Ποτέ τόσες νομικές φίρμες αλλά και τόσο επώνυμα γραφεία δεν συγκεντρώθηκαν στην εκδίκαση της ίδιας υπόθεσης. Η δίκη που αρχίζει τη Δευτέρα, στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, με την έδρα να αποτελείται από τρεις εφέτες και μία εισαγγελέα, σηματοδοτεί την αφετηρία της επιχείρησης «Καθαρά Χέρια» που άρχισε από τη Δικαιοσύνη πριν από περίπου έναν χρόνο. Δεκαεννέα κατηγορούμενοι, τρεις εφέτες, μία εισαγγελέας Εφετών, δεκάδες δικηγόροι και εκατοντάδες δημοσιογράφοι θα παρακολουθήσουν τη δίκη σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Είκοσι δύο χρόνια μετά τη δίκη Κοσκωτά, όπου πάλι πρώην υπουργοί αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου οδηγήθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, η ελληνική Πολιτεία οδηγεί έναν πρώην υπουργό Αμυνας –και όχι μόνο -, τον Ακη Τσοχατζόπουλο, από τον Κορυδαλλό στο δικαστήριο. Ο άνθρωπος που βρέθηκε το 1996 στο κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου οδηγείται στην τακτική Δικαιοσύνη με κατηγορίες για μίζες και δώρα εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να έπαιρνε από τους προμηθευτές (Γερμανούς και Ρώσους) του Ελληνικού Δημοσίου ξεπλένοντάς τα συγχρόνως με πλήθος offshore εταιρειών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μαζί του στο εδώλιο ένα πρόσωπο που κατά τον νομικό κόσμο κρατείται για επικοινωνιακούς λόγους, η κυρία Βίκυ Σταμάτη-Τσοχατζοπούλου. Οι αποκαλύψεις για έξοδα χιλιάδων ευρώ για καναπέδες, τσάντες και πολυτελή διαβίωση πολλές. Ποσά που χαρακτηρίστηκαν, εύλογα, πρόκληση, με βασικό σύμβολο της αμετροέπειας της εξουσίας το περίφημο νεοκλασικό στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Στο περιθώριο του δράματος ένα εξάχρονο παιδί το οποίο επισκέπτεται, δύο Κυριακές τον μήνα, τους γονείς του στις φυλακές. Οι σχέσεις των δύο συζύγων, παρ’ ότι διαψεύδεται από παντού, δεν είναι ιδανικές.
Τα εξώδικα πριν από τη δίκη


Ο πρώην υπουργός και βασικός κατηγορούμενος εξαπέλυσε βόμβα μεγατόνων τις παραμονές της δίκης του στέλνοντας 10 εξώδικα-«φωτιά» τόσο στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη όσο και στα άλλοτε μέλη του ΚΥΣΕΑ, ιστορικά στελέχη του ΠαΣοΚ, στον επίσης πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αλλά και στους Κώστα Λαλιώτη και Βάσω Παπανδρέου, καθώς και επιστολή στον σημερινό πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος, όπως φαίνεται, έχει επιλέξει να παραστεί στη δίκη μόνο τις πρώτες ημέρες, να καταγγείλει τη διαδικασία μιλώντας πολιτικά και απειλώντας ότι «δεν θα γίνει το μοναδικό εξιλαστήριο θύμα», και να αποχωρήσει στο κελί του. Αν το αίτημά του γίνει δεκτό, θα παρελάσουν στη συνέχεια τουλάχιστον 10 πρώην υπουργοί, πρώην πρωθυπουργοί και επικεφαλής κόμματος.
Η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη θα παραστεί και βασική υπερασπιστική της γραμμή θα είναι ότι δεν γνωρίζει κανέναν από τους κατηγορουμένους αλλά και ότι δεν μπορούσε να ξέρει «την προέλευση των χρημάτων που ξόδεψε».
Στο εδώλιο και η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν, ελεύθερη εκείνη, αλλά και η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, προφυλακισμένη και μητέρα τριών ανήλικων παιδιών που τα μεγαλώνει η μητέρα της. Η ίδια δηλώνει ότι δεν γνώριζε τίποτε για την προέλευση των χρημάτων. Ολοι οδηγήθηκαν στον Κορυδαλλό ακριβώς πριν από έναν χρόνο, λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, όπως παραμονές του εφετινού Πάσχα αρχίζει και η δίκη.
Ο εμφύλιος των κατηγορουμένων
Φαίνεται ότι στη δίκη, όπως σε κάθε σε εξέλιξη ποινική διαδικασία, θα υπάρξουν αποκαλύψεις. Τόσο από τον συγκατηγορούμενο του πρώην υπουργού κ. Γεώργιο Σαχπατζίδη, επιχειρηματία και άλλοτε στενό φίλο, ο οποίος διαχειριζόταν όλες τις υπεράκτιες, όσο και από άλλους διαχειριστές, που κρατούσαν ως χθες το στόμα τους κλειστό… Ο επίσης κατηγορούμενος, εξάδελφος και πρώην κολλητός του Ακη Τσοχατζόπουλου κ. Νίκος Ζήγρας ελπίζοντας σε αναστολή της ποινής θα εξαπολύσει νέα βέλη εναντίον του. Σε αυτόν άλλωστε στηρίζεται και το κατηγορητήριο για τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών κ. Γιάννη Σμπώκο, ο οποίος ακόμη δεν ανταλλάσσει ούτε καλημέρα με τον πρώην υπουργό, παρ’ ότι κρατούνται στην ίδια πτέρυγα. Και οι δύο εμμένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στις θέσεις τους. Ο πρώην υπoυργός ζητάει τα χρήματα που είχε «για τα γεράματά τoυ» πίσω, απειλώντας και αυτός με αποκαλύψεις, ενώ ο Σμπώκος απαντάει «δεν τους χρωστάω τίποτε» και «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο εναντίον μου».
Η έδρα και οι δικηγόροι


Πρόεδρος του Πενταμελούς Εφετείου έχει κληρωθεί ο άλλοτε εκλεγμένος προϊστάμενος του Πρωτοδικείου κ. Χρήστος Κατσιάνης και εισαγγελέας η κυρία Γεωργία Αδειλίνη. Και οι δύο θεωρούνται έμπειροι. Ο κ. Κατσιάνης είναι μετριοπαθής, προοδευτικής προέλευσης, ενώ η εισαγγελέας έχει κάνει εντύπωση από την τοποθέτησή της παλαιότερα για το έγκλημα της Ρικομέξ και τους νεκρούς από τους σεισμούς του 1999.
Η ανθρωπογεωγραφία των δικηγόρων είναι επίσης ενδιαφέρουσα. Μεγάλα ονόματα, όπως των κκ. Αλέξανδρου Λυκουρέζου (Σμπώκος), Αλέξη Κούγια (Σταμάτη), Μιχάλη Δημητρακόπουλου (Γκούντρουν, Αρετή) Γιάννη Ηρειώτη (Σαχπατζίδης), θα κονταροχτυπηθούν, αφού οι πελάτες τους είναι «αντίπαλοι» σε σχέση με αυτά που ισχυρίζονται ότι γνώριζαν ή τη συμμετοχή τους στη μεγάλη αυτή υπόθεση. Βασικός συνήγορος του πρώην υπουργού ο δικηγόρος κ. Γιάννης Παγορόπουλος, ο οποίος έχει σηκώσει και το κύριο βάρος της υπεράσπισης του κ. Τσοχατζόπουλου καθώς και ο κ. Γιάννης Νικολάου. Μαζί τους και ο καθηγητής κ. Λεωνίδας Κοτσαλής, ο οποίος θα σηκώσει το βάρος των νομικών επιχειρημάτων, των ενστάσεων κτλ. Οι λιγότερο επώνυμοι είναι οι 14 μάρτυρες κατηγορίας.
Πολλά είναι τα νομικά θέματα που θα κριθούν σε αυτή τη δίκη. Το κατηγορητήριο είναι βαρύτερο για τον πρώην υπουργό. Κατηγορείται για 17 πράξεις και για πρώτη φορά πολιτικό πρόσωπο θα κριθεί από το Εφετείο και μάλιστα για πράξη (δωροδοκία) η οποία είναι παραγεγραμμένη. Τα εγκλήματα, σύμφωνα με νομικούς, επισύρουν την ανώτατη ποινή ως 20 χρόνια αλλά σωρευτικά μπορούν να οδηγήσουν σε ποινή εκατοντάδων χρόνων. Το φάντασμα της παραγραφής πάντως θα πλανάται σίγουρα στη δίκη, με βροχή ενστάσεων να υποβάλλονται πιθανότατα την πρώτη ημέρα της δίκης.
Οι ανακριτές για τους TOR Μ-1


Ο ανακριτής κ. Γαβριήλ Μαλλής ερευνά ακόμη τις δύο υποθέσεις των TOR Μ-1 και των γερμανικών υποβρυχίων. Με τη συνεργασία των εισαγγελέων Ελένης Σίσκου και Ευγενίας Κυβέλου κατάφερε να οδηγήσει στο ακροατήριο την υπόθεση «σπάζοντας» τις άλλες δύο υποθέσεις εξοπλιστικών προμηθειών. Η συνέχιση των προφυλακίσεων των γυναικών Σταμάτη και Αρετής έχουν επικριθεί από νομικούς. Εκείνος πάντως έχει δικαιωθεί στην απόφασή του από τα Συμβούλια στα οποία προσφεύγουν οι ενδιαφερόμενοι.

Ακης Τσοχατζόπουλος: «Ο Γιώργος και οι «κηπουροί» του διέλυσαν το ΠαΣοΚ»
Ο κατηγορούμενος μιλάει από το κελί των φυλακών Κορυδαλλού και εξαπολύει επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου

Λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη δίκη του, που αρχίζει αύριο Δευτέρα, ο άλλοτε νούμερο δύο του ΠαΣοΚ, προφυλακισμένος σήμερα Ακης Τσοχατζόπουλος, εξαπολύει από τον Κορυδαλλό δριμεία επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, αποδίδοντάς του κυρίως την εναντίον του δίωξη, καθώς και κατά της Δικαιοσύνης. Επιχειρώντας να δώσει πολιτική χροιά στην υπόθεση και σε συνέχεια των εξώδικων που έστειλε στους πρώην συντρόφους του την περασμένη Παρασκευή καλώντας τους να καταθέσουν ως μάρτυρες, στη συνέντευξή του στο «Βήμα» υποστηρίζει ότι ο Γ. Παπανδρέου «άνοιξε το 2007, σε συνεργασία με τους παρατρεχάμενους κηπουρούς του, την εσωκομματική αντιπαράθεση στο ΠαΣοΚ».

Εχετε άσους στο μανίκι για τη δίκη που έρχεται;

«Ο άσος «κούπα» που έχω στο μανίκι είναι αυτό που δήλωσα από την πρώτη στιγμή στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη: η αλήθεια, η διαφάνεια και η πραγματικότητα για όλους και για όλα».

Τι απαντάτε για τα ευρήματα εκατομμυρίων ευρώ σε λογαριασμούς στο εξωτερικό;
«Αν υπονοείτε αυτά που γράφτηκαν πρόσφατα, δεν έχουν απολύτως καμιά σχέση με μένα, δεν με αφορούν. Θεωρώ ότι εντάσσονται στο πλαίσιο της επικοινωνιακής στοχοποίησής μου εν όψει της έναρξης της δίκης. Κατηγορώ τη Δικαιοσύνη που ισχυρίζεται ότι αυτά συνδέονται με εμένα και αυτό γιατί δεν πληροφορεί τον λαό ότι δεν έχουν καμιά σχέση με μένα. Το όνομά μου δεν υπάρχει πουθενά σε όλο αυτό το υλικό».

Τι εννοείτε με τη φράση «δεν αγόρασα μόνος τα υποβρύχια»; Εννοείτε τον πρώην πρωθυπουργό;
«Ούτε αυτός δεν μπορεί να αγοράσει μόνος του ένα υποβρύχιο. Παρ’ όλο που είναι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΚΥΣΕΑ, που προεδρεύει στις συνεδριάσεις του ανώτατου αυτού θεσμικού οργάνου Αμυνας και Ασφάλειας της πατρίδας μας, αρμόδιου να αποφασίσει για όλα τα σημαντικά θέματα. Μόνο το ΚΥΣΕΑ, στην πλήρη σύνθεσή του, μπορεί να πάρει οριστικές αποφάσεις για όλα αυτά τα θέματα. Τα μέλη του γνωρίζουν πολύ καλά τι διαμείφθηκε στις τέσσερις κρίσιμες συνεδριάσεις, 1996 – 1999, για την προμήθεια από το Πολεμικό Ναυτικό των υποβρυχίων. Ζήτησα επανειλημμένως από τη Δικαιοσύνη να τα καλέσει για να καταθέσουν για τις αποφάσεις που πήραμε για την πολιτική της Ασφάλειας και Αμυνας της χώρας μας. Η Δικαιοσύνη όμως έδειξε ότι δεν ενδιαφέρεται για όλα αυτά τα μεγάλα θέματα».
Γιατί λέτε πάντα «δεν θα γίνω εξιλαστήριο θύμα». Ποιοι σας στοχοποίησαν;
«Απέναντι στην παραδοσιακή Σοσιαλδημοκρατία και στον «εκσυγχρονισμό» του Κ. Σημίτη άρχισε να συγκροτείται, ως εξέλιξη και συνέχεια του σοσιαλιστικού ΠαΣοΚ του Ανδρέα και της Αλλαγής, στη λαϊκή βάση και την περιφέρεια, το αριστερό, δημοκρατικό, προοδευτικό και κοινωνικό ΠαΣοΚ. Με τον Σημίτη είχαμε διάλογο πολιτικό και ιδεολογική αντιπαράθεση. Στην εποχή του διαμορφώθηκαν ρεύματα, τάσεις, προτάσεις για τις πολιτικές του ΠαΣοΚ σε όλους τους τομείς της επικαιρότητας, αλλά και για το ίδιο το ΠαΣοΚ και την εξέλιξή του.
Από το 2005-2006 άρχισε να χάνεται η πολιτική. Ο κυβερνητισμός επικράτησε με συνέπεια οι δημιουργικές πολιτικές αντιπαραθέσεις να αντικαθίστανται με συγκρούσεις και με ρήξεις στο όνομα του ΠαΣοΚ. Ο διάδοχος του Κώστα Σημίτη, Γιώργος Παπανδρέου, άνοιξε από το 2007, σε συνεργασία με τους «παρατρεχάμενους κηπουρούς» του, την εσωκομματική αντιπαράθεση στο ΠαΣοΚ. Αυτοί όλοι ήρθαν άμεσα σε σύγκρουση και ρίξεις με τους εκφραστές του ΠαΣοΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Στη βάση αυτή αντιμετωπίστηκε ήδη από το 2010 η στοχοποίησή μου σε ένα κοινωνικό επίπεδο, με μια καταιγίδα διαρκείας, που συνεχίστηκε στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου μέσα από τις εξεταστικές επιτροπές, τις Ολομέλειες και την προανακριτική επιτροπή για τα υποβρύχια. Συνεχίστηκε δε η προσπάθεια της ηγεσίας του ΠαΣοΚ για την πολιτική εξόντωσή μου χειραγωγώντας την πλειοψηφία των δύο μεγάλων κομμάτων, ΝΔ και ΠαΣοΚ, που κατέληξαν σε κοινό κατηγορητήριο χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά νόμιμη κατηγορία για δωροδοκία και ξέπλυμα.
Το 2012, η αντιπαράθεση πέρασε και στη Δικαιοσύνη, με κορωνίδα την επίθεση εναντίον μου με την απαράδεκτη άσκηση δίωξης από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, έπειτα από είκοσι μήνες ακινησίας του φακέλου. Η δίωξη αυτή οδήγησε στην προφυλάκισή μου, όπως και της γυναίκας μου και της κόρης μου, καθώς και πολλών άλλων αθώων ανθρώπων μέσα σε μία εβδομάδα, βάζοντας την πολιτική σκοπιμότητα στην υπηρεσία της τότε πολιτικής ηγεσίας. Επομένως, «εξιλαστήριο θύμα» επιδιώκουν άλλοι να με καταστήσουν για την εξυπηρέτηση των σχεδίων τους».
Εχετε παράπονα από τη διοίκηση του ΠαΣοΚ;
«Στη φάση που βρίσκεται σήμερα το ΠαΣοΚ δεν είναι το θέμα της διοίκησης που μπορεί να ενδιαφέρει κανέναν. Εχει υποστεί σκληρή ήττα. Η δική μου στάση απέναντι στο ΠαΣοΚ προέκυψε σε μια Ολομέλεια της Βουλής, όταν διαπίστωσα ότι το στημένο σενάριο της προανακριτικής επιτροπής για τα υποβρύχια αναδείχτηκε σε κατηγορητήριο για ένα πρόσωπο. Εκεί είπα ότι «αυτό δεν είναι το κόμμα μου, δεν το ξέρω, είναι κάτι άλλο»».

Ποια είναι η σχέση με τη σύζυγό σας;
«Στεναχωριέμαι γιατί τόσο οι διώκτες μου στη Δικαιοσύνη όσο και οι πολιτικοί μου αντίπαλοι «χτύπησαν» τη γυναίκα μου, ενώ έπρεπε να μείνουν αποκλειστικά σε μένα. Εγώ είμαι ο αντίπαλός τους, ο στόχος τους. Μάνες και ανήλικα παιδιά οφείλουν να προστατεύονται στη σύγχρονη κοινωνία και δεν μπορούν να ενταχθούν σε κομματικές αντιπαραθέσεις. Είναι ολότελα ανήθικο.
Ιδιαίτερα η γυναίκα μου πληρώνει με βαρύ τίμημα την εξέλιξη αυτή, ως γυναίκα και ως μητέρα, προπαντός με τη στέρηση του ανήλικου γιου μας, που μας υποχρέωσαν να τον εξορίσουμε στο χωριό, στο Ζέλι της Λοκρίδας, τρεις ημέρες την εβδομάδα, επιβαρύνοντας τον παππού και τη γιαγιά. Τα ίδια ισχύουν και για την κόρη μου, μάνα επίσης με τρία ανήλικα παιδιά».
Ποια θα είναι η υπερασπιστική σας γραμμή;
«Να αναδείξω τη σκευωρία εναντίον μου και τις πολιτικές διώξεις που έχω υποστεί. Οπως και αυτούς που τις έστησαν και τις υλοποίησαν».

Η ανθρώπινη πλευρά
«Μη μου λέτε ψέματα…»
Κάθε δεύτερη Κυριακή στο παρκάκι πίσω από το γραφείο του διευθυντή στον Κορυδαλλό (δικαστικές φυλακές) ένα παιδάκι παίζει με τους δύο γονείς του. Το πάρκο είναι το πιο όμορφο μέρος και ο εξάχρονος μικρός ρωτάει τον πατέρα του Ακη και τη μητέρα του Βίκυ γιατί βρίσκονται εκεί. Οι απαντήσεις είναι μια σειρά από αμήχανα ψέματα, όπως ότι «έχουμε δουλειά» ή «γρήγορα θα τελειώσουν όλα και θα επιστρέψουμε κοντά σου».
Την περασμένη εβδομάδα ο εξάχρονος Απόστολος είπε στη μητέρα του: «Μη μου λέτε ψέματα, ξέρω που είσαστε…».
Ο μικρός κάθε Πέμπτη φεύγει από την Αθήνα και ανεβαίνει στο χωριό της γιαγιάς Σταμάτη, κάπου στη Λοκρίδα Φθιώτιδας. Τις Παρασκευές δεν πηγαίνει σχολείο. Τελευταία, λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν, έχει αρχίσει να καταλαβαίνει τι συμβαίνει…
Τα τρία παιδιά της Αρετής Τσοχατζοπούλου πηγαίνουν σπάνια στον Κορυδαλλό. Μεγαλώνουν με τη γιαγιά τους Γκούντρουν και άνθρωποι του στενού τους περιβάλλοντος λένε ότι ο μεγαλύτερος γιος πολλές φορές στο σχολείο έχει προβλήματα με συμμαθητές του. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο ανακριτής κ. Γαβριήλ Μαλλής, ο οποίος ουσιαστικά, μαζί με τις εισαγγελείς Σίσκου και Κυβέλου, «έκτισε» νομικά την υπόθεση, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η γιαγιά είναι ελεύθερη για να μεγαλώσει τα ανήλικα παιδιά της Αρετής…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ