποιηθεί το προσωπικό που πραγματικά έχει ικανότητες. Και φυσικά για όλον αυτόν τον συντονισμό χρειάζεται ένας καλός μάνατζερ. Ο Τζώννυ Καλημέρης κατά τη γνώμη μου είναι ικανότατος και όποτε χρειάστηκε να κάνει κάτι το έκανε καλά, ξέρει καλά την τηλεόραση και είναι αποτελεσματικός. Επίσης να υπάρξει επιτροπή αξιολόγησης από καλλιτέχνες, ανθρώπους του πολιτισμού και όχι τεχνικούς».
Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική τηλεόραση, πιστεύετε ότι βρίσκεται σε κακή φάση ή ότι τα καταφέρνει καλά δεδομένων των συνθηκών;
«Δεν είναι κακή η ιδιωτική τηλεόραση. Ο,τι μπορούν το κάνουν. Θεωρώ μάλιστα ότι η κρίση έκανε και κάνει καλό σε όλους μας. Η τηλεόραση είναι τέχνη, δεν χρειάζεται χρήμα. Χρειάζεται πάθος, τρέλα και κέφι. Ερχονταν όλοι να δουλέψουν στην τηλεόραση και να βγάλουν λεφτά. Λάθος. Αν η τηλεόραση καταφέρει να αποβάλει αυτή τη lifestyle άποψη που έχει, τότε θα γίνει πολύ καλύτερη».
Για το φρένο στην παραγωγή φέρουν όλοι ευθύνες; Γιατί δίνονταν αμοιβές εξωπραγματικές σε κάποιες περιπτώσεις;
«Οταν τα κανάλια ζητούσαν από τον παραγωγό να ετοιμάσει εκπομπές και σίριαλ με επωνύμους, τι να κάναμε; Για παράδειγμα, θα σας πω ότι για τις «Σαββατογεννημένες» έφτυσα αίμα για να πείσω το Mega να τις πάρει. Δεν ήθελαν να παίξει ο Γιώργος Καπουτζίδης γιατί τότε ήταν ακόμη άγνωστος. Ζητούσαν σίριαλ επωνύμων. Οι παραγωγοί δεν έβγαλαν λεφτά, οι άνθρωποι πίσω από τις κάμερες δεν έβγαλαν λεφτά».
Εσείς γιατί αποσυρθήκατε; Δεν θα μπορούσατε να συνεχίσετε έστω και από άλλο πόστο;
«Θα μπορούσα να δουλέψω συμβουλευτικά. Πιστεύω ότι μπορώ να διακρίνω πού υπάρχει ταλέντο. Καλύτερα όμως να δουλέψουν νέοι άνθρωποι με αντοχές. Είμαι υπέρ της ρήσης «τόπο στους νέους»».
Θα επανακάμψει η τηλεόραση;
«Φυσικά. θα ισορροπήσει η κατάσταση. Αλλωστε, όπως σας είπα, σε καλό θα μας βγει η κρίση. Οταν επιστρέψουν το πάθος και η τρέλα στην τηλεόραση, θα ξαναγίνουν πολύ ωραία πράγματα. Θα ματώσουμε αλλά θα συνέλθουμε. Και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου. Ανοιξα προχθές την ντουλάπα μου και συνειδητοποίησα ότι έχω παπούτσια για να φοράω ως τα βαθιά γεράματα. Παρασυρθήκαμε όλοι με τα δάνεια και τις πιστωτικές μέχρι που ήρθε ο Θεός και μας έφερε στα συγκαλά μας. Θα ξαναγίνουν ωραία πράγματα αλλά με λίγα λεφτά. Για τα ωραία δεν χρειάζονται χρήματα, άλλα πράγματα χρειάζονται».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Media
Σίβυλλα
Helios Kiosk