Βίαζε κατ’ επανάληψη, ξυλοκοπούσε και βασάνιζε την πεντάχρονη κόρη του. Έως ότου η μικρή Λάμα υπέκυψε στα τραύματα που της προκάλεσε ο πατέρας της, διάσημος ιεροκήρυκας της Σαουδικής Αραβίας που έβγαινε στην τηλεόραση για να διδάξει τη Σαρία. Ο Φαγιάν αλ-Γκαμντί ομολόγησε, πέρασε λίγους μήνες στη φυλακή, πλήρωσε το «χρήμα του αίματος» και τώρα είναι ελεύθερος… Η τραγική κατάληξη του πεντάχρονου κοριτσιού και το κλείσιμο της υπόθεσης με έχει προκαλέσει κατακραυγή διεθνώς και στην ίδια την Σαουδική Αραβία.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει κατακραυγή διεθνώς και στην ίδια την Σαουδική Αραβία. «Είμαι η Λάμα» γράφει το hashtag #AnaLama στο Twitter, όπου καταφθάνουν σχόλια από όλο τον κόσμο.
Η μικρή Λάμα εισήχθη σε νοσοκομείο του Ριάντ τον περασμένο Μάρτιο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, σπασμένα πλευρά, σπασμένο αριστερό χέρι, εκτεταμένα εγκαύματα και μώλωπες. Το παιδί υπέκυψε στα τραύματά του στις 22 Οκτωβρίου. Κοινωνικοί λειτουργοί δήλωσαν ότι η μικρή κακοποιούνταν σωματικά και σεξουαλικά κατ’ επανάληψη.
Ο Σαουδάραβας ιεροκύρηκας ομολόγησε ότι χτύπαγε την κόρη του με ραβδιά έχοντας αμφιβολία για την παρθενία του μόλις πέντε ετών παιδιού του, σύμφωνα με ακτιβίστριες για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών της Σαουδικής Αραβίας.
«Την βασάνιζε με τους πιο σοκαριστικούς τρόπους. Το αγαπημένο μου παιδί είναι νεκρό και το μόνο που επιθυμώ τώρα είναι Δικαιοσύνη, έτσι ώστε να κλείσω τα μάτια μου και να γνωρίζει ότι δεν πέθανε μάταια» δήλωνε στο δίκτυο CNN η μητέρα του κοριτσιού Σιεντά Μοχάμεντ Άλι -η οποία είναι διαζευγμένη και δεν είχε το παιδί επί πολλούς μήνες.
Αντί της θανατικής ποινής ή της καταδίκης σε ισόβια κάθειρξη, ο Φαγιάν αλ-Γκαμντί εξέτισε ολιγόμηνη ποινή φυλάκισης προτού αποφανθεί ο δικαστής ότι οι ενάγοντες δεν μπορούν να διεκδικήσουν τίποτε άλλο εκτός από το «χρήμα του αίματος», που θεωρείται αποζημίωση στους οικείους του θύματος βάσει της Σαρία.
Στη Σαουδική Αραβία ο βιασμός και ο φόνος τιμωρούνται με θάνατο. Ένας άνδρας δεν μπορεί, ωστόσο, να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για το θάνατο του παιδιού ή της συζύγου του. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις επιβάλλονται ποινές από πέντε έως 12 έτη κάθειρξης.
Όμως, ο Φαγιάν αλ-Γκαμντ καταδικάστηκε στις 21 Ιανουαρίου σε φυλάκιση ίση με το διάστημα που παρέμεινε προσωρινά κρατούμενος και στην καταβολή αποζημίωσης προς τη μητέρα, το λεγόμενο «χρήμα του αίματος».
Ο ίδιος δέχθηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Independent, να καταβάλει το ποσό των 36.000 ευρώ. Είναι το μισό ποσό από αυτό που θα κατέβαλε εάν η Λάμα ήταν αγόρι… Και έτσι η υπόθεση για το δικαστικό σύστημα της Σαουδικής Αραβίας κλείνει.
Όχι, όμως και για οργανώσεις ακτιβιστών που αντιδρούν στην ετυμηγορία. Τοπικά δίκτυα μεταδίδουν επίσης πως η οργή για το συμβιβασμό αυξάνεται σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ στο Twitter λειτουργεί το hashtag #AnaLama (Είμαι η Λάμα), όπου καταφθάνουν σχόλια από όλο τον κόσμο.