Το φλερτ Τσίπρα με Καραμανλή

Πολιτικό φλερτ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα με το καραμανλικό σύστημα είναι σε πλήρη εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιχειρεί να αποδομήσει την εικόνα του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, με θετικές αναφορές στον… καραμανλισμό.

Πολιτικό φλερτ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα με το καραμανλικό σύστημα είναι σε πλήρη εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιχειρεί να αποδομήσει την εικόνα του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, με θετικές αναφορές στον… καραμανλισμό.
Με σαφή στόχο όχι τον διεμβολισμό των καραμανλικών, αλλά την πολιτική αξιοποίηση της παρασκηνιακής σύγκρουσής τους με το σαμαρικό μπλοκ, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ενισχύσει τις δυνάμεις του και να δημιουργήσει εσωκομματικό ζήτημα στη ΝΔ, αξιοποιώντας κάθε ρήγμα, ενώ θέλει να πείσει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους ότι η πολιτική Σαμαρά οδηγεί την πολιτική ζωή προς την ακραία Δεξιά.
Η απόφαση του κ. Τσίπρα να παραστεί και να μιλήσει σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, την Τετάρτη 6 Μαρτίου, για τον ιδρυτή της ΝΔ, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 ετών από τον θάνατό του, αποτέλεσε μια κίνηση που σχολιάστηκε αρνητικά στον στενό πρωθυπουργικό πυρήνα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σημειολογία της κίνησης είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ζήτησε ο ίδιος να μιλήσει, δίνοντας μια άλλη διάσταση στην εκδήλωση, στην οποία αναμένεται να βρεθεί μαζί με τον Πρωθυπουργό, ενώ θα είναι παρών και ο κ. Κ. Καραμανλής.Στη ΝΔ συζητείται ευρέως η στρατηγική του κ. Τσίπρα να διαχωρίζει την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή την περίοδο 2004-2009 από τη σημερινή υπό τον κ. Σαμαρά, ενώ προβάλλει τον ισχυρισμό ότι ο νυν Πρωθυπουργός και το επιτελείο του χαρακτηρίζονται από ακροδεξιές απόψεις.
Παράλληλα, τόσο ο ίδιος όσο και κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαχωρίζουν τους «καλούς» καραμανλικούς από τους «σκληροπυρηνικούς» σαμαρικούς, ενώ δεν χάνουν ευκαιρία να αναφέρονται στη μετριοπαθή καραμανλική πτέρυγα, θεωρώντας ότι μπορεί να δημιουργήσουν αναταράξεις στη ΝΔ και να ωφεληθεί και το κόμμα τους, αφού πιστεύουν ότι μπορεί να υποστηριχθούν ακόμη και από δεξιούς που πλήττονται από το μνημόνιο. Δεν ήταν τυχαία η προ ημερών αναφορά του ότι «η καραμανλική παράδοση του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού αποτελεί μακρινή ανάμνηση για τη ΝΔ», ενώ σε μια πρωτοφανή για πολιτικό αρχηγό κίνηση, που εξόργισε το Μέγαρο Μαξίμου, παρενέβη στα εσωτερικά άλλου κόμματος, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι θα βρεθούν πολιτικοί εντός της ΝΔ που θα βάλουν φρένο στη «θεωρία των άκρων».
Στο Μέγαρο Μαξίμου λέγεται ότι δεν θα ήθελαν να μιλήσει ο κ. Τσίπρας για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλείνει το μάτι και στους μετριοπαθείς «νοικοκυραίους» ψηφοφόρους.
Το Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής, του οποίου πρόεδρος είναι ο πρώην υπουργός κ. Π. Μολυβιάτης και αντιπρόεδρος ο πρώην υπουργός κ. Αχ. Καραμανλής, δεν θα μπορούσε να αρνηθεί στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλήσει σε μια τέτοια εκδήλωση, από τη στιγμή που εκδήλωσε την πρόθεση, ενώ θα μιλήσουν επίσης τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης.
Η ομιλία του κ. Τσίπρα θα γίνει σε μια χρονική στιγμή που κάποιοι στη ΝΔ αρέσκονται να ακυρώνουν τη διακυβέρνηση Καραμανλή και ειδικά τη διετία 2007-2009, όπως έκανε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας που μίλησε για «δημοσιονομικό εκτροχιασμό», προκαλώντας την οργή των καραμανλικών και του πρώην πρωθυπουργού. Οι καραμανλικοί βουλευτές, εκ των οποίων και αρκετοί πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή, ακούνε με ικανοποίηση τις αναφορές του κ. Τσίπρα, αν και προσπαθούν να μη συντηρήσουν το θέμα για ευνόητους λόγους και για να μη δώσουν λαβή για αρνητικά σχόλια στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στελέχη όμως που συνομιλούν με τον κ. Σαμαρά λένε ότι «ο κ. Τσίπρας ψαρεύει σε θολά νερά» και καλό είναι «να κοιτάξει τα του οίκου του και να μαζέψει τις ακραίες συνιστώσες», ενώ κάποιος άλλος θυμίζει μία φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, από το βιβλίο του στενού του συνεργάτη Τάκη Λαμπρία με τον τίτλο «Καραμανλής, ο φίλος»: «Στον πολιτικό διάλογο υπάρχει μεγάλη ανισότητα μεταξύ κυβερνήσεως και αντιπολιτεύσεως. Γιατί, ενώ η αντιπολίτευση κινείται στον απέραντο χώρο του επιθυμητού, η κυβέρνηση περιορίζεται στον στενό χώρο του εφικτού».

Εκτίμηση
«Εγώ τον πάω. Εχει κάτι φρέσκο»

«Εγώ τον Τσίπρα τον πάω. Εχει κάτι το φρέσκο. Πέτυχε να είναι αξιωματική αντιπολίτευση με πολύ υψηλό ποσοστό» φέρεται να έχει πει σε συνομιλητές του ο κ. Κ. Καραμανλής, αν και διευκρίνισε πως εάν κέρδιζε τις εκλογές η Ελλάδα θα ήταν εκτός ΕΕ. Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος έχει να συνομιλήσει επί της ουσίας με τον Πρωθυπουργό πάρα πολύ καιρό, παρακολουθώντας την αντιπολιτευτική πορεία του κ. Αλ. Τσίπρα μετά τις εκλογές λέγεται ότι εκφράζεται θετικά για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, φέρεται να έχει πει ότι δεν θα πρέπει να υποκύψει στα συμφέροντα και καλό θα ήταν για να ενδυναμωθεί να προχωρήσει και σε δυο-τρεις διαγραφές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk