Αύξηση της ποινής για εγκλήματα ρατσιστικής βίας, στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, άρση της ασυλίας βουλευτών και ευρωβουλευτών όταν κατηγορούνται ως δράστες τέτοιων εγκλημάτων, πρόβλεψη για μη αναστολή ή μετατροπή της ποινής, προστασία ουσιωδών μαρτύρων, προβλέπονται στο σχέδιο νόμου που θα καταθέσει το ΠαΣοΚ για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων ρατσιστική, φασιστικής και ξενοφοβικής βίας.
Ο κ. Ευ. Βενιζέλος, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΠαΣοΚ, συσχέτισε το ελληνικό κοινοβούλιο με εκείνο της δημοκρατίας της Βαϊμάρης, υπό την έννοια ότι στεγάζονται στη Βουλή δυνάμεις, οι οποίες δεν αποδέχονται τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ μίλησε για το φαινόμενο του μιθριδατισμού που αναπτύσσεται στην ελληνική κοινωνία, όπου «σταγόνα σταγόνα στο τέλος τα φαινόμενα βίας μας φαίνονται ανεκτά και νόμιμα».
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την πρόσκληση στα κόμματα του συνταγματικού τόξου –από τα οποία εξαιρεί μόνο τη Χρυσή Αυγή- να συντονίσουν τη δράση τους κατά ενός «απροκάλυπτα ναζιστικού κόμματος, από τα λίγα που υπάρχουν στην Ευρώπη». Αφησε ωστόσο αιχμές για κάποια κόμματα τα οποία, όπως είπε, υποδύονται ότι δεν καταλαβαίνουν τι προτείνει το ΠαΣοΚ και χαρακτήρισε ατυχέστατη την κατάθεση κοινής πρότασης για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής από τους Ανεξάρτητους Ελληνες και τη Χρυσή Αυγή. «Δεν συγχωρείται άγνοια της ιστορίας και της κοινωνικής δυναμικής».
Χαρακτήρισε επίσης κόλαφο για το ελληνικό κοινοβούλιο το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης -το οποίο απεδέχθη τυπικώς τη συμμετοχή εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής- για τον τρόπο που συγκροτούνται οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ πρότεινε στα υπόλοιπα κόμματα να μην συγκροτούνται πλειοψηφίες με συνυπολογισμό των ψήφων της Χρυσής Αυγής σε σημαντικά νομοθετήματα και στην ψήφιση νόμων. «Είναι ανεπίτρεπτο να γίνεται κάτι τέτοιο. Αλλοιώνεται ο πυρήνας της Δημοκρατίας», επισήμανε. Εν συνεχεία διευκρίνισε ότι δεν ζητεί να αποκλείεται η Χρυσή Αυγή από τις ψηφοφορίες αλλά να μη την υπολογίζουν τα κόμματα στους χειρισμούς τους. Εξαίρεσε, μάλιστα, τις ψηφοφορίες για τη σύσταση επιτροπών, όπως η προκαταρκτική, και για την εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Στο σχέδιο νόμου που θα καταθέσει το ΠαΣοΚ προβλέπονται τα ακόλουθα:
-Αύξηση του πλαισίου ποινής στα πλημμελήματα με ρατσιστικά κίνητρα από 3 – 5 χρόνια, με παρεπόμενη ποινή τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.
-Προσθήκη επιβαρυντικών περιστάσεων όταν το υποκείμενο τέλεσης του εγκλήματος είναι βουλευτής ή ευρωβουλευτής. Ταυτόχρονα να αίρεται η βουλευτική ασυλία ώστε να εκδικάζεται ταχύτατα η υπόθεση και να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση αναστολή ή μετατροπή της ποινής.
-Προστασία των θυμάτων όταν πέρα από τη βία που έχουν υποστεί είναι και ουσιώδεις μάρτυρες στις σχετικές υποθέσεις. Να προβλέπεται χορήγηση άδειας παραμονής για λόγους δημοσίου συμφέροντος, βεβαίως με την απαραίτητη φειδώ.
Το ΠαΣοΚ στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου θα οργανώσει αντιρατσιστική ημερίδα στην οποία έχει κληθεί να συμμετάσχει και ο γραμματέας της Νορβηγικής Νεολαίας. Επίσης, στις 19-20 Φεβρουαρίου το ΙΣΤΑΜΕ οργανώνει συνέδριο για την αναθεώρηση του Συντάγματος και εκεί θα αποτυπωθεί ένα ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο. Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν οι: Φ. Γεννηματά, Θ. Τζάκρη, Κ. Τριαντάφυλλος, Β. Χρονόπουλος (γραμματέας Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και Ι. Ιωαννίδης (γενικός γραμματέας υπουργείου Εσωτερικών).