Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από την έκρηξη βόμβας που οι αρχές πιστεύουν ότι είχε στόχο σιίτες μουσουλμάνους στην πόλη Κουέτα του νοτιοδυτικού Πακιστάν. Η έκρηξη στοίχισε τη ζωή σε 64 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 180, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της αστυνομίας.

Η ισχυρή έκρηξη κατεδάφισε ένα διώροφο κτίριο σε μια πολυσύχναστη και γεμάτη κόσμο αγορά κοντά σε μια συνοικία όπου ζουν μέλη της εθνότητας των Χαζάρων στην πόλη, δήλωσε ο Μιρ Ζουμπάιρ Μαχμούντ, επικεφαλής της αστυνομίας στην Κουέτα.

«Στα θύματα συμπεριλαμβάνονται παιδιά και γυναίκες», δήλωσε ο Μαχμούντ στους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί διότι πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση».

Σύμφωνα με τον Μαχμούντ, η βόμβα αποτελείτο από 80 κιλά εκρηκτικής ύλης. Δεν είναι ακόμα σαφές πώς πυροδοτήθηκε, πρόσθεσε ο ίδιος.

Πλάνα που μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί του Πακιστάν απεικονίζουν μέλη σωστικών συνεργείων να ψάχνουν επιζώντες στα συντρίμμια. Οι αρχές φοβούνται ότι πολίτες μπορεί να έχουν παγιδευτεί.

Καμία οργάνωση ανέλαβε ως τώρα την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση. Η εκτός νόμου σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση Λασκάρ ε Τζάνγκβι έχει προβεί σε πολλές αιματηρές επιθέσεις εναντίον σιιτών τους τελευταίους μήνες.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ράτζα Περβέζ Άσραφ καταδίκασε την επίθεση κι επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να πολεμήσει την τρομοκρατία. «Οι τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν να καθυποτάξουν τη βούλησή μας με τέτοιες άνανδρες πράξεις», ανέφερε ο Άσραφ σε ανακοίνωσή του. Η επαρχιακή κυβέρνηση κήρυξε ημέρα πένθους την αυριανή, ενώ σιιτικές παρατάξεις κάλεσαν σε απεργία.

Η Κουέτα είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαλουτσιστάν, που τέθηκε υπό τον έλεγχο των ομοσπονδιακών αρχών τον περασμένο μήνα έπειτα από δύο βομβιστικές επιθέσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 86 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους σιίτες.

Σε έκθεσή της που δόθηκε στην δημοσιότητα αυτόν τον μήνα η οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι πάνω από 400 σιίτες δολοφονήθηκαν σε «στοχευμένες επιθέσεις» σε όλο το Πακιστάν το 2012. Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση αποτυγχάνει να προστατεύσει τους σιίτες αλλά και να αναλάβει δράση εναντίον εκείνων που ευθύνονται για τις επιθέσεις.