Το Ιράν, εν όψει της 34ης επετείου της ισλαμικής επανάστασης, παρουσίασε το νέο, εγχώριας σχεδίασης και κατασκευής, μαχητικό αεροσκάφος, τεχνολογίας στελθ (αόρατο στα εχθρικά ραντάρ).
Το προηγμένο μαχητικό Qaher-313 (Κατακτητής 313), παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια τελετής το περασμένο Σάββατο, παρουσία του Αρχηγού Ένοπλων Δυνάμεων της χώρας, στρατηγού Αταολάχ Σαλεχί, και του υπουργού Άμυνας Αχμεντ Βαχίντι, με την ευκαιρία των εορτασμών της επετείου της νίκης της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979.
Το νέο μονοθέσιο μαχητικό έχει κατασκευαστεί με την χρήση αμυντικών επιτευγμάτων τελευταίας τεχνολογίας, δηλαδή έχει πολύ μικρή «υπογραφή» στα ραντάρ και το κατηγοριοποιούν ως «χαμηλής παρατηρησιμότητας» (stealth).
«Το προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος έχει τη δυνατότητα να εκτελεί επιχειρήσεις χαμηλού ύψους και χρησιμοποιεί υψηλής τεχνολογίας υλικά και ηλεκτρονικά συστήματα, ενώ έχει την δυνατότητα προσγείωσης και απογείωσης από μικρούς αυτοκινητόδρομους», είπε ο Βαχίντι, καταλήγοντας πως το Qaher-313 μπορεί να μεταφέρει οπλισμό εγχώριας κατασκευής ενώ είναι αόρατο από τα εχθρικά ραντάρ.
Ωστόσο, στη Δύση επικρατεί σκεπτικισμός όσον αφορά στις πραγματικές επιχειρησιακές δυνατότητες του Qaher-313 με πολλούς στρατιωτικούς αναλυτές να υποστηρίζουν πως φαίνεται μεν εντυπωσιακό στη σχεδίαση, αλλά καλό θα ήταν να περιμένουμε να δούμε και κάποια επίσημη δοκιμή του αεροσκάφους, αφού το μέγεθος του… ξενίζει.
«Φαίνεται σαν ένα αεροσκάφος-μινιατούρα, σαν να μην διαθέτει καν το απαιτούμενο εκείνο μέγεθος ώστε να χωρέσει ο πιλότος», τονίζει ο Ντέιβιντ Τσενσιότι από το έγκριτο μπλογκ Aviationist με θέμα τα αεροσκάφη, προσθέτοντας πως «ο θάλαμος ελέγχου φαίνεται πολύ μικρός για ένα σύγχρονο αεροσκάφος, ενώ στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το εσωτερικό του κόκπιτ του, δεν είδα πουθενά να έχει καλώδια ή κάτι σχετικό πίσω από την οθόνη ελέγχου».

«Δεν το έχουμε δει καθόλου να πετάει και θα ήταν καλό να περιμένουμε να το δούμε εν δράσει», προσθέτει ο Τζον Ριντ, δημοσιογράφος του αμερικανικού περιοδικού Foreign Affairs, καταλήγοντας πως «το αεροσκάφος μου μοιάζει σαν οι Ιρανοί κατασκευαστές του απλώς να κόλλησαν μια οθόνη ελέγχου και μια θέση πιλότου μέσα σε ένα κόκπιτ».
Η Τεχεράνη είχε ξεκινήσει πρόγραμμα ανάπτυξης αμυντικού εξοπλισμού κατά την διάρκεια του πολέμου με το Ιράκ για να αντισταθμίσει το εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ και πλέον έχει κάνει άλματα στο σχεδιασμό και την κατασκευή διάφορων τύπων ελαφρών και βαρέων οπλικών συστημάτων, στρατιωτικών εργαλείων και εξοπλισμού.