Μία διαφορετική διάσταση στη συζήτηση που ξεκίνησε με αφορμή τις ατυχείς, για την κυβέρνηση, δηλώσεις του γγ του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Μέργου για τον «υψηλό» κατώτατο μισθό, έδωσε την Πέμπτη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΧΖΑ κ. Ι. Δραγασάκης.
Ο επικεφαλής των οικονομομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος της Βουλής, ανάφερε ότι πρόκειται για ένδειξη μία διπλής ατζέντας της κυβέρνησης και σημείωσε (μιλώντας στον real fm), ότι «έχουν ήδη συμφωνήσει από τώρα και αναφέρεται στο μνημόνιο ΙΙΙ -και το επιβεβαίωσε και ο κος Ρεν- ότι θα επανεξετασθεί το σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού».
Όπως εξήγησε ο κ. Δραγασάκης «η μια διάσταση είναι ότι επειδή τώρα σταματάει η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων δίνουν ένα σήμα στην εργοδοσία να μην θεωρεί ότι είναι δεδομένο το ύψος του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα».
Επιπλέον σημείωσε ότι το δεύτερο στοιχείο της κρυφής ατζέντας είναι ότι γίνεται μια γενικότερη προσπάθεια «να αποσυνδεθεί η έννοια του μισθού από την επιβίωση και τη ζωή και συνδέεται με την ανταγωνιστικότητα. Άρα προετοιμάζεται το έδαφος είτε για νέες, γενικευμένες μειώσεις των κατώτατων μισθών είτε για μειώσεις μισθών σε ορισμένους κλάδους ή σε ορισμένες περιφέρειες, στο όνομα πάντα της ανταγωνιστικότητας και της ανεργίας».
Στο πλαίσιο αυτό, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Στρατούλης τόνισε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, ότι με τη λήξη (την Πέμπτη) της ισχύος 42 κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και εφόσον δεν υπογραφούν νέες στο διάστημα των τριών επομένων μηνών, που θα ισχύει η νέα μεταλλαγμένη μετενέργειά τους, «εκτιμάται ότι το συνολικό ποσοστό των εργαζομένων που οι αποδοχές τους θα καθορίζονται με ατομική συμφωνία, δηλαδή με πλήρη παράδοσή τους στην κερδοσκοπική βουλιμία των εργοδοτών, θα εκτιναχθεί έως τα τέλη του 2013 στο 80% και ότι οι μειώσεις των μισθών τους θα φτάσει το 50%».
Όπως εκτίμησε ο κ. Στρατούλης, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα «κινδυνεύει πλέον να αμείβεται με τον κατώτατο μισθό της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, ο οποίος μεταλλάσσεται πλέον σε γενικώς καθολικό μισθό για το σύνολο των εργαζομένων. Τα κατώτατα μισθολογικά όρια δεν αφορούν, όπως μέχρι πρότινος, στους λίγους και στους «εκτός των τειχών» της προστασίας των κλαδικών-ομοιοεπαγγελματικών και των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αλλά σχεδόν στους πάντες -δεδομένου ότι αυτά τα «τείχη» έχουν ανατιναχθεί- οι οποίοι οδηγούνται σε ραγδαία φτωχοποίηση και οικονομική εξαθλίωση».
Στην ίδια συνέτυεξη Τύπου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Μητρόπουλος δήλωσε πως «από σήμερα εισερχόμαστε και επίσημα, σε καθολικό σύστημα Ατομικών Συμβάσεων Εργασίας (ΑΣΕ) χωρίς εγγυημένο ελάχιστο (κατώτατο-εισαγωγικό) μισθό/ημερομίσθιο, αφού θα καθορίζεται μονομερώς από την κυβέρνηση σε πρώτη φάση (μεταβατική) και αργότερα θα γίνει αντικείμενο ορισμού από τη λεγόμενη «ελεύθερη» διαπραγμάτευση μεταξύ αφενός του απορφανισμένου από κάθε συλλογική προστασία εργαζόμενου και αφετέρου του εργοδότη».