Εικόνες Αθήνας, έστω και σε μικρογραφία, έζησε χθες το Στρασβούργο. Η συνήθως ήρεμη πρωτεύουσα της Αλσατίας είδε δύο από τις γραμμές του τραμ να σταματούν για πολλές ώρες και η κυκλοφορία να σταματά, καθώς η ζώνη που περιλαμβάνει τα «ευρωπαικά» κτήρια της πόλης είχε αποκλειστεί από την αστυνομία καθώς λίγο πιο κάτω διαδήλωναν συνδικάτα. Δακρυγόνα, ένταση, σπασμένες στάσεις, όπως και άλλος αστικός εξοπλισμός ήταν η εικόνα λίγο έξω από το κέντρο της πόλης.

Φυσικά το ίδιο το Κοινοβούλιο ήταν απροσπέλαστο από τις ισχυρές και πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις: οι φωνές των διαδηλωτών, όπως και οι συγκρούσεις, δεν έφτασαν ως εκεί, όπου συνεχίζονταν οι διεργασίες σε μία κρίσιμη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης: για το νέο επταετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Την προηγουμένη, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε ζητήσει μιλώντας σε εκείνη την αίθουσα να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στις απαραίτητες «οικονομίες» και στον κίνδυνο ευρωπαικής ασφυξίας που μπορεί να έρθει αν γίνουν τελικά οι, επί της ουσίας, γερμανικές προτάσεις. Στην ίδια ομιλία, διατύπωσε την άποψη ότι ίσως το ευρώ είναι ένα υπερτιμημένο νόμισμα – το Βερολίνο έσπευσε, έστω και πλαγίως, να «απαντήσει» αρνητικά.

Ούτε ο Ολάντ κατονόμασε τους Γερμανούς, ούτε εκείνοι του απάντησαν επισήμως. Όμως, επί της ουσίας, έγιναν και τα δύο. Και, φυσικά, αυτός ο ιδιότυπος «διάλογος», αν και πολύ σημαντικός, απασχόλησε απείρως λιγότερους ευρωπαίους από ότι η ποδοσφαιρική αναμέτρηση Γαλλίας – Γερμανίας το ίδιο βράδυ, παρουσία των Ολάντ και Μέρκελ…

Ετσι, η συζήτηση για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο μεταφέρεται τώρα στις Βρυξέλλες, σε μία πολύ κρίσιμη διαδικασία. Εν μέσω όμως όλων αυτών των εξελίξεων αξίζει να σταθεί κανείς σε ένα από τα πρώτα θέματα που απασχολούν όχι την Ελλάδα ή της Ισπανία, αλλά την ίδια τη Γαλλία, σε αυτή τη Σύνοδο: έχει «σημάνει συναγερμός» από τη γερμανική θέση που θέλει τη διακοπή των κονδυλίων για τη χρηματοδότηση των γευμάτων των απόρων, από τα οποία ζει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων – να το ξαναπούμε, όχι στην Ελλάδα, που το πρόβλημα έχει λάβει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης, στη Γαλλία!

Στις ειδήσεις του γαλλικού TF1 αυτό ήταν χθες βράδυ το τρίτο μεγάλο θέμα. Εκεί, ο επικεφαλής μίας από τις μεγαλύτερες γαλλικές ανθρωπιστικές οργανώσεις που ασχολούνται με το πρόβλημα εξέφρασε την ελπίδα ο πρόεδρος της Γαλλίας να αντιταχθεί στη γερμανίδα καγκελάριο και να μην της επιτρέψει να «σβήσει» τα κονδύλια. Αυτά, στη Γαλλία…