Στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης κρατούνται οι δυο κάτοικοι Ιερισσού οι οποίοι συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης μέσα στα σπίτια τους. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να μην μεταφερθούν, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί, στον Πολύγυρο αλλά να παραμείνουν στη Θεσσαλονίκη.
Ηδη, ο ανακριτής και η εισαγγελέας Χαλκιδικής κατευθύνονται προς το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Πάντως, το πιθανότερο είναι οι δύο κατηγορούμενοι, ηλικίας 44 και 33 ετών, να ζητήσουν και να πάρουν προθεσμία για να απολογηθούν τις επόμενες μέρες, ώστε να λάβουν γνώση του κατηγορητηρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το γενετικό υλικό του ενός εκ των συλληφθέντων φαίνεται ότι έχει ταυτοποιηθεί με δείγμα DNA από σκούφο που βρέθηκε ένα χιλιόμετρο από το σημείο της εμπρηστικής επίθεσης στις Σκουριές, ενώ στο σπίτι του δεύτερου εντοπίστηκε καραμπίνα που όπως προέκυψε από την βαλλιστική εξέταση χρησιμοποιήθηκε κατά την επίθεση.
Πριν από δύο εβδομάδες η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής Μαγδαληνή Γαλάταλη είχε ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος 20 ατόμων για τη συγκεκριμένη επίθεση. Η δίωξη αφορούσε συνολικά επτά κακουργήματα και έντεκα πλημμελήματα. Μεταξύ των κατηγοριών είναι αυτές της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της κατοχής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης και του εμπρησμού. Οι κατηγορίες δεν ήταν προσωποποιημένες, έργο το οποίο επρόκειτο να αναλάβει ο ανακριτής.
Εξω από τα δικαστήρια Πολύγυρου από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν κάτοικοι της Ιερισσού και από άλλες περιοχές της Χαλκιδικής σε ένδειξη συμπαράστασης στους συλληφθέντες ενώ στο σημείο βρίσκονται και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Επίσης μια ομάδα κατοίκων μπήκε στο δικαστικό μέγαρο και φώναζε συνθήματα κατά των αστυνομικών.
Στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης στους συλληφθέντες, στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Καμάρας και ακολούθησε πορεία προς το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο αναμένεται να καταλήξει στο Αστυνομικό Μέγαρο της πόλης όπου κατευθύνονται και κάτοικοι της Χαλκιδικής.
Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, περίπου στις 3.30 τα ξημερώματα αστυνομικοί έσπασαν πόρτες δυο σπιτιών και συνέλαβαν, μπροστά στα μάτια των συζύγων και των παιδιών τους, τα δυο άτομα τα οποία θεωρούνται ύποπτα για τον εμπρησμό στο εργοτάξιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής.
Στη συνέχεια κάτοικοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κινήθηκαν προς το Αστυνομικό Τμήμα Ιερισσού, το οποίο είχαν εγκαταλείψει οι αστυνομικοί που είχαν βάρδια την ώρα εκείνη, και προκάλεσαν ζημιές.
Επίσης, με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας αναστέλλεται η λειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος Ιερισσού Χαλκιδικής λόγω των ζημιών καθώς κρίθηκε πως είναι αδύνατη η περαιτέρω χρήση του ως αστυνομικής υπηρεσίας.

Πλέον το προσωπικό και ο εξοπλισμός του Α.Τ. Ιερισσού μεταφέρονται στο Αστυνομικό Τμήμα Πολυγύρου, που αναλαμβάνει εφεξής την αστυνόμευση της συγκεκριμένης περιοχής, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

ΣΥΡΙΖΑ: «Σκηνές από παλαιότερες εποχές αντιδημοκρατικής εκτροπής»

Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ γίνεται λόγος για επίδειξη αυταρχισμού από την ΕΛ.ΑΣ. και επισημαίνεται ότι «οι αστυνομικές έφοδοι τις πρώτες πρωινές ώρες, το σπάσιμο των πορτών και οι συλλήψεις πολιτών μπροστά στα μάτια των παιδιών τους, φέρνουν στο νου σκηνές από παλιότερες εποχές αντιδημοκρατικής εκτροπής».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επιπλέον ότι «ο πραγματικός στόχος της αστυνομίας και της κυβέρνησης είναι να τρομοκρατήσουν την τοπική κοινωνία για να σταματήσει να διαμαρτύρεται ενάντια στην καταστροφική λειτουργία των μεταλλείων. Μια πολιτική που αψηφά την τοπική κοινωνία και οδηγεί σε τεράστιες περιβαλλοντικές βλάβες δεν μπορεί να επιβληθεί παρά με την κρατική βία».

Υπουργείο Δημόσιας Τάξης: Ο ΣΥΡΙΖΑ ας ιδρύσει συνιστώσα υποδίκων για κακουργήματα

Απαντώντας το γραφείο Τύπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη τονίζει σε ανακοίνωση πως«ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τηρεί πλέον ούτε τα προσχήματα και εκδίδει ανακοινώσεις με τις οποίες ανερυθρίαστα παρέχει πολιτική κάλυψη σε άτομα τα οποία κατηγορούνται από την ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη για επτά κακουργήματα και δεκατέσσερα πλημμελήματα, όπως απόπειρα ανθρωποκτονίας, επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού και κατά συρροή, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εμπρησμό και έκρηξη, ληστεία από άτομα που έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, παράνομη οπλοφορία, οπλοκατοχή και οπλοχρησία κ.α.»

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εάν συνεχίζει την απαράδεκτη αυτή θεσμικά και πολιτικά στάση του, ας ιδρύσει επιτέλους και συνιστώσα υποδίκων για κακουργήματα! Μία συνιστώσα, η οποία θα έχει ως στόχο να σταματήσει την εφαρμογή του Νόμου, όπως προκλητικά επαίρεται το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του».