Στην πολιτεία της Universal

Μία ημέρα στην πολιτεία της Universal στο Λος Αντζελες είναι σαν να λέμε «μία ημέρα στην Disneyland» στο Παρίσι – και κάτι παραπάνω, τηρουμένων των αναλογιών. Αυτό, μεταξύ πολλών άλλων, σημαίνει ότι είναι καλό να ξεκινήσετε την περιήγησή σας όσο πιο πρωί μπορείτε, εφοδιασμένοι με άνετα παπούτσια, και να αποφύγετε, ει δυνατόν, το Σαββατοκύριακο ή κάποια αργία – δεν θα γλιτώσετε την αναμονή στις διάφορες ουρές, αλλά μπορεί τουλάχιστον να την περιορίσετε. Θα ξεκινήσετε με την επιβίβασή σας στο ανοιχτό λεωφορείο του Studio Tour: μέσα σε λιγότερο από μία ώρα (που συμπεριλαμβάνει ξενάγηση), μεταξύ άλλων, θα σας πιάσει στα χέρια του ο Κινγκ Κονγκ, θα περάσετε μια βόλτα από το μοτέλ του Νόρμαν Μπέιτς (βλέπε «Ψυχώ»), θα καταλάβετε τι πάει να πει «Νοικοκυρά σε απόγνωση» περνώντας από τη Γουιστέρια Λέιν και θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τα «Σαγόνια του καρχαρία».

Αν βγείτε αλώβητοι από όλα αυτά – ποιος ξέρει; – μπορεί να σας πάρουν για κομπάρσο, σε περίπτωση που γίνεται κάποιο γύρισμα εκείνη τη στιγμή. Αν όχι, θα ξαποστάσετε σε κάποιο από τα πολλά καταστήματα για ένα σνακ, προτού κατευθυνθείτε στο «Jurassic Park», όπου, ανάμεσα σε δεινοσαύρους, θα περιμένετε… το τρένο για την ξενάγησή σας. Αν είστε από εκείνους που πιστεύουν στη θετική διέγερση που προκαλεί ο τρόμος, παραδοθείτε στο House of Horrors. Ειδάλλως, βρεθείτε στο «Water World» για να δείτε τα σκηνικά της γνωστής ταινίας με τον Ντάστιν Χόφμαν και ένα εντυπωσιακό θέαμα με άλματα και εκρήξεις. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οργανώστε από πριν την επίσκεψή σας μέσω Internet (www.universalstudioshollywood.com) – θα βρείτε και διάφορες προσφορές στις τιμές των εισιτηρίων. Σημειωτέον, εν όψει βραβείων Οσκαρ, μπορείτε να δείτε σκηνικά αντικείμενα, κοστούμια κ.ο.κ., τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε ταινίες υποψήφιες για βράβευση.

Περίπατος στα αστέρια

Η Hollywood Boulevard ίσως να μη δικαιώσει στο έπακρο τις προσδοκίες σας. Το σίγουρο είναι, όμως, ότι αν ταξιδέψετε ως την άκρη της Wild Wild West, προφανώς θα περπατήσετε και στο Walk of Fame. Τα αστέρια των χολιγουντιανών υπερανθρώπων θα σας οδηγήσουν στο εντυπωσιακό εμπορικό κέντρο Hollywood & Highland για να ανακαλύψετε ότι το αμερικανικό όνειρο μπορεί να παρουσιάζει ρωγμές, ωστόσο το καταναλωτικό όργιο ακόμη ζει και βασιλεύει. Αλλωστε, εκεί βρίσκεται τόσο το μαγικό Grauman’s Chinese Theatre όσο και το Dolby Theatre (πάλαι ποτέ Kodak Theatre), δηλαδή το «σπίτι των Οσκαρ», όπου την ερχόμενη Κυριακή, 24/2, θα χτυπάει η καρδιά της mainstream κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Ονειρο στον δρόμο με τους φοίνικες

Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται το λευκό πολυώροφο Δημαρχείο, το οποίο αξίζει να επισκεφθείτε – ιδίως αν ο Superman υπήρξε ίνδαλμά σας ή αν κάποτε ονειρευτήκατε τον εαυτό σας ως άλλο Κλαρκ Κεντ, συντάκτη της θρυλικής εφημερίδας «Daily Planet». Στα δυτικά του Λος Αντζελες βρίσκεται η διάσημη Sunset Boulevard που είναι σημείο αναφοράς της πόλης (η κινηματογραφική βιομηχανία του Hollywood τής έχει αποδώσει πολλάκις τα εύσημα). Κατευθυνθείτε προς τα εκεί για να βιώσετε και εσείς την εμπειρία της οδήγησης κάτω από τους φοίνικες. Η λεωφόρος φτάνει ως το περίφημο ερευνητικό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Από εκεί, θα πάτε και στο Μουσείο Getty στο Μπρέντγουντ – οι κήποι του οποίου προσφέρουν ίσως την πιο μαγευτική θέα στην Πόλη των Αγγέλων –, όπου αξίζει να αφιερώσετε τουλάχιστον μισή ημέρα: θα περάσετε ώρες απολαμβάνοντας κυρίως ευρωπαϊκή ζωγραφική, σχέδια και δείγματα γλυπτικής ως τις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά και σύγχρονη ευρωπαϊκή και αμερικανική φωτογραφία – μεταξύ πολλών άλλων, και ως τις 24 Μαρτίου, θα φιλοξενείται και η έκθεση υπό τον τίτλο «In Focus: Robert Mapplethorpe». Εργα του Μέιπλθορπ θα δείτε και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης LACMA (επίσης ως τις 24 Μαρτίου), ενώ δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να τιμήσετε και τη ρετροσπεκτίβα που είναι αφιερωμένη στον Στάνλεϊ Κιούμπρικ (ως τις 30 Ιουνίου).

Ηλιοβασίλεμα στον Ειρηνικό

Δεν θα φύγετε από το Λος Αντζελες χωρίς να έχετε πατήσει το πόδι σας στο Μπέβερλι Χιλς: θα κατευθυνθείτε στη Rodeo Drive, τον πιο εμπορικό δρόμο της περιοχής και, χωρίς υπερβολή, τη «Μέκκα» της υψηλής ραπτικής και του ντιζάιν. Είναι καλύτερο να βρεθείτε εκεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και όχι το Σάββατο, για να αποφύγετε την υπερβολική πολυκοσμία. Ιδίως αν θέλετε να κάνετε ψώνια, αποφύγετε την Κυριακή (πολλά καταστήματα είναι κλειστά). Το μεσημέρι μπορείτε να γευματίσετε σε ένα από τα εστιατόρια της περιοχής – ουσιαστικά, δείτε το σαν διάλειμμα για ξεκούραση. Διότι σύντομα θα πάρετε τον δρόμο για τη Santa Monica, όπου σίγουρα θα περπατήσετε στον – επίσης εμπορικό – πεζόδρομο Third Street Promenade, αλλά να έχετε τον νου σας στο ρολόι: η δύση πρέπει να σας βρει στην παραλία. Πόσες φορές θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τον ήλιο να βουτάει στα νερά του Ειρηνικού;