Αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν, κατά πλειοψηφία, αντισυνταγματικό στο σύνολό του τον νόμο 4014/2011.

Η απόφαση αυτή του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου οδηγεί σε αδιέξοδο τους περίπου 500.000 αυθαιρετούχους, οι οποίοι έσπευσαν να υπαχθούν στον περίφημο νόμο Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί από το ΣτΕ, εάν θα επιστραφούν τα ποσά που έχουν καταβληθεί για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων ή θα βρεθεί κάποια άλλη λύση. Πάντως, παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) μιλώντας στο «Βήμα» ανέφεραν ότι όποια κι αν είναι η απόφαση θα φροντίσουν να συμμορφωθούν και θα αναζητήσουν λύσεις για όσους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση.

Οπως αναφέρουν νομικές πηγές, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι ο Ν. 4014/2011 είναι αντίθετος στο άρθρο 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, τον ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό κτλ.

Ειδικότερα, δεν δέχθηκαν ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την επιβάρυνση -του ήδη επιβαρημένου- αστικού περιβάλλοντος και έκαναν δεκτές τις σχετικές αιτήσεις ακυρώσεως.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική ρύθμιση για νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Η εισηγήτρια κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στην νομολογία του δικαστηρίου το οποίο είχε κρίνει πολλές φορές στο παρελθόν ότι η συνταγματική ανοχή απέναντι στα αυθαίρετα εξαντλήθηκε με τον Ν. 1337/1983 (νόμος Τρίτση) και ότι δεν είναι δυνατή η αποφυγή κατεδάφισης για τα νέας γενιάς αυθαίρετα, δηλαδή όσα κτίστηκαν μετά τις 31.1.1983.

Επιπλέον, στο παρελθόν οι σύμβουλοι Επικρατείας είχαν αποφανθεί ότι, πλέον της παραβίασης του άρθρου 24, με την νομιμοποίηση αυθαιρέτων παραβιάζονται και οι συνταγματικές αρχές της ισότητας (άρθρο 4), του κράτους δικαίου (άρθρο 25), καθώς και οι αρχές του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου (άρθρο 2 Συντάγματος).

Η δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Δεν υπάρχει απόφαση λέει το ΠαΣοΚ

«Οι δικαστικές αποφάσεις υπάρχουν μόνο μετά τη δημοσίευσή τους. Άρα απόφαση δεν υπάρχει» σχολιάζει το ΠαΣοΚ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφερόμενο σε δημοσιογραφικές πληροφορίες γύρω από το τι συνέβη στη διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Παράλληλα, το ΠαΣοΚ σημειώνει ότι μόλις εκδοθεί σχετική απόφαση, αυτή πρέπει να μελετηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την κυβέρνηση και υπογραμμίζει ότι «χρειάζονται όμως άμεσες κινήσεις που θα καθησυχάσουν τους πολίτες».

Οπως τονίζει στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Κινήματος, «στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και με σεβασμό στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, μπορούν και πρέπει να βρεθούν λύσεις που: α) σέβονται τη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να υπάρχει μεταξύ πολιτών και κράτους, β) κατοχυρώνουν την ασφάλεια του δικαίου και των συναλλαγών στα ακίνητα και μάλιστα υπό συνθήκες μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης, γ) δίνουν οριστική λύση σε ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα η ανακύκλωση του οποίου συντελεί στην υποβάθμιση και όχι -όπως νομίζουν κάποιοι- στην προστασία του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, το ΠαΣοΚ ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι «είναι προκλητικό ο ΣΥΡΙΖΑ να επιχαίρει με ανακοίνωσή του σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών, αλλά και σε βάρος της ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος».