Διαμαρτύρονται για μια ακόμη φορά οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι για την «παρατεταμένη καθυστέρηση του διορισμού των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ στα ελληνικά πανεπιστήμια, με χρόνο αναμονής που υπερβαίνει τα τρία έτη και οδηγεί τον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης λόγω υποστελέχωσης, στην κατάρρευση».
Ωστόσο, αυτή τη φορά, η καταγγελία υπογράφεται από το προεδρείο του 11ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ), Γιάννη Κρεστενίτη, Σωκράτη Κάτσικα και Γιάννη Μπασιάκο, καθώς τα νεοεκλεγέντα μέλη της διοίκησης του συνδικαλιστικού οργάνου των καθηγητών δεν κατάφεραν ακόμη να εκλέξουν προεδρείο.
«Η προκήρυξη νέων θέσεων μελών ΔΕΠ έχει παγώσει εδώ και τρία χρόνια, οι συμβάσεις διδασκόντων βάσει του ΠΔ 407/80 είναι ελάχιστες, οι θέσεις μεταδιδακτορικών υποτρόφων σπανίζουν. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων και την μισθολογική απαξίωση των μελών ΔΕΠ οδηγούν σε ένα πανεπιστήμιο που αγωνιά να φέρει σε πέρας το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο» αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας.
«Θεμελιώδη επιστημονικά αντικείμενα δεν διδάσκονται, ερευνητικά κονδύλια και διεθνή προγράμματα παραμένουν αναξιοποίητα, η ποιότητα των ανώτατων σπουδών υποβαθμίζεται. Το φαινόμενο της φυγής νέων επιστημόνων προς ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια του εξωτερικού έχει ήδη λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με ολέθριες συνέπειες για το ελληνικό πανεπιστήμιο, την επιστημονική έρευνα και την ανάπτυξη της χώρας» καταλήγουν.
Οι καθηγητές ζητούν τον άμεσο διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, την άμεση δημοσιοποίηση και τήρηση της σειράς κατάταξης των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, τη διασφάλιση όλων των θέσεων των εκλεγμένων και υπηρετούντων μελών ΔΕΠ, μετά τις επικείμενες συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων, Σχολών και Τμημάτων.
Να σημειωθεί ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις της νέας διοίκησης της Ομοσπονδίας σημειώθηκαν κωμικοτραγικές προσπάθειες για να καθυστερήσει η διαδικασία, ώστε να αποτραπεί η εκλογή νέου προέδρου, ο οποίος αναμένεται ότι θα προέρχεται αυτή τη φορά από την παράταξη των γιατρών, οι οποίοι αναδείχθηκαν στο νέο ισχυρό ψηφοδέλτιο στο χώρο των πανεπιστημιακών.
Πρόκειται για την «Συνεργασία πανεπιστημιακών», που ουσιαστικά αποτελείται από την ισχυρή πλέον πανελλαδικά ΑΣΚΕΥ, παράταξη που έφτιαξαν πανεπιστημιακοί γιατροί, οι οποίοι ενώθηκαν στην συνέχεια με συντηρητικούς ανεξάρτητους συνέδρους και την κίνηση «Ακαδημαϊκή Παρέμβαση».
Η παράταξη διαθέτει 8 έδρες στις 33 της Διοικούσας Επιτροπής της Ομοσπονδίας και πιθανότατα θα σχηματίσει προεδρείο σε συνεργασία με την ΚΙΠΑΝ του ΠαΣοΚ, που έχει 6 έδρες και την Αριστερή Μεταρρύθμιση (ΑΡΜΕ) της ΔΗΜΑΡ, με 4 έδρες στην Διοικούσα Επιτροπή.
Δύο έδρες έχει καταλάβει η ΔΗΠΑΚ του ΚΚΕ. Μια έδρα διαθέτει και η Πρωτοβουλία μελών ΔΕΠ Ιατρικής Αθηνών, οι εκπρόσωποι της οποίας κινούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς. Επίσης η πρωτοεμφανιζόμενη Ενωτική Ακαδημαϊκή Πρωτοβουλία που συσπείρωσε μια μερίδα του κεντροαριστερού χώρου και βρίσκεται σε στενή ιδεολογική σχέση με την ΑΡΜΕ, αλλά και την ΚΙΠΑΝ, πήρε δύο έδρες.
Πρώτη παράταξη με δέκα έδρες έχει αναδειχθεί, όπως είναι γνωστό, το αντιμνημονιακό μέτωπο καθηγητών (η παράταξη αποτελείται από τη Συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, το Δίκτυο, αυτόνομες πρωτοβουλίες της Φιλοσοφικής Σχολής και της Φυσικομαθηματικής Αθηνών, την πρωτοβουλία Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι του ΕΜΠ, την Κίνηση μελών ΔΕΠ – ΕΜΠ και ανεξάρτητους με την επωνυμία «Συνάντηση πανεπιστημιακών δασκάλων»).