Σοκ έχει προκαλέσει στην Αυστραλία το πόρισμα της εγχώριας Επιτροπής κατά του Εγκλήματος ότι στη χώρα της Ωκεανίας γίνεται έντονη χρήση απαγορευμένων ουσιών, στην οποία εμπλέκονται επιστήμονες, προπονητές και υπάλληλοι που δρουν από διάφορα πόστα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, τα αναβολικά και τα ναρκωτικά προμηθεύονταν στους αθλητές από οργανωμένα συνδικάτα εγκλήματος, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τζέισον Κλερ δήλωσε πως «τα ευρήματα θα αηδιάσουν τους Αυστραλούς φίλους των σπορ».

Ο πρόεδρος, πάντως, της «WADA» (World Anti-Doping Agency) κ. Τζον Φέι χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της έρευνας ως «αιτία συναγερμού», ωστόσο επεσήμανε πως στα δικά του μάτια (που προφανώς έχουν δει πολλά) δεν αποτελούν και έκπληξη.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Καμπέρα, ο κ. Κλερ τόνισε ότι «πολλοί αθλητές από πολυάριθμους συλλόγους είχαν κινήσει τις υποψίες ότι χρησιμοποιούν, έχουν χρησιμοποιήσει ή θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν απαγορευμένες ουσίες στο μέλλον. Αυτό αποτελεί εξαπάτηση, αλλά το ακόμη χειρότερο είναι η εξαπάτηση με τη βοήθεια εγκληματιών».

Ο υπουργός Εσωτερικών δεν αποκάλυψε ονόματα, ωστόσο οι ερωτήσεις έχουν αρχίσει να πέφτουν βροχηδόν σχετικά με το ποιοι αθλητές ή αθλήτριες εμπλέκονται στο σκάνδαλο, ενώ τα ΜΜΕ της Αυστραλίας χαρακτηρίζουν ως «μαύρη μέρα» τη σημερινή για τον αθλητισμό της χώρας.

Το ανησυχητικό, μάλιστα, είναι ότι με βάση την έρευνα της Επιτροπής κατά του Εγκλήματος «σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν χορηγηθεί φάρμακα σε αθλητές που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί για ανθρώπινη χρήση», ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών έδωσε μια ακόμη διάσταση μιλώντας για εμπλοκή αθλητών σε «στημένα» παιχνίδια.

«Η σύνδεση μεταξύ του οργανωμένου εγκλήματος και των παικτών, εκθέτει τους παίκτες στον κίνδυνο να θεωρηθούν συνυπεύθυνοι για τα στημένα παιχνίδια και η έρευνα έχει ήδη εντοπίσει ένα πιθανό παράδειγμα αθλητή που βρίσκεται υπό διερεύνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ανάβοντας «φωτιές».

Ηδη οι διοικήσεις των δύο μεγάλων αθλημάτων, του «AFL» (Australian Football League) και του «NRL» (National Rugby League), έχουν έλθει σε επαφή με την Επιτροπή κατά του Εγκλήματος δείχνοντας τη διάθεση να συνεργαστούν με κατεύθυνση προς την πάταξη του φαινομένου και την απόδοση ευθυνών.

«Αν θέλετε να κλέψετε, θα σας πιάσουμε. Αν θέλετε να στήσετε ένα ματς, πάλι θα σας πιάσουμε», ήταν τα λόγια της Υπουργού Αθλητισμού της Αυστραλίας κυρίας Κέιτ Λάντι, ενώ σύμφωνα με την έρευνα διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν κοινές συνιστώσες μεταξύ των ευρημάτων στην Αυστραλία και της πολυσυζητημένης υπόθεσης του ποδηλάτη Λανς Αρμστρονγκ, ο οποίος μετά την πρόσφατη, δημόσια παραδοχή ότι αγωνιζόταν ντοπαρισμένος, τις τελευταίες ώρες έχει σχηματιστεί μήνυση εις βάρος του από την εταιρεία «SCA Promotions» που αξιώνει 12 εκατ. δολάρια (περίπου 9 εκατ. ευρώ) από τον 41χρονο Αμερικανό.