Πεντακόσιες είκοσι ταινίες θα απασχολήσουν την αγορά του εφετινού, 15ου φεστιβάλ ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης-Εικόνες του 21ου αιώνα, το οποίο, αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία θα επισκεφτούν περισσότεροι από 55 ξένοι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου. Ανάμεσα στις 530 αυτές ταινίες περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής, καθώς και μια επιλογή από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς που έχουν προβληθεί σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού.

Στο τμήμα των εφετινών Docs in Progress (ντοκιμαντέρ σε εξέλιξη) θα δοθεί βραβείο από την εταιρεία οπτικοακουστικών υπηρεσιών Authorwave, ενώ συνεχίζονται οι επιτυχημένες συζητήσεις αγοράς (Market Talks), ένας πρακτικός οδηγός για ντοκυμαντερίστες, στο πλαίσιο του οποίου διακεκριμένοι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, θα δώσουν χρηστικές πληροφορίες στους δημιουργούς.
Σε ότι αφορά το καλλιτεχνικό μέρος του φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 15 Μαρτίου ως την Κυριακή 24, ορισμένα από τα δυνατά χαρτιά του θα είναι η πανελλήνια πρεμιέρα της υποψήφιας για το Οσκαρ ντοκυμαντέρ ταινίας «Ο αόρατος πόλεμος» («Τhe invisible war») του Κέρμπι Ντικ, η «Salma» της Βρετανίδας Κιμ Λοντζινότο και το «Προσωπικό σύμπαν» («Private Universe») της Τσέχας Χελένα Τρεστίκοβα.
Ο «Αόρατος πόλεμος» έχει ήδη προκαλέσει σοκ γιατί φέρνει στο φως το καλά κρυμμένο μυστικό των βιασμών γυναικών εντός του αμερικανικού στρατού, η «Salma» αφηγείται την ιστορία μιας Ινδής η οποία αποδεσμεύτηκε από το σκληρό πεπρωμένο των γυναικών της χώρας της για να ακουστεί μέσα από την ποίηση και την πολιτική.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το «Προσωπικό σύμπαν», η Τρεστίκοβα με τη διεισδυτική ματιά της παρακολουθεί την ζωή μιας οικογένειας κατά τη διάρκεια 37 ετών, εκθέτοντας τις κρυφές πτυχές της αλλά όσα διαμόρφωσαν το σύγχρονο πρόσωπο της Τσεχίας.