«Η επίθεση στις Σκουριές θα εξιχνιασθεί πλήρως τα επόμενα 24ωρα και θα υπάρξουν συλλήψεις. Η εντολή που έχουμε από την πολιτική ηγεσία είναι να φτάσουμε την έρευνα ως το τέλος! Ερευνούμε αρχικά το ενδεχόμενο στην επίθεση στις Σκουριές να συμμετείχαν κυρίως κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού και της Αρναίας σε συνεργασία πιθανόν με ορισμένους αντιεξουσιαστές από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε προσαγάγει τουλάχιστον 40 άτομα από την περιοχή ηλικίας 25 ως 55 ετών, πολλοί από τους οποίους είναι οικοδόμοι, υλοτόμοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, άεργοι κ.ά. Οι δράστες ήξεραν τα κατατόπια, κρατούσαν κυνηγετικές καραμπίνες και πολλοί από αυτούς ακούγονται στο βίντεο του εργοταξίου να μιλούν με τοπική προφορά. Αφησαν γόπες τσιγάρων, σκούφους και πολλά δείγματα DNA, κάτι που δείχνει την απειρία τους. Ομως ερευνούμε και άλλα ενδεχόμενα. Πολλοί αντιεξουσιαστές έχουν αναγάγει εδώ και καιρό το θέμα των μεταλλείων σε γενικότερο ζήτημα σύγκρουσης με το κράτος. Ο Νίκος Μαζιώτης κατά δήλωσή του είχε συμμετάσχει σε αφισοκολλήσεις, σε οργάνωση εκδηλώσεων αλλά και σε βομβιστικές επιθέσεις για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική».
Την οπτική με την οποία αντιμετωπίζει η Αστυνομία τα γεγονότα στις Σκουριές μεταφέρει σε συνομιλία του με «Το Βήμα» ανώτατος αξιωματικός που παρακολουθεί από κοντά την πορεία των ερευνών για την καταδρομικού τύπου εμπρηστική επιδρομή 30-40 ατόμων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής τα ξημερώματα της προηγούμενης Κυριακής.
«Θα βρούμε τους δράστες»


«Η επίθεση έχει κοινά χαρακτηριστικά και με ορισμένες νυχτερινές, μαζικές εμπρηστικές επιθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματικός. «Ακόμη έχει εντυπωσιακές ομοιότητες με αντίστοιχη προ δύο ετών ενέργεια από ομάδα αγνώστων στο Οβριόκαστρο για την κατασκευή ΧΥΤΥ στην Κερατέα ή την εμπρηστική επίθεση σε σπίτι αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. στην ίδια περιοχή. Ολα αυτά τα συνεκτιμούμε» αναφέρει και καταλήγει: «Θα βρούμε τους δράστες μέσω εξέτασης των δεκάδων δειγμάτων DNA που βρήκαμε στο σημείο αλλά και της ανάλυσης κλήσεων κινητών τηλεφώνων με τις καταγραφές στον τόπο και στον χρόνο της επίθεσης στις Σκουριές. Ψάχνουμε ακόμη και τα άλλοθι των υπόπτων. Πάντως ορισμένοι από τους προσαχθέντες δεν δέχθηκαν να δώσουν τελικά δείγματα DNA».
Η επίθεση την προηγούμενη Κυριακή στη Χαλκιδική έχει «τρομάξει» τους επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη αφού θεωρείται ότι «είχε εντυπωσιακή οργάνωση και μαζικότητα και είναι πιθανόν προπομπός παρομοίων ή ακόμη πιο σύνθετων και επικίνδυνων ενεργειών». Από την άλλη μεριά, κάτοικοι της περιοχής μιλούν για «επίθεση που στρέφεται κατά του αγώνα» τους και αφήνουν υπαινιγμούς για «προβοκάτσιες αγνώστων». Μάλιστα υπενθύμιζαν ότι παρόμοιες επιθέσεις στην Κερατέα ουδέποτε εξιχνιάστηκαν παρ’ ότι η Αστυνομία προανήγγειλε την «άμεση σύλληψη των δραστών» και είχε προχωρήσει σε «συλλογή δειγμάτων DNA από περίπου 60 κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής της Αττικής».
Την έρευνα για την επίθεση στις Σκουριές έχει αναλάβει κλιμάκιο της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και αυτό αποτελεί δείγμα ότι η υπόθεση αποσυνδέεται από οργανώσεις αντάρτικου πόλης και ένοπλης βίας. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εκπλήξεις.
Χιλιάδες προσαγωγές εδώ και 17 χρόνια


Πρώτο σημείο ελέγχου είναι το «ιστορικό» των κινητοποιήσεων χιλιάδων κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι από το 1996 προχωρούν σε διαμαρτυρίες αλλά και σε δυναμικές ενέργειες κατά της εγκατάστασης της εταιρείας εξόρυξης χρυσού. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για μια «17χρονη ιστορία δεκάδων συγκρούσεων με τις αστυνομικές δυνάμεις, με προσαγωγές χιλιάδων ατόμων, με τη σύνταξη τουλάχιστον 30 δικογραφιών. Μάλιστα, σε μια περίπτωση το 1997 η Αστυνομία είχε προχωρήσει σε απαγόρευση διαδηλώσεων στον Νομό Χαλκιδικής. Μια άλλη περίοδο, το 2003, είχαν παρατηρηθεί συνεχείς επιθέσεις ορισμένων κατοίκων οι οποίοι με μπίλιες ρουλεμάν που εκτόξευαν μέσα από τα σπίτια τους είχαν σπάσει πολλές φορές τα παρμπρίζ διερχόμενων λεωφορείων με εργαζομένους στην επιχείρηση».
Τον περασμένο Οκτώβριο υπήρξε μαζική επίθεση των ΜΑΤ σε μεγάλη συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής στις Σκουριές με πολλούς τραυματίες και με καταγγελίες ότι «οι αστυνομικοί έριχναν δακρυγόνα μέσα στα ΙΧ των διαδηλωτών όταν προσπαθούσαν να διαφύγουν, καθώς και ότι χρησιμοποίησαν σφαίρες καουτσούκ». Από εκείνα τα επεισόδια η ΕΛ.ΑΣ. συνέταξε δικογραφία σε βάρος 14 κατοίκων της περιοχής και στη δίκη που ακολούθησε υπήρχε κείμενο συμπαράστασης από 2.500 άτομα. Στις κινητοποιήσεις είχε παρατηρηθεί η παρουσία στην περιοχή μεγάλου αριθμού αντιεξουσιαστών από δύο «μπλοκ» της Θεσσαλονίκης. «Παρών» στην περιοχή έχουν δώσει και πολλοί αναρχικοί από την Αθήνα. Ανάμεσα σε αυτούς εκτιμάται ότι ήταν και ο 42χρονος Νίκος Μαζιώτης του «Επαναστατικού Αγώνα» που αναζητείται από τις διωκτικές Αρχές. Ο Μαζιώτης είχε προχωρήσει σε δύο βομβιστικές επιθέσεις στην Αθήνα για το ζήτημα των μεταλλείων χρυσού της Χαλκιδικής το 1997, οι οποίες είχαν καταδικαστεί από τις οργανώσεις των κατοίκων της περιοχής.
Σε κείμενο που είχε γράψει ο ίδιος και άλλοι σύντροφοί του μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού τον Ιούλιο του 2011 ανέφεραν για τη συγκεκριμένη δράση του 42χρονου: «Ηταν μια πολιτική απόφαση να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την επιλογή του να τοποθετήσει βόμβα στο υπουργείο Ανάπτυξης σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους κατοίκους του Στρυμονικού που εκείνη την περίοδο αγωνίζονταν ενάντια σε εγκατάσταση εργοστασίου χρυσού στην περιοχή τους από πολυεθνική. Ηταν επίσης μια πολιτική απόφαση να υπερασπιστεί τον πολύμορφο αγώνα, αφού η ίδια η αλληλέγγυα δράση του στους κατοίκους του Στρυμονικού εκφράστηκε με πλήθος άλλων πρακτικών (εκδηλώσεις, αφισοκολλήσεις κ.λπ.) εκτός από τη συγκεκριμένη δυναμική ενέργεια».
Θέμα των αντιεξουσιαστών


Τα στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης εκτιμούν ότι το «θέμα της Χαλκιδικής» θεωρείται ζήτημα αρχής για τον αντιεξουσιαστικό χώρο και με γενικότερη σημασία για τη «σύγκρουση με το κράτος». Επισημαίνουν εξάλλου ότι σε κείμενο που αναρτήθηκε σε διαδικτυακό τόπο αντιεξουσιαστών το 2007 μνημονευόταν ότι «σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε πολλοί ντόπιοι νεολαίοι υπερασπίστηκαν την επιλογή της εξωθεσμικής και αυτοοργανωμένης δράσης, προτάσσοντας έναν συνολικά αντικαπιταλιστικό λόγο και δηλώνοντας την απαξία τους προς τις αρχές». Στη συνέχεια μάλιστα εκφραζόταν η δυσφορία των αντιεξουσιαστών επειδή η σχετική συζήτηση των κατοίκων «κατέληξε σε έναν επιστημονικό λόγο σε βάρος της προοπτικής του αγώνα και με πρόταξη των συστημικών εναλλακτικών λύσεων περί τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής».
Συγκρίσεις
Οι «κομάντος» στον πόλεμο της Κερατέας
Οι επιτελείς στο μέγαρο της Κατεχάκη συγκρίνουν τα δεδομένα των γεγονότων στη Χαλκιδική με τα προ διετίας στην Κερατέα εναντίον της κατασκευής του ΧΥΤΥ. Τότε είχε συνταχθεί έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. στην οποία μνημονευόταν ότι «στα επεισόδια, εκτός κατοίκων της περιοχής, συμμετέχουν ομάδες αναρχικών και αλλοδαπών (Αλβανών) καθώς και ένας πυρήνας κυνηγών και τέως ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων. Αυτό συνάγεται και από τον τρόπο μεθοδικής καταδρομικής δράσης τους. Ακόμη οι κάτοικοι ίσως αντλούσαν πληροφορίες από απόστρατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που ζουν στην περιοχή».
Οπως λέει ωστόσο πολιτικό στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη, «και τότε η ΕΛ.ΑΣ. και οι υπεύθυνοι του υπουργείου ήξεραν τους δράστες σειράς παρόμοιων εμπρηστικών επιθέσεων. Ομως δεν προχωρούσαν στην κάθαρση αυτών των υποθέσεων διότι φοβούνταν τις αντιδράσεις των κατοίκων της Κερατέας που ήταν καθολικές. Ωστόσο στη Χαλκιδική υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που θέλουν την επένδυση στα μεταλλεία. Γι’ αυτό λοιπόν κι εμείς θα προχωρήσουμε στη σύλληψη όσων αποδειχθεί ότι συμμετείχαν στο περιστατικό των Σκουριών. Θα φτάσουμε σύντομα μέχρι το τέλος».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ