Πριν από λίγο καιρό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μ. Βορίδης έσπευσε να τοποθετηθεί κατά της ενδεχόμενης αύξησης του ύψους των φόρων επί των ακινήτων, η οποία, υποτίθεται, θα προέκυπτε από την ενοποίηση των υπαρχουσών, πάγιων και έκτακτων φορολογιών επί της περιουσίας των Ελλήνων. Μαζί του είχε συνταχθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εκπροσωπεί τη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας. Εκείνη η πρώτη παρέμβαση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο νέος ενιαίος φόρος επί των ακινήτων θα είναι δικαιότερος, θα κλιμακώνεται ανάλογα με την περιουσία και θα οδηγεί στο αυτό οικονομικό αποτέλεσμα. Φάνηκε τότε ότι οι πρώτες πολιτικές αντιδράσεις ελέγχθησαν, αλλά η συνέχεια άλλα δείχνει. Τους δύο βουλευτές ακολούθησαν οι Πρ. Παυλόπουλος, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Ι. Μιχελάκης, Γ. Βλάχος, Ν. Κακλαμάνης και άλλοι, διανθίζοντας τις επιφυλάξεις τους για τον νέο φόρο με αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Στουρνάρας έγινε κάποια στιγμή σάκος του μποξ για πολλούς από τους γαλάζιους βουλευτές, αλλά και για έναν ευρύ κύκλο μεγάλων και μεσαίων ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι αυτή την περίοδο συμπιέζονται από την υποχώρηση των ενοικίων και των τιμών των σπιτιών, αλλά και γενικότερα από την απόλυτη ακινητοποίηση της αγοράς των ακινήτων.
Οι τιμές των ακινήτων πέφτουν, τα γραφεία, τα καταστήματα αλλά και τα ακριβά σπίτια ξενοικιάζονται, τα εισοδήματα όσων συσσώρευσαν σε κατοικίες και επαγγελματική στέγη έχουν καταπέσει στο ναδίρ. Την ίδια στιγμή καλούνται να πληρώσουν υψηλούς φόρους για περιουσίες που δεν αποδίδουν όσα στο παρελθόν. Ο κύκλος των μεγάλων και μεσαίων ιδιοκτητών είναι εξοργισμένος αυτή την περίοδο, δεν θέλει να βλέπει ούτε να ακούει για τον υπουργό Οικονομικών. Ο ίδιος μάλιστα δεν κρύβει ότι οι πολλές επιθέσεις που δέχεται σχετίζονται με τους φόρους των ακινήτων και στις ιδιαίτερες συζητήσεις διατυπώνει την άποψη ότι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες και μεγαλοϊδιοκτήτες της πολιτικής έχουν συνασπισθεί εναντίον του. Η αλήθεια είναι ότι οι επιθέσεις για τους φόρους πύκνωσαν μετά τις αναφορές του κ. Στουρνάρα στις ευθύνες της διακυβέρνησης Καραμανλή. Εκτοτε η πίεση για τους φόρους στα ακίνητα ή για την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, αλλά και σε θέματα κοινωνικής συνοχής, έγινε εντονότερη. Τελευταίως και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδης και ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης έριξαν βέλη κατά του υπουργού Οικονομικών. Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης τις αντιδράσεις των καραμανλικών επενδύει στη δυσφορία που έχει δημιουργηθεί από την υπερφορολόγηση των ακινήτων. Εν τω μεταξύ η επιδείνωση του κλίματος στην κοινωνία, η άνοδος της ανεργίας στο 27%, η νέα μείωση των μισθών από την αρχή του χρόνου μέσω της αύξησης των παρακρατούμενων φόρων αλλά κυρίως το γεγονός ότι η χώρα συνεχίζει να βαδίζει σε σκοτεινό τούνελ επιτείνουν την ατμόσφαιρα δυσφορίας και διογκώνουν τις αντιδράσεις.
Με τον καιρό τείνει να διαμορφωθεί ένα κλίμα αμφισβήτησης και στο αστικό περιβάλλον. Οι μεγαλομεσαίες και ανώτερες τάξεις, που έχουν αποθησαυρίσει σε ακίνητα, εμφανίζονται κι αυτές ενοχλημένες. Οπως στην Αμερική οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί «έχτισαν» σκληρό ιδεολογικο-πολιτικό μέτωπο κατά των φόρων, έτσι κι εδώ πάει να γίνει κάτι τέτοιο. Ορισμένοι κάνουν λόγο για την κυοφορούμενη «επανάσταση των ιδιοκτητών» κατά των φόρων, η οποία αν όντως εκδηλωθεί είναι αλήθεια ότι θα βρει πολλούς συμμάχους στη χώρα μας, η οποία ξεχωρίζει πανευρωπαϊκά για την πρωτοφανή διασπορά ατομικής ιδιοκτησίας επί της γης και επί των ακινήτων. Οι στατιστικές φέρουν τους Ελληνες να κατέχουν ιδιόκτητο σπίτι σε ποσοστό 85%.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι τις τελευταίες ημέρες και η Ντόρα Μπακογιάννη επανήλθε στον κύκλο των «γαλάζιων» βουλευτών που αντιτίθενται στους υψηλούς φόρους και διεκδικούν τη μείωσή τους. Η κυρία Μπακογιάννη που είχε ανοίξει πρώτη τον «χορό» στις ιδιαίτερες συνομιλίες της δεν κρύβει την αντίθεσή της και ζητεί τη μείωση των φόρων τόσο στα καύσιμα όσο και στα ακίνητα. Επιχειρηματολογεί μάλιστα λέγοντας ότι οι υψηλοί φόροι μειώνουν τα έσοδα και εξοργίζουν τους πολίτες. Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να έχει υιοθετήσει το δόγμα «οι φόροι τρώνε τους φόρους» και ζητεί να γίνει παρέμβαση το ταχύτερο και να αλλάξει η πολιτική στον τομέα αυτόν.
Προσφάτως μάλιστα είχε θέσει το θέμα στη Βουλή συγκρουόμενη με τον υπουργό Οικονομικών. Ο τελευταίος πάντως δεν συμφωνεί μαζί της. Θεωρεί τα επιχειρήματα προβληματικά και επιμένει ότι δεν υποστηρίζονται ούτε επιστημονικά ούτε στην πράξη. «Δεν θα αλλάξει η Ντόρα τις ελαστικότητες των φόρων» λέει χαρακτηριστικά και εξηγεί ότι στην περίπτωση της εξίσωσης των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης τα έσοδα από την άνοδο των συντελεστών στο πετρέλαιο θέρμανσης έδωσαν περισσότερα έσοδα και η μείωση των συντελεστών στο πετρέλαιο κίνησης απέφερε μικρότερα έσοδα.
Κατά τον υπουργό Οικονομικών η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια αλλαγών αυτή τη στιγμή στο μέτωπο των φόρων. Οποιαδήποτε αλλαγή και μείωση που θα οδηγεί σε λιγότερα έσοδα θα απαιτηθεί από την τρόικα να καλυφθεί με άλλα μέτρα στις ζώνες των μισθών και των συντάξεων. Με άλλα λόγια, για τον κ. Στουρνάρα δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών στο πεδίο των φόρων. Υπό αυτές τις συνθήκες και στον βαθμό που ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς εμπιστεύεται και στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών, το ιδιότυπο αυτό αστικό-συντηρητικό «γαλάζιο» κίνημα και λόμπι μαζί κατά των φόρων μπορεί να ζήσει προσεχώς ημέρες δόξης λαμπρές.
«Στο τέλος θα κριθούμε» είναι η φράση που λέει ο κ. Σαμαράς και επαναλαμβάνει ότι το 2013 είναι δύσκολη χρονιά, ενώ υπάρχει αγωνία αν θα αντέξει η κοινωνία που δυσπιστεί, ειδικά όταν ακούει δηλώσεις όπως η πρόσφατη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Μέργου, ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι υψηλός.
Πτώση των εσόδων
Η απειλή της αυτόματης επιβολής νέων μέτρων
Μεγάλο είναι το άγχος στο πρωθυπουργικό επιτελείο για την πτώση των εσόδων, για τους αργούς ρυθμούς στην προώθηση του κυβερνητικού έργου που συνδυάζεται με το μνημόνιο (π.χ. 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα) και στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ενώ υπάρχει η «δαμόκλειος σπάθη» της αυτόματης ρήτρας επιβολής μέτρων, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι.
Η απειλή της αυτόματης επιβολής νέων μέτρων
Μεγάλο είναι το άγχος στο πρωθυπουργικό επιτελείο για την πτώση των εσόδων, για τους αργούς ρυθμούς στην προώθηση του κυβερνητικού έργου που συνδυάζεται με το μνημόνιο (π.χ. 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα) και στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ενώ υπάρχει η «δαμόκλειος σπάθη» της αυτόματης ρήτρας επιβολής μέτρων, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι.
«Στο τέλος θα κριθούμε» είναι η φράση που λέει ο κ. Σαμαράς και επαναλαμβάνει ότι το 2013 είναι δύσκολη χρονιά, ενώ υπάρχει αγωνία αν θα αντέξει η κοινωνία που δυσπιστεί, ειδικά όταν ακούει δηλώσεις όπως η πρόσφατη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Μέργου, ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι υψηλός.
Παρά τον «πάγο» που έβαλαν ΕΕ και ΔΝΤ στο ενδεχόμενο αλλαγής του προγράμματος προσαρμογής, λόγω του λανθασμένου πολλαπλασιαστή, ο σχεδιασμός του Πρωθυπουργού δεν αλλάζει. Θα χρησιμοποιήσει το «όπλο» στην κατάλληλη χρονική στιγμή, όταν ο ίδιος θα θεωρήσει ότι είναι πιο ευνοϊκές οι συνθήκες.
Παράλληλα δίνει μεγάλη έμφαση στην επιτάχυνση του ρυθμού απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, λόγος για τον οποίο συνεδρίασε και προχθές επί ώρες το Υπουργικό Συμβούλιο. Μάλιστα όρισε και αρμόδιο υφυπουργό για το ΕΣΠΑ, τον βουλευτή Χανίων κ. Κυρ. Βιρβιδάκη (πολιτικό φίλο της οικογένειας Μητσοτάκη), που ορκίστηκε χθες.
Σχετικά με το θέμα της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης που θέτει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος, από το Μαξίμου λένε ότι δεν συντρέχει λόγος για να γίνει, αν και πιθανολογείται ότι θα συζητηθεί, όπως και όλα τα ανοιχτά θέματα (λειτουργία της κυβέρνησης κ.ά.), αύριο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ