Στο μετρό του Συντάγματος η έκθεση «Rethink Athens»

Στον χώρο πολλαπλών χρήσεων στο σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα», μεταφέρεται η έκθεση με τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Rethink Athens, που έλαβε χώρα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, μετά την αθρόα προσέλευση του κοινού.

Στον χώρο πολλαπλών χρήσεων στο σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα», μεταφέρεται η έκθεση με τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Rethink Athens, που έλαβε χώρα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, μετά την αθρόα προσέλευση του κοινού.

Οπως επισημαίνει το Ιδρυμα Ωνάση που διοργάνωσε την έκθεση, η τεράστια ανταπόκριση του κοινού – περισσότερα από 21.000 άτομα επισκέφτηκαν την έκθεση μέσα σε 11 μέρες- και η δέσμευση του Ιδρύματος Ωνάση να προσφέρει στους πολίτες ενημέρωση, προάγοντας ταυτόχρονα το δημόσιο διάλογο για το κέντρο της Αθήνας, οδήγησαν στην απόφαση να μεταφερθεί η έκθεση στο σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα».

Η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη από κοινού με την Εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. (ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.), η τεχνογνωσία και το έμψυχο υλικό της οποίας θα συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ενσωμάτωση του τραμ στο σχέδιο ανάπλασης της πόλης.

Η ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. από την αρχή του έργου συμμετέχει ενεργά ως υποστηρικτής, προσφέροντας τώρα τον χώρο πολλαπλών χρήσεων, όπου θα φιλοξενείται η έκθεση πάντα με ελεύθερη είσοδο. Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό στις 7 μμ την Πέμπτη 14 Μαρτίου και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ. Έτσι, το κοινό από κάθε γειτονιά της Αθήνας, θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί την έκθεση, να δει τον προβληματισμό για την ανάπτυξη του κέντρου της πόλης μέσα από το σύνολο των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο Rethink Athens, αλλά και να γνωρίσει τη βραβευμένη πρόταση που θα ανασυγκροτήσει το κέντρο της Αθήνας.

Για το λόγο αυτό στην έκθεση θα δίδεται και ειδικό ενημερωτικό υλικό με τους στόχους του Rethink Athens που οργάνωσε και χρηματοδότησε το Ίδρυμα Ωνάση, αλλά και με τα βασικά χαρακτηριστικά της πρότασης που κέρδισε τον διαγωνισμό. Το Ίδρυμα Ωνάση ανταποκρίθηκε στην έκκληση της πολιτείας να αναλάβει τη διοργάνωση και τη χρηματοδότηση του διαγωνισμού για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας, ενός στόχου εθνικού, καθώς η πόλη ζει την πιο δύσκολη περίοδο της πρόσφατης ιστορίας της.

Στόχος του Rethink Athens είναι να επιστρέψει η επιχειρηματικότητα, η δημιουργία, η κατοικία και η ουσιαστική ζωή στην πόλη, αναδεικνύοντας τον μοναδικό πλούτο και τις δυνατότητες της Αθήνας. Το Ίδρυμα Ωνάση χρηματοδότησε και οργάνωσε τον διαγωνισμό, αλλά και το σύνολο των μελετών που απαιτούνται μέχρι την συμβασιοποίηση του έργου. Αναλυτικά στοιχεία για το Rethink Athens υπάρχουν στο www.rethinkathens.org, ενώ συνεχής ενημέρωση και ενεργός διάλογος υπάρχουν και στα αντίστοιχα social media.

Η έκθεση, σε επιμέλεια του αρχιτέκτονα και Aναπληρωτή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πατρών Πάνου Δραγώνα, παρουσιάζει όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την Πανεπιστημίου.

Στο κέντρο του εκθεσιακού χώρου, σε μια εσωτερική «πλατεία», παρουσιάζονται τα 27 προπλάσματα που υποβλήθηκαν στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού. Τα προπλάσματα έχουν ως θέμα την πλατεία Ομονοίας, τη διασταύρωση των οδών Κοραή και Πανεπιστημίου και άλλα σημεία της περιοχής παρέμβασης τα οποία επελέγησαν ελεύθερα από τους διαγωνιζόμενους.

Στις ξύλινες επιφάνειες που περιβάλλουν την «πλατεία» παρουσιάζονται οι προτάσεις που διακρίθηκαν στα δύο στάδια του διαγωνισμού: τα δύο βραβεία, οι δύο έπαινοι, η εύφημος μνεία της επιτροπής και οι άλλες 4 επιλαχούσες προτάσεις του δευτέρου σταδίου, καθώς επίσης και η βραβευμένη ουτοπική πρόταση και οι τρεις μελέτες που εξαγοράστηκαν κατά το πρώτο στάδιο.

Η έκθεση ολοκληρώνεται με την παρουσίαση, στους περιμετρικούς τοίχους του εκθεσιακού χώρου, των μελετών που κατατέθηκαν στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού και δεν έτυχαν διάκρισης. Οι μελέτες που προεπελέγησαν από την κριτική επιτροπή του πρώτου σταδίου για να συμμετάσχουν στην τελική κρίση παρουσιάζονται αναλυτικά, ενώ όλες οι υπόλοιπες μελέτες παρουσιάζονται συνοπτικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk