Το δόγμα του «διαίρει και βασίλευε» εφάρμοσε, μάλλον επιτυχημένα, η κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν στην περίπτωση του πολιτικοποιημένου γυναικείου πανκ συγκροτήματος Pussy Riot. Οπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, τα τρία φυλακισμένα μέλη της μπάντας, η 22χρονη Ναντέζντα Τολοκονίκοβα, η 30χρονη Εκατερίνα Σαμούτσεβιτς και η 24χρονη Μαρία Αλεκίνα, αντάλλαξαν μια σειρά από επιστολές. Σε αυτές φαίνεται ξεκάθαρα η διχόνοια που έσπειρε στις τάξεις του συγκροτήματος μια άλλη έγκλειστη που συνεργαζόταν μυστικά με τις ρωσικές Αρχές.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού, η συγκάτοικος της Σαμούτσεβιτς στο κελί 110 της φυλακής «Νο6», λίγο έξω από τη Μόσχα, Ιρίνα Ορλόβα βρισκόταν εκεί σε εντεταλμένη υπηρεσία από τις ρωσικές Αρχές με σκοπό να ελέγχει τις κινήσεις και να επηρεάζει τη συγκάτοικο της. Και, όπως φαίνεται από την κατάληξη, τα κατάφερε.
«Εχε το νου σου στην Ιρίνα», γράφει σε ένα γράμμα της η Τολοκονίκοβα προς την Αλεκίνα, η οποία ήταν έγκλειστη στο κελί ακριβώς στον από κάτω όροφο από αυτό της Σαμούτσεβιτς. «Δεν θέλω η Ιρίνα να καταφέρει να την επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να προκληθεί ρήγμα στο συγκρότημα», προσέθεσε η Τολοκονίκοβα.
Η προειδοποίηση δεν έπιασε τόπο. Οπως φαίνεται από τα γράμματα, η ευάλωτη και ευαίσθητη Σαμούτσεβιτς έγινε κολλητή φίλη με την Ορλόβα, η οποία κέρδισε την εύνοια της καθαρίζοντας το κελί της και βουρτσίζοντας τα μαλλιά της.
Και, σαν κεραυνός εν αιθρία, την 1η Οκτωβρίου 2012, έπειτα από αίτημα της, η Σαμούτσεβιτς διέκοψε τη συνεργασία της με τον συνήγορό της λόγω «διαφοράς απόψεων» και της ανατέθηκε ένας νέος δικηγόρος, ο οποίος υποστήριξε κατόπιν στην αγόρευσή του πως «η πελάτισσα μου δεν πρόλαβε να πάρει μέρος στη συναυλία, αλλά απλώς παρακολουθούσε». Η συναυλία στην οποία αναφέρεται είναι η «πανκ προσευχή» που τραγούδησαν οι Pussy Riot κατά του Πούτιν στον καθεδρικό ναό της Μόσχας τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ο ισχυρισμός του συνηγόρου είχε ως αποτέλεσμα την αποφυλάκιση της Σαμούτσεβιτς, με αναστολή, στις 10 Οκτωβρίου, με τις άλλες δυο γυναίκες να μιλάνε μεταξύ τους ξεκάθαρα για «προδοσία εκ μέρους της».
«Αναρωτιέμαι αν η συνείδηση της Κατ [το υποκοριστικό της Σαμούτσεβιτς] είναι καθαρή», γράφει σε επιστολή της η Τολοκονίκοβα, η οποία καταλήγει πως «είμαι σίγουρη πως η όλη υπόθεση «μυρίζει» πολιτική παγίδα. Δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου πως η Κατ έκανε συμφωνία με το καθεστώς».
Παρόλα αυτά υπάρχει μια νέα εξέλιξη που ίσως δείχνει πως έκτοτε υπήρξε μια είδους συμφιλίωση ανάμεσα στα τρία μέλη του συγκροτήματος: πριν από μερικές ημέρες, οι δικηγόροι και των τριών Pussy Riot προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας να αναγνωρίσει ότι οι ποινές φυλάκισης που επέβαλε η ρωσική Δικαιοσύνη, παραβιάζουν τέσσερα άρθρα της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια, της απαγόρευσης των βασανιστηρίων και του δικαιώματος σε μία δίκαιη δίκη.
Με τη σειρά του, το Στρασβούργο ζήτησε από τους δικηγόρους της μπάντας-κολλεκτίβας να αποστείλουν, όσο το δυνατόν συντομότερα, όλα τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να προχωρήσει η υπόθεση.