Την αντίθεσή τους στην ομοσπονδοποίηση των Ιδρυμάτων τους εκφράζουν οι πρυτάνεις των πέντε πανεπιστημίων που θα συνδεθούν διοικητικά (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, Πειραιώς, Πάντειο, Γεωπονικό και Χαροκόπειο), σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Οι Πρυτάνεις των πέντε εμπλεκόμενων πανεπιστημίων (ΟΠΑ, ΠΑΠΕΙ, Πάντειο, Γεωπονικό και Χαροκόπειο) συναντηθήκαμε με τον Υπουργό κ. Κ. Αρβανιτόπουλο δύο φορές: την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου και την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου. Συναντηθήκαμε, επίσης, με τους Προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, κκ. Ε. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου και την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, αντίστοιχα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Στις συναντήσεις μας αυτές διατυπώσαμε τη διαφωνία μας στο προτεινόμενο σχήμα «Αδαμάντιος Κοραής», υποστηρίζοντας την άποψη ότι, η γραφειοκρατική δομή την οποία αυτό συνεπάγεται, αντιστρατεύεται το πνεύμα του νέου νόμου για αυτονομία, εξωστρέφεια, λογοδοσία και προαγωγή της αριστείας στα πανεπιστήμιά μας.Διατυπώσαμε την άποψή μας ότι κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να διατηρήσει πλήρως τον χαρακτήρα του ως ανεξάρτητο και αυτοτελές Νομοθετικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, όπως απορρέει από την ισχύουσα νομοθεσία, δηλαδή με πλήρη διοικητική, οικονομική και ακαδημαϊκή αυτονομία, δικό του προϋπολογισμό και αυτοτελή χρηματοδότηση από την Πολιτεία, δικό του ΕΛΚΕ (ειδικός λογαριασμός κοινοτικων κονδυλίων) και, στη συνέχεια, δικό του ΝΠΙΔ, διατήρηση της υπάρχουσας ονομασίας του για κάθε χρήση στο εσωτερικό ή εξωτερικό της χώρας και απονομή πτυχίων και ακαδημαϊκών τίτλων με χρήση του ονόματός του και μόνον»
αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πρυτανείας του Οικονομικού Πανεπιστημίου.
«Σημειώσαμε ότι η θεσμοθέτηση συνεργασιών μεταξύ των Πανεπιστημίων, όπως μερικές από αυτές που προτείνονται στο «Αδαμάντιος Κοραής», είναι επιθυμητή αλλά, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να πραγματοποιείται με την ελεύθερη βούληση των Ιδρυμάτων και ότι τέτοιου είδους συνεργασίες ήδη αναπτύσσονται (π.χ. κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα)», σημειώνουν.
Όπως αναφέρουν «επισημάναμε ότι η θεσμοθέτηση του «Αδαμάντιος Κοραής» ως Νομοθετικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου καθώς επίσης και η αναγκαστική συμμετοχή των Ιδρυμάτων σε «ομοσπονδιακού» ή άλλου τύπου συνενώσεις καταλύει αυτομάτως την αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων, υπερβαίνει τις εξουσιοδοτήσεις που ο νόμος παρέχει στον υπουργό Παιδείας και βρίσκεται σε δυσαρμονία με το Άρθρο 16 του Συντάγματος».
Η διοίκηση του Οικονομικού Πανεπιστημίου τονίζει ότι ο υπουργός Παιδείας «υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει τις προτάσεις μας και θα επανέλθει. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι το σχέδιο «Αθηνά» συνιστά μείζον ζήτημα που δεν μπορεί να ρυθμιστεί με ένα απλό Προεδρικό Διάταγμα, αλλά απαιτεί συζήτηση και νομοθέτηση από τη Βουλή. Ειδικότερα δε για το «Αδαμάντιος Κοραής», συμφώνησαν ότι η συγκεκριμένη πρόταση θέτει ζητήματα συνταγματικότητας και εξουσιοδοτικής αρμοδιότητας του υπουργού».
«Όπως έχουμε επισημάνει, η εξαγγελθείσα ρύθμιση της ομοσπονδιοποίησης του Πανεπιστημίου μας είναι μείζονος σημασίας ζήτημα για όλα τα μέλη της κοινότητάς μας. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η ρύθμιση αυτή να αναθεωρηθεί και να διαφυλαχτεί η αυτόνομη πορεία και η ακαδημαϊκή ταυτότητα του ΟΠΑ. Το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Αναλόγως της εξέλιξής του, είναι ενδεχόμενο να απαιτηθούν διαδικασίες συλλογικής διαβούλευσης και παρέμβασης» καταλήγει η ανακοίνωση.